Zimola by ztratil většinu, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL potvrzují své postavení

Společnost SANEP přišla s dalším průzkumem před blížícími se volbami do krajského zastupitelstva. Údaje potvrzují pravděpodobnost změn, které nastanou.

Volby by potřetí v řadě vyhrála sociální demokracie současného hejtmana Jiřího Zimoly, ovšem s výrazně menší převahou než před 4 lety. Zatímco v roce 2012 si ČSSD mohla koaliční partnery vybírat a měla jistotu, že je prakticky nemožné poslat ji do opozice, na podzim asi bude vše jinak.

procento_estDosavadní koaliční strany (ČSSD a KSČM) dosahují pouze na 24 mandátů v 55členném zastupitelstvu, čímž by ztratily většinu. Konkrétně průzkum přiřkl ČSSD 13 mandátů (o 5 méně) a komunistům 11 (o 2 méně).

Jiřímu Zimolovi na záda dýchá hnutí ANO 2011, jež by mělo jen o jeden mandát méně než vítěz voleb. Svou roli v krajské politice deklaruje také hnutí Jihočeši 2012 spolu s KDU-ČSL – jediné partaje, které zaznamenaly minimální odchylky. Ukazuje se, že tito představitelé politického středu našli pevné místo v jihočeském veřejném životě.

Velké ztráty zřejmě utrpí dříve vládnoucí strana – ODS exhejtmana Zahradníka. Preference občanských demokratů se pohybují kolem 9 %. Pro srovnání – před 12 lety ODS získala 44 % hlasů.

Daleko za branami krajského zastupitelstva nejspíše zůstane TOP 09, která již před 4 lety měla problémy se do zastupitelstva vůbec dostat a její odchod proto není překvapivý. Letos ji možná dokonce předběhne Strana svobodných občanů. Nad 3 % se pohybují Piráti a SPD.

Konkrétní výsledky

% mandáty
ČSSD 19,3 13
ANO2011 17,7 12
KSČM 15,4 11
JIH12 11,7 8
ODS 9,1 6
KDU-ČSL 6,5 5

SVOBODNÍ

4,3 0
TOP09 3,9 0
Piráti 3,9 0
SPD 3,6 0

Možné koalice

Levicová koalice ČSSD-KSČM tedy pravděpodobně skončí a komunisté se přesunou do opozice. Pokud v ní nebude chtít být sociální demokracie, bude se muset dohodnout buď na půdorysu Sobotkovy vlády (ČSSD+ANO 2011+KDU-ČSL) a kraj řídit s 30 mandáty, nebo hnutí Andreje Babiše obejít a spojit se s Jihočechy 2012, ODS a KDU-ČSL. Taková „antibabišovská koalice“ čítá 32 hlasů.

Je ale možné, že vítěz voleb zůstane v opozici. Pokud se s trojicí středových a pravicových uskupení (Jihočeši 2012, ODS a KDU-ČSL) dohodne ANO 2011, nově vzniklá čtyřkoalice se opře o většinu 31 mandátů.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční v pátek 7. a sobotu 8. října.

Autor: Lukáš Houdek

1 512 views
Líbil se vám tento článek?

7 komentářů

  1. Václav Novák (28. června 2016 v 7:54)

    Zajímavé , byť možná předčasné údaje spojené s počty mandátů . Autor si zahrál na politologa a nastínil , kdo může v příštím období vládnout Jihočeskému kraji. Za povšimnutí stojí nastíněné alternativy možných koalic . Koalic , které vychází pouze z potřebného % umožňujícímu ovládnutí zastupitelstva . Zároveň ale i z koalic naprosto nesourodých stranických programů , které se nutně stanou překážkou pro každou skládanou koalici . Je jasné , že budoucímu hejtmanovi nelze závidět. Bude-li skládat opět Zimola , je téměř jasné , že nebude chtít koalici s KSČM ( protesty studentů ) ani s Jihočechy , kde převažují bývalí ODSáci . Na jihu Česka nás tedy opět čeká pěkný guláš . Pokud volby potvrdí počty předpokládané autorem článku, dočkáme se asi koalice ANO , ČSSD, KDU která se bude spoléhat na podporu komunistů .

  2. Oberfalcer Rudolf (29. června 2016 v 5:56)

    Nic proti článku a hádání z koule panem Houdkem nemám, ale pobavila mne poznámka – Velké ztráty zřejmě utrpí dříve vládnoucí strana – ODS exhejtmana Zahradníka. Preference občanských demokratů se pohybují kolem 9 %. Pro srovnání – před 12 lety ODS získala 44 % hlasů. Pane Houdku, dle schématu této úvahy si dovolím s vámi polemizovat, největší ztráty utrpí KSČ(M), protože před 50 lety získala 99,9% a nyní jen 15%.

    • Lukáš Houdek (29. června 2016 v 6:42)

      ODS utrpí ztráty i ve srovnání s minulými volbami, tehdy získala 12,56 %, dnes zcela nereálné 🙂

    • Josef Senior (29. června 2016 v 6:00)

      Není jednoduché se v naší politické scéně vyznat . Komunista byl a je vždy čitelný , volič tuší , co od něj lze čekat . Odhadnout , co lze čekat od politiků , kteří se po sametu vylíhli z kandidáta ( čekatele ) KSČ , popřípadě aktivního člena SSM , poté oslňovali voliče coby OFáci , plynule přešli do pseudopravicové ODS , dále se z nich stali slušňáci v uskupení Slušnost a jistoty a nyní reprezentují na krajské úrovni Jihočechy 2012 . I tak zásadové politiky ve Strakonicích máme. A pak odhadnout , kdo utrpí největší ztrátu je nad síly i zkušeného politického analytika . Někdy to vypadá , že nejvíce ztrácí důvěřivý volič .

      • Josef Zoch (2. července 2016 v 4:59)

        Těmito „politickými turisty“ jsou ve Strakonicích zcela zjevně pánové Vondrys a Pavel (nyni Jihočeši 2012). Zase budou usilovat, aby si prodloužili svůj politicko- mocenský život v krajských volbách. Byť mě jich je lidsky líto,protože na mě působí dojmem nemocných lidí, tak už by bylo potřeba jim definitivně říci: děkujeme a už z politiky odejděte. Tím občanům nejvíce prospějete. Až budou na podzim volby do kraj. zastupitelstva, dejme jim to na vědomí tím, že pro ně hlasovat nebudeme.

        • Josef Míka (2. července 2016 v 6:25)

          Pane Zoch. Vy musíte být neskutečně zlý člověk. Ze všech vašich komentářů napříč médii srší nenávist…..

        • Pavel Sovák (2. července 2016 v 10:28)

          To samé si spousta lidí myslí o vás, pane Zochu. Jen potvrzujete, že tím nemocným člověkem jste vy. Místo toho, abyste se komentáře jako politicky aktivní člověk zdržel, musíte opět agresivně útočit. Je mi vás líto.

Nechcete pejska k adopci?