Jiří Mánek dostal za péči o Šumavu státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana

Jiří Mánek (43 let), bývalý ředitel NP Šumava, rodák z hájovny na Horské Kvildě, vystudovaný přírodovědec, který zasvětil část svého aktivního života lesnické genetice a Národnímu parku Šumava, obdržel z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana státní vyznamenání za péči o NP Šumava.

Jiří Mánek se tématu Šumavy věnuje již 20 let. Z toho byl 15 let zaměstnancem Správy NP Šumava a 5 let v jeho nejvyšším vedení (dva roky dokonce ředitelem organizace). Za dobu svého ředitelování zastavil jednu z největších kůrovcových kalamit na Šumavě. Ta vznikla zavedením bezzásahového režimu ve smrkových lesích Šumavy po orkánu Kyrill v letech 2008–2010. Zachránil tisíce hektarů lesa před žírem kůrovce a to někdy i za cenu kritiky ze stran ekologických aktivistů. Za jeho působení dostal organizaci z ekonomické krize a dbal na rozvoj regionu Šumavy a na podporu šetrné turistiky, kdy v národním parku budoval potřebnou turistickou infrastrukturu po vzoru světových národních parků, které žijí z turistického ruchu.

lesBěhem velmi krátkého období postavil řadu mostů přes šumavské řeky, budoval cyklostezky, stavěl turistické přístřešky, informační střediska a dařilo se mu v oblasti grantů EU. Při tom všem snížil těžby dřeva na minimum, dřevo pak výhodně prodával za nejvyšší ceny v historii NP. Vytrvalým vyjednáváním s regionem a kraji dosáhl dosud největší plochy NP zařazeného do bezzásahového režimu (23 % z rozlohy = 15600 ha, tj. více než v NP Bavorský les).

Podařilo se mu ku prospěchu všech s regionem dojednat klíčové dokumenty pro rozvoj největšího národního parku v ČR, jako je návštěvní řád, plán péče, zonace a odpracoval přípravu zákona o NP Šumava, který podporoval šumavský region, Jihočeský i Plzeňský kraj a Senát Parlamentu ČR napříč politickým spektrem. Podporoval zelenou Šumavu i takovými marketingovými nástroji jako bylo pití zeleného piva po celé České republice ve 4000 hospodách. Mánek pozvedl marketing a propagaci ochrany přírody a Šumavy jako takové na novou úroveň.

Za svůj přístup péče o Národní park Šumava získal prestižní národní ocenění – Inovace roku 2013 ve veřejné správě za Inovativní přístup k veřejnosti při správě moderního národního parku. Stal se respektovaným ředitelem obyvateli Jihočeského i Plzeňského kraje. Z funkce jej odvolal nově příchozí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) pro odlišné názory na správu národního parku a pro odlišné vnímání potřebnosti zákona o NP Šumava. Jiří Mánek prosazoval speciální a podrobný zákon o NP Šumava, ministr Brabec více obecný zákon, platný pro všechny národní parky v ČR. Proti jeho odvolání se na Šumavě zvedla vlna nevole a o důvody se zajímal také prezident Zeman, který posléze uznal, že jmenovat a odvolávat ředitele rezortních organizací MŽP je v kompetenci ministra. Nyní český prezident Miloš Zeman Jiřího Mánka za jeho práci pro NP Šumava a široký region od Železné Rudy po Lipno vyznamenal státním vyznamenáním. Ocenění jeho práce se zdá být zadostiučiněním nejenom pro samotného Mánka, ale také pro všechny příznivce zelené Šumavy a vyznavače tradičně konzervativní ochrany přírody.

Předseda svazu 21 šumavských obcí Antonín Schubert k tomu řekl: „Tím, že s návrhem prezidenta republiky vyznamenat Jiřího Mánka musel vyjádřit souhlas i premiér, dostává toto ocenění mnohem širší význam. Není tak oceňována pouze osobnost Jiřího Mánka, ale především jeho dílo ve prospěch Šumavy. Pro mě byl Jiří Mánek nejenom ředitelem Správy Národního parku Šumava, ale také ředitelem, který se reálně snažil tvořit šumavský park společně se šumavským regionem a přiblížit národní park lidem. A polidštit národní park, to si zasluhuje ocenění, zvláště, byl-li Jiří Mánek prvním ředitelem, který se o to snažil a (jak to tak vypadá) na dlouhou dobu také posledním.“ Obdobně vyznamenání hodnotí Václav Štekl, radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí. „Pana Mánka vnímáme jako odborníka na Šumavu, který pro ni má nejenom odborné předpoklady, ale především cit rodáka. Plzeňský kraj s panem Mánkem stále spolupracuje a ocenění prezidentem Zemanem vnímáme pozitivně.“

Jiří Mánek k ocenění sám říká: „Nevím, co přesně na to říct, byl jsem tím překvapen, přiznávám, že mile. Ocenění prezidentem republiky si velice cením a spíše než osobně to vnímám jako ocenění celého mého týmu, kterému tímto děkuji. Vnímám to i jako podporu zdravého rozumu, kterého vzhledem k aktuální situaci bude na Šumavě ještě hodně zapotřebí. V poslanecké sněmovně se totiž projednává pro šumavskou přírodu likvidační novela zákona o ochraně přírody a krajiny. A já chci věřit, že i pan prezident dohlédne na to, aby tato novela neobětovala další neúměrné plochy Šumavy kůrovci, aby nevytvořila další prostor pro nekonečné soudní spory o kácení a nekácení kůrovcem napadených stromů, aby Šumava nevysychala a aby nebyla uzavírána před turisty více, než je zapotřebí.“

Autor: Redakce eStrakonice.cz

467 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?