GLOSA: Beseda o přádelně přinesla mnohá přiznání, co všechno již víme?

Minulý pátek, 29. dubna, se od 18 hodin ve společenském sále Šmidingerovy knihovny konala beseda za účelem vysvětlení významu odkupu přádelny.

Setkání organizoval Miroslav Němejc. Pro následný vývoj je ovšem důležité podotknout, že se zúčastnili i představitelé strakonické radnice. Konkrétně starosta Břetislav Hrdlička, radní Rudolf Oberfalcer a ředitel MěKS František Christelbauer.

pradelna_1

Zdroj: budejovicko.idnes.cz

V prvé řadě došlo k obeznámení s projektem, který radnice hodlá zrealizovat. Problém nastal ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že radnice ani neví, co vlastně chce dělat. Tato diskuze se však navíc, přestože byli přítomní ujišťováni o apolitickém průběhu, neobešla bez politických půtek. Především radní Oberfalcer svůj prostor využil pro kritiku opozičního zastupitele Pavla Pavla /Jihočeši 2012/. Občané se ani nedozvěděli, do jaké míry se radnice zaobírá například otázkou bezpečnosti s ohledem na konání větších akcí v nezkolaudované budově.

Starosta Hrdlička se pokusil vysvětlit, proč došlo k odkupu areálu. Zmínil se o možnosti využití ve smyslu strojírenského či textilního průmyslu, ale i čistě veřejných záležitostí, jako by byla knihovna či muzeum motorek.  Občané byli vyzváni, aby se zapojili do diskuse a přicházeli se svými návrhy – a ty padaly: taneční parket, klub pro mladé, sál pro malé formy a další.

Peníze nejsou. Ale vlastně jsou

Občany však především zajímá finanční stránka věci. Radnice totiž své předchůdce mnohdy kritizuje za neodpovědnou rozpočtovou politiku. Nyní sama záhadně chce najít ohromnou finanční sumu na rekonstrukci přádelny. Nad tímto tématem se lidé pozastavují asi nejvíce.

O další překvapení se představitelé radnice postarali sami tím, že začali hovořit o způsobu fungování městské samosprávy. Nejdříve se nechtěně zastupitel Oberfalcer přiznal k tomu, že „zabil dotaci na Velké náměstí“, na základě čehož se pochlubil, že dotačnímu systému rozumí. V jeho příspěvku byla cítit nejistota ohledně financování projektu přádelny, protože dle jeho vlastních slov si radnice organizačně neví rady.

S Leninem na věčné časy

Další olej do ohně opět neobratně přilil starosta Hrdlička, když prohlásil, že chystá další vlnu čistek na městském úřadě, a to především v případě těch úředníků, které nemá rád. Dále začal kopírovat heslo Andreje Babiše „BUDU ŘÍDIT STÁT (MĚSTO) JAKO FIRMU“. Současná radnice si zřejmě asi ani neuvědomila, kdo je autorem myšlenky, že řízení státu se má rovnat řízení firmy. Není jím nikdo jiný než vůdce bolševické revoluce Vladimír Iljič Lenin. Jak tragikomické v situaci, kdy se představitelé KSČM poprvé od roku 1989 dostali na strakonickou radnici.

Zúčastněné beseda v zásadě velmi zklamala. Nedozvěděli se nic o chystaném projektu, pouze zjistili, čeho se již několik měsíců obávali – radnice vynaložila peníze na odkup přádelny a nyní teprve přemýšlí, co s ní dělat. Další formulace představitelů města byly natolik neobratné, že zesměšnily samy sebe, nikoliv politické oponenty.

Autor: Lukáš Houdek

1 648 views
Líbil se vám tento článek?

13 komentářů

  1. Oberfalcer (6. května 2016 v 3:56)

    Pane Houdku, na besedě o přádelně jsem vás v tom počtu 30 lidí neviděl, předpokládám tedy, že jste se besedy nezúčastnil. Protože co píšete není pravda ani v 1%. Vůbec jsem jméno Pavel Pavel nezmínil, byl to někdo jiný, kdo ho kritizoval. Naopak jsem vyzýval, abychom zanechali politických půtek ohledně přádelny, ale i ohledně koupě/nekoupě Ostrova a abychom společně hledali cestu k obnově. Svým způsobem jsem se zastal i bývalého starosty Pavla Vondryse, když bývá obviňován právě kvůli nekoupení Ostrova. Zabití dotace mnou ohledně Rekonstrukce je vytržené ze souvislostí a je tomu dán opačný význam než v jaké souvislosti jsem ho vyslovil. A za další – vůbec nebyla z mé strany řeč o politických oponentech, tomu jsem se vyhýbal, co jsem mohl a vaše poznámky, že nevíme co s tím, je vyložená lež. Máme představu o většině činností, co by se mohli v objektu dělat, ale chceme dát prostor i občanům najít si své aktivity v objektu. Článek je napsán se zlým úmyslem. Odhaduji, že jste článek nepsal, že takové podlosti nejste ani schopen, ale zaštítil jste ho svým jménem za pana Janského, který se besedy zúčastnil, na nic se neptal, jen z bezpečí domova své živitelky dští síru na všechno, co zavání Strakonickou Veřejností.

    • Lukáš Houdek (6. května 2016 v 5:27)

      Pan Janský si píše vlastní články na jiný server. Ovšem konkrétní formulace (nejenom) na tomto setkání byly skutečně velmi nešťastné – zejména v neprospěch jejich autorů, tj. představitelů města.

      • Oberfalcer (6. května 2016 v 6:50)

        Řekněte jasně, byl jste tam, když o tom tak zasvěceně píšete? A když ne, tak kde berete takto pokroucené informace? Za sebe říkám, že jsem výslovně uvedl zanechme politických šarvátek a pojďme společně vymyslet náplň pro přádelnu z hlediska potřeb strakoňáků. A vy napíšete tohle! Byl jste tam nebo ne? Řekněte to jasně!

        • Jan Vrkoč (7. května 2016 v 7:49)

          Tohle je asi ten důvod, proč pan Oberfalcer jeho komentáři Strakonické veřejnosti škodí. Jako čtenáři je mi celkem jedno, kdo tam byl, protože sám jsem tam nebyl, ale hodně lidí jako já si o té besedě povídá. Včera u hokeje jsme to v hospodě s chlapama probírali. Na besedě jsme nebyli nikdo, ale ty informace se rychle šíří. Ti co tam byli o tom prostě povídají. Chováte se jako nějaká tajná policie, když špehujete občany, kam chodí ve volném čase. Odkupem přádelny jste před lidmi ze sebe udělali blbce a lidé si o téhle besedě vyprávějí pro vás horší věci, než co jsou tady napsané.

          • Miroslav Němejc (8. května 2016 v 2:02)

            Opravdu typické: zasvěcené řeči v hospodě mezi těmi co tam nebyli.

  2. Miroslav Němejc (8. května 2016 v 2:18)

    Pane Houdek, beseda se nekonala „za účelem vysvětlení významu odkupu přádelny“, ale kvůli tomu, aby se občané zapojili do diskuse o jejím využití. Domnívám se totiž, že to má smysl. Za vedení pana Vondryse bych totiž takovou besedu neorganizoval, protože by to smysl nemělo. Bývalé vedení vědělo vše nejlíp a vědělo, co občané potřebují.
    A vy, místo aby jste se věcně do diskuse zapojil, si jen přihříváte svou politickou polívčičku.

    • Lukáš Houdek (8. května 2016 v 9:45)

      Usuďte sám, jestli prohlášení „za Vondryse by to nebylo možné“ není právě ona politická polívčička. Já nechodím na pódium ani s koalicí, ani s radnicí; ve Strakonicích nemám žádné politické zájmy. Podstata problému spočívá v tom, že se prý mělo pouze diskutovat o možném využití, ne o odkupu. Ale nikdo se už nezaobírá otázkou, že řada občanů možná nesouhlasila ani s tím odkupem. Bez něj by se nemělo smysl bavit, co se udělá s touto budovou. Co když z veřejné diskuze vyplyne, že město mělo najít soukromého investora, ne nalévat peníze daňových poplatníků? V takovém případě dojde ke zpětnému odprodeji?

      • Václav Novák (8. května 2016 v 5:37)

        Ano pane Houdek myslím si , že se přádelna opravdu kupovat neměla. Teďˇ se ptát občanů co s ni ,je nesmysl a snaha zbavit se odpovědnosti. Bude-li město v přesvědčování o užitečnosti této investice pokračovat postará se budoucím radním o stejný problém jako se Vondrysovci postarali jim

      • Miroslav Němejc (13. května 2016 v 3:59)

        Můžete mi říct, odkud je ta citace „za Vondryse by to nebylo možné“?
        Diskutovat o využití Přádelny se mělo proto, že za prvé – byla již koupená, za druhé – k diskusi jsme vyzvali ty, kteří si myslí, že odkup Přádelny byl správný krok a tudíž jsme nechtěli řešit, zda se měla kupovat. Myslím, že téma bylo dost široké a nechtěli jsme řešit všechno. Pokud chcete řešit, zda byl odkup správný, zorganizujte si svou besedu a nevytýkejte nikomu, že jí neorganizuje on. My jsme zadali jasně téma a to, že jste nepřišel, bylo vlastně v pořádku, protože vás to vlastně nezajímá.

  3. Miroslav Němejc (8. května 2016 v 2:22)

    Pro ty, které by zajímalo, jak beseda probíhala opravdu a nestačí jím zpráva někoho, kdo tam asi vůbec nebyl (nevybavuji si, že bych tam pana Houdka zahlédl) jsem dal na internet záznam besedy. http://uloz.to/xSYHDUAr/beseda-o-pradelne-mp3

    • Pavel Sovák (8. května 2016 v 5:32)

      Nejdřív rozebíráte, jestli tam někdo nebyl, ale pak řeknete, že je to volně k dispozici na internetu? Další trapnost.

  4. F. K. Ladislav (13. května 2016 v 4:54)

    Cituji pana Němejce: ,,Pokud chcete řešit, zda byl odkup správný, zorganizujte si svou besedu.“ Napsal jsi to, Míro, trefně, lépe ses ani odkopat nemohl. Celý diskuzní večer se totiž nesl v tomto budovatelském heslu: diskutujte jen na naše téma. Tomu neříkám demokraticky otevřená diskuze, natož disputace, jež by v tomto ožehavém tématu vskutku měla významu, neboť se o tom ještě věcně nedebatovalo. A hle, když je k tomu možnost, diskutuje se ouplně stejně jak za Vondryse, ne-li hůře. Kdo mě negativně překvapil byla pani redaktorka Maradová, která sedla na vějičku a opakovala nelogickou blbost o tom, že diskutovat pojďme jen o využití.
    Tak aby bylo jasno, pánové a dámy, tuhle hru si hrajte jen se stejně naivními osobami, co jste sami. Diskutovat se musí o všem, co se týká přádelny, včetně zbytečnosti její koupě. Samozřejmě je nyní třeba přemýšlet o tom, co s vylitým mlékem, když sama koalice to neví. Mám návrh a přednesu jej na veřejném slyšení ve středu 18.5. v kulturáku.
    Ostatní protivníky současnho postupu radnice bych rád vyzval, aby přestali kecat po hospodách a veřejně a věcně se vyjádřili příští týden. Ač je směřování další veřejné debaty predestinováno jen jedním vyvoleným směrem, je pořád možnost zarazit další megalomanský projekt už v jeho počátku. A když se to nepodaří, tak máme příležitost alespoň říci, že král je nahý. Jde o město a jeho budoucnost, ne o současnou koalici.

  5. F. K. Ladislav (13. května 2016 v 5:13)

    Na záznamu mluvím v čase 1 h 13 min.

Nechcete pejska k adopci?