Nevidět celou Hvězdnou bránu je jako nežít, říká účastnice Festivalu Fantazie

Ve dnech 28.6. – 7.7. se konal již 18. ročník Festivalu Fantazie, tedy příležitost, kterou si nemůže nechat ujít nejeden fanoušek sci-fi. Letos se jej zúčastnila i absolventka strakonického gymnázia Petra Svačinová.

Petra Svačinová s česko-kanadským hercem Davidem Nyklem (dr. Zelenkou)

Petra Svačinová s česko-kanadským hercem Davidem Nyklem (dr. Zelenkou)

Na začátku léta se konal sraz fanoušků Stargate, co tě přimělo se jej zúčastnit?

Hlavním důvodem byly besedy s herci ztvárňující dr. Zelenku a Bra’taca. Ale už dlouho jsem se chtěla zúčastnit Festivalu Fantazie jako takového, jeho součástí je například promítání filmů, tematické přednášky a množství společenských her.

Byla jsem opravdu nadšená a především z besed s herci. Nevěděla jsem, jací jsou to lidé, znala jsem jen jejich postavy, které ztvárňovali. A oba mě překvapili. Jsou to milí, povídaví, ochotní a vtipní lidé, bez zaváhání sypali veselé příhody z natáčení a odpovídali na dotazy z hlediště. Pak s každým, kdo chtěl, se vyfotili a na místě hned společnou fotku podepsali.

Musela to být určitě zajímavá debata, ale jak probíhala? Anglicky nebo dr. Zelenka oživil svůj rodný jazyk?

Ano, zajímavá debata to byla. Probíhalo to tak, že na pódiu jako v talkshow seděl herec a překladatelka, která besedu moderovala. Část besedy si povídali spolu a část byla přenechána dotazům z hlediště. Veškeré anglické otázky a odpovědi byly moderátorkou ihned překládány. Dr. Zelenka, respektive David Nykl, celou dobu povídal česky. Přiznal, že doma s ním mluvili odmalička česky a v poslední době dokonce v Čechách hrál v divadle a i natáčel. Občas mu sice nějaké skloňování uteklo, jinak mluví opravdu perfektně. S Bra’tacem, Tonym Amendolou, se vše překládalo. Oba herci měli svojí besedu a pak i jednu společnou. Na té společné několikrát i překládal Bra’tacova slova David a hned doplnil i svůj názor, vtipkovali… David často ze srandy využíval češtinu ve svůj prospěch. Opravdu všechny tři besedy stály za to.

dr. Zelenkou a Bra´tacem ses dokonce vyfotila, byli sympatičtí i při tomto osobním setkání?

Určitě byli. Oba hned podávali ruce, ptali se na mé jméno a prohodili jsme pár vět. Tony mi dokonce pochválil tričko s Barnym ze seriálu Simpsonovi.

Kdy tě poprvé tento seriál oslovil? Máš ráda sci-fi celkově nebo je Stargate výjimka?

Už jako malá jsem se na Stargate občas dívala v televizi. Ale po poznání mého přítele mi bylo vysvětleno, že nevidět celou Hvězdnou bránu je jako nežít. A opravdu, po přelouskání všech sérií, a to snad v rekordním čase, musím jen souhlasit. Stala jsem se velikým fanouškem. A celkově sci-fi mám ráda, ale když je v něm zapojen humor a celková odlehčená atmosféra jako ve Stargate, máme tu skutečnou špičku.

Kdyby se někdy v budoucnu naskytla další příležitost setkat se s herci ze Stargate, využila bys jí?

Každopádně. Byl to vskutku zážitek, šla bych nadšeně klidně i znovu na ty samé.

Jaký je ve Stargate tvůj nejoblíbenější herec?

Petra Svačinová a herec Tony Amendola (Bra´tak)

Petra Svačinová a herec Tony Amendola (Bra´tak)

To je těžké říci, každá řada byla dost odlišná a vždy jsem si našla největšího oblíbence. Z SG1 jsem nejradši viděla Teal’ca, jeho osobitý smysl pro humor, zvedání obočí a hláška „vskutku“ mě vždy dokázali rozesmát. V SGA byl dle mého názoru nejlepší právě doktor Zelenka. Jeho hlášky v češtině mi vždycky udělaly radost. A SGU to byl asi Eli, ten jediný si loď dokázal užívat a bavit tím i diváky. Ale to jsem vlastně spíše odpověděla na nejoblíbenější postavy, co? (smích)

Jsi tedy fanouškem spíše SGC, Atlantis nebo SGU?

Rozhodně SGC. Stejná otázka byla položena i divákům v hledišti při společné besedě s Davidem Nyklem a Tonym Amendolou a já se přidávala k většině. Samozřejmě Tony měl očividnou radost, že vyhrál.

Doporučila bys nám nějaký konkrétní díl seriálu či film s tématem Hvězdné brány?

To je těžké říci! Nejlepší je začít prvním filmem z roku 1994 ještě s Kurtem Russellem, na který navazuje celý seriál a ono vás to vtáhne a nevynecháte ani jeden díl.

Foto: Petra Svačinová

Autor: Lukáš Houdek

2 506 views
Líbil se vám tento článek?

3 komentářů

  1. Petr Š. (26. srpna 2013 v 6:37)

    Pěkný rozhovor. Moc často se nevidí, že i dívčina má ráda sci-fi. Na festival Fantazie jsem se také chystal, bohužel do toho padlo něco jiného. Mohl jsem jen závistivě sledovat pořadatele, když jsem projížděl Chotěboří, z Prahy na chalupu..

  2. Transaction 51 959 $. GЕТ =>> https://forms.yandex.com/cloud/65db118e02848fe3b1c15a7a?hs=d28d5f4b1a007f1dfe1d441a6b47e762& (27. února 2024 v 2:16 (3 weeks ago))

    kbt17a

  3. Withdrawing 53 014 USD. Withdrаw =>> https://forms.yandex.com/cloud/65db118b068ff0440dd69e6e?hs=d28d5f4b1a007f1dfe1d441a6b47e762& (8. března 2024 v 3:24 (2 weeks ago))

    3z91tj

Nechcete pejska k adopci?