Problém nejsou imigranti, nebezpečí znamená strach z imigrace

Celou Evropou, naše město nevyjímaje, se v posledních měsících rozšířila vlna hysterie namířená proti lidem pocházejících z Blízkého východu, hlavně ze Sýrie. Uveďme několik faktů.

Strach z neznámého je sice přirozený, ale nechceme-li z něj udělat sebevražedný nástroj, nesmí přerůst v agresivitu. Mnoho z nás se sice přílivu uprchlíků obává, ve skutečnosti je jejich počet v České republice výrazně menší než na počátku tisíciletí.

Dezinformace a emoce

Přesun lidí mezi státy a někdy i kontinenty není nic nového, k těmto záležitostem docházelo jen v posledních desetiletích několikrát. Jako příklad uveďme nestabilitu jihovýchodní Evropy v 90. letech po rozpadu Jugoslávie. Válka v Bosně vyvolala obrovskou migraci – včetně muslimů, kteří tvoří 40 % obyvatel dnešního státu Bosna a Hercegovina.

Stejně tak bombardování Kosova (1998-1999), vyhlášení války v Afghánistánu (2001) a Iráku (2003) znamenalo rovněž gigantickou vlnu (mimo jiné muslimských) imigrantů; z pohledu naší země mnohonásobně větší, než jakou vidíme dnes. Jenom v letech 2001-2003 do České republiky přišlo 37,5 tisíc imigrantů. V současné době by naše země měla přijmout 3000 lidí. I kdyby šlo o dvojnásobný počet, jsme výrazně pod limitem počátku tisíciletí a dostaneme se pouze lehce nad úroveň roku 2004.

„Syrian civil war“ od Syria location map2.svg: User:NordNordWestFile:2011 Libyan Civil War.png: User:Spesh531derivative work: --Spesh531, My talk, and External links – Tento soubor byl odvozen z:Syria location map2.svgEn:Module:Syrian_Civil_War. Licencováno pod GFDL via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Syrian_civil_war.png#/media/File:Syrian_civil_war.png

Šedivá barva znázorňuje území Sýrie, které ovládá teroristická organizace Islámský stát, před kterým migranti prchají; zdroj: wikipedie.cz

Jak vypadají konkrétní čísla?

rok počet uprchlíků v ČR
2000 8729
2001 18140
2002 8056
2003 11338
2004 5547
2005 3647
2006 2810
2007 1904
2008 1382
2009 1133
2010 683
2011 582
2012 580
2013 623
2014 395
2015 3000

K hysterii není důvod

Rozhodně se na pravdě nezakládá ani tvrzení, že imigranti budou Čechům brát práci. Zaprvé zkušenosti například ze Spojených států poukazují na pozitivní vliv přijetí uprchlíků na produktivitu. Deutsche Bank zase předpokládá zrychlení ekonomického růstu Spolkové republiky Německo (mimo jiné díky migraci).

Zadruhé naše ekonomika dlouhodobě nabízí obrovské množství pracovních míst, o které nikdo z občanů České republiky nemá zájem. Jen například řidičů kamionů a autobusů MHD nyní chybí kolem 4000 a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý předpokládá, že v následujících letech toto číslo vzroste na několik desítek tisíc. Počet imigrantů, které má naše země přijmout, je řádově desetkrát menší.

Dále nedisponujeme dostatkem technicky vzdělaných lidí. Dlouhý proto inicioval vznik speciálního fondu, který umožní začlenění uprchlíků do našeho vzdělávacího systému, aby byl tento deficit redukován. Podstata zaměstnanosti imigrantů spočívá v tom, že mohou získat pracovní místa, o která lidi, kteří zde žijí dlouhodobě, nemají zájem. Myšlenka, že by někdo někomu bral práci, je tudíž scestná. Nehledě na to, že Česká republika se může pochlubit druhou nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii (hned po Německu).

A ještě pár čísel závěrem. V situaci, kdy i za oceánem přijímají syrské uprchlíky ve velkém (USA 75 tisíc, Venezuela 20 tisíc), je česká pomoc 3000 uprchlíků minimum, které naše země Západu z doby studené války dluží.

Autor: Lukáš Houdek

1 130 views
Líbil se vám tento článek?

3 komentářů

  1. investor (13. října 2015 v 8:18)

    Není co psát o Strakonicích ? Proč o imigrantech v celostátním i regionálním tisku , v televizi a dokonce už i v magazínu o Strakonicích ? Vaše uklidňování založené převážně na statistických údajích popř. zkušenostech USA je docela úsměvné. Opravdu si myslíte , že se dočkáme „pracujících“ mladých siřanů , myslíte si, že se muslimové včlení do převážně křesťanské společnosti ? U romské komunity na to čekáme celá desetiletí a moc se nám to nedaří, nebo si myslíte opak ? Dokonce jsme je již zařadili mezi „nepřizpůsobivé“ . Budeme tuto skupinu rozšiřovat ? Lituji , ale vůbec jste mě neuklidnil . Snad je to tím , že mám trochu větší životní zkušenosti a neuznávám statistiku zejména při hodnocení historických událostí . Většinou autorům unikají souvislosti ve kterých se události odehrály. Jinak Vám přeji vše dobré . Chápu , že Vaše žurnalistická činnost není honorovaná , tím spíš by mohla zůstat ve Strakonicích .

    • Lukáš Houdek (13. října 2015 v 11:00)

      Jsou problémy, které hranice měst neznají. Jejich výhoda je ta, že rozjitří emoce právě tehdy, když je o čem regionálně psát. Máme v současné době dokonce senátora pocházejícího ze Sýrie (Hassan Mezian z Litoměřicka), takže myslím, že pro řešení jakéhokoliv problému všem stranám nebude škodit trocha pokory.

      • investor (14. října 2015 v 7:12)

        Souhlasím pouze s první větou . Jinak já o voze , vy o koze. Jaké štěstí tuto zemi ( váš výraz ) potkalo , že má senátora ze Sýrie a je z Litoměřicka ? Došlo Vám , že „tato země“ je součástí absurdistánu EU a již v současné době se potvrzuje , že sama o sobě nebude rozhodovat ? Jaké strany mají být pokorné při řešení jakéhokoliv problému ?
        Pane Houdek , Vážím vaší snahy , spolu s mladými lidmi , kteří mají rádi Strakonice , přinášet prostřednicvím magazínu estrakonice.cz „přidanou hodnotu“ . Osobně ji v článku ( statistice o imigraci napříč zeměkoulí ) nemohu objevit. Nepřísluší mě , vaši tvorbu hodnotit , nechám na čtenářích , kteří sami rozhodnou o sledovanosti magazínu .

Nechcete pejska k adopci?