Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek besedoval se studenty strakonického gymnázia

V ranních hodinách do města dorazil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Právě ve Strakonicích byl informován o teroristických útocích v Belgii.

DSCN9427

Zleva: Radek Klaban, Lubomír Zaorálek, Ivan Šulc

Ministra na Velkém náměstí přivítal předseda Místní organizace ČSSD Strakonice Ivan Šulc, odborář a místopředseda Městského výboru ČSSD Radek Klaban a Linda Schaffarz, členka ČSSD a grémia iniciativy Doleva. Před oficiálním programem chtěl Lubomír Zaorálek navštívit místní kavárnu a konkrétně si vybral Cukrárnu 7. Zde se svými hostiteli probral regionální problémy i celostátní politická témata. S ohledem na dění ve Strakonicích se zajímal zejména o sociální podmínky zaměstnanců a budování průmyslových zón.

Cukrárna 7 se na chvíli stala ministerským miništábem, jelikož zde Zaorálek obdržel zprávu, že v belgické metropoli došlo k teroristickým útokům, k nimž se přihlásil tzv. Islámský stát. U pokladny proto České televizi poskytl první rozhovor k této události.

Návštěva Gymnázia Strakonice

Před desátou hodinou delegace dorazila na strakonické gymnázium. Hned u vchodu ministra zahraničních věcí přivítal ředitel školy Miroslav Hlava se svou zástupkyní Milenou Pavlíkovou.

DSCN9470Po krátkém posezení v ředitelně ministr v zaplněném víceúčelovém sálu pozdravil studenty třetího ročníku. Pozornost si získal ihned tím, že odmítl sedět za stolkem, ale sestoupil přímo ke svým posluchačům.

V úvodní řeči se vtipnou formou pozastavil nad legendárním strakonickým dudákem Švandou. Zdůraznil, že není možné, aby se malá Česká republika uzavírala sama do sebe, jelikož bychom přišli o trhy, se kterými naše proexportní ekonomika obchoduje. Posléze Lubomír Zaorálek ponechal studentům prostor na otázky.

Jeden z dotazů se týkal budoucnosti Spojeného království v Evropské unii. Ministr zdůraznil, že záležitost si sice musí Britové vyřešit sami a obtížně lze predikovat, jak situace dopadne, ale osobně doufá v udržení tohoto státu v EU. „Británie je sama velmi vnitřně rozdělena. Pokud by z Evropské unie vystoupila, domnívám se, že se proevropské Skotsko odtrhne.“ Evropská tematika besedě dominovala. Zaorálek vyjádřil své znepokojení nad euroskeptickými názory, které usilují o vystoupení z EU. „Ocitli bychom se ve vzduchoprázdnu, nikdo by se s námi nechtěl bavit. A to si pamatujeme z roku 1938.“DSCN9472

Dále šéf české diplomacie odpovídal na dotazy týkající se Ukrajiny, Visegrádské čtyřky či vztahů s prezidentem Zemanem. Studenti jej v závěru odměnili potleskem a ministr zahraničí ocenil příjemnou atmosféru diskuze.

Následně musel Lubomír Zaorálek předčasně odjet na jednání krizového štábu do Prahy. Hostitelé (Ivan Šulc, Radek Klaban a Lukáš Houdek) jej v závěru obdarovali dárkovým balením Klostermanna, aby se ministr mohl seznámit s chutí piva vyráběného jediným městským pivovarem v České republice.

Původně měl Zaorálek ještě poobědvat v Johnson Controls. Návštěvu však musel zrušit kvůli teroristickému útoku v Belgii.

DSCN9430DSCN9431[1] DSCN9435 DSCN9436DSCN9450DSCN9443DSCN9440 DSCN9445 DSCN9448 DSCN9452 DSCN9453 DSCN9454 DSCN9458 DSCN9461 DSCN9463 DSCN9464 DSCN9466 DSCN9467 DSCN9474 DSCN9475DSCN9477 DSCN9479 DSCN9481 DSCN9484 DSCN9486 DSCN9487 DSCN9488 DSCN9494 DSCN9496 DSCN9499 DSCN9500 DSCN9501 DSCN9503 DSCN9508

 

 

Zaujal Vás tento článek? Zapojte se do diskuze!
Pravidla komentářů:
1) diskutující se podepíše svým celým jménem,
2) je zakázáno kohokoliv urážet a vulgárně napadat,
3) nesplnění alespoň jedné z těchto podmínek znamená smazání komentáře.

Autor: Lukáš Houdek

4 043 views
Líbil se vám tento článek?

4 komentářů

  1. Václav Novák (24. března 2016 v 10:00)

    Nic proti ministru Zaorálkovi , patří v té socanské grupě k těm lepším a v současné rozvařené Evropě to nemá jednoduché . Ať se mu to líbí nebo ne , EU v současné podobě nemá šanci přežít , bohužel již nemá ani sílu se reformovat . Přirovnání k roku 1938 je velice hloupé – to snad ani nemůže být názor pana ministra . Nebude to již dlouho trvat a EU se začne rozpadat neřízeným procesem . Je to důsledek neschopnosti evropských politiků vnímat realitu současného světa . Nepochopili , že nelze donekonečna žít ze sociálních dávek , podpor , dotací . I naši přátelé tmavší pleti pospíchají do vyspělých evropských zemí , aby si těch dávek a nezaslouženého blahobytu ještě užili , než vyschne zdroj . Slova pana expremiéra Špidly „zdroje jsou“ , přestávají platit . Co dál , makat se nikomu nechce a rotačky tisknoucí OJRA běží naplno . Nejsem skeptik , ale pokud nezačne platit “ bez práce nejsou koláče“ bude zle .

    • Milan Šotola (25. března 2016 v 6:25)

      Velká škoda, že nepracujete na ministerstvu. Mohl jste Zaorálkovi poradit 🙂

      • Václav Novák (25. března 2016 v 3:11)

        Chtěl jsem mu dělat poradce pro styk ( pochopitelně pouze s EU ) Neprošel jsem výběrovým řízením , tak jsem zůstal ve Strakonicích a na dálku radím Putinovi , jak na Angelu . Moc rublů za to není , ale žít se z toho nechá.

        • Milan Šotola (25. března 2016 v 5:28)

          Tak to vás samozřejmě šlechtí.

Nechcete pejska k adopci?