Na organizaci dudáckého festivalu zbývá 10 dnů, není připraven most ani hrad

Ve dnech 25. – 28. srpna proběhne ve Strakonicích tradiční Mezinárodní dudácký festival. Letošní ročník však zřejmě bude ve znamení nedostatků.

Rekonstrukce mostu Jana Palacha totiž nevychází podle plánů. Firma, která tuto zakázku prováděla, se dostala do platební neschopnosti. Obdobný problém řeší rovněž v Táboře, tam ale most nepotřebují natolik akutně jako ve Strakonicích. Tamní kulturní scéna je totiž na konci srpna relativně klidná.

10082016759Na koho padá vina?

Ředitelství silnic a dálnic se snaží v nastalé situaci udělat maximum možného, ale je jisté, že do zahájení MDF se rozhodně klíčové opravy nestihnou, i kdyby stavební společnost našla okamžitě cestu z krize. V nejlepším případě se alespoň částečně most zpřístupní z pozice schodů od ulice U Svaté Markéty. Ani tento krok na tristním stavu nic nemění.

Platební neschopnost je samozřejmě událost, kterou město ani ŘSD nemohly předem předpokládat. Každý zadavatel veřejných zakázek sice sleduje finanční stabilitu vítězné firmy, neexistuje ovšem lék na budoucí problémy, zejména například v letošním roce, kdy stavebnictví zaznamenává propad celorepublikově.

Už loňský rok se ale ozývaly varovné hlasy. „Požádali jsme radnici, aby se s Ředitelstvím silnic a dálnic ohledně rekonstrukce mostu Jana Palacha dohodla buď na rok před Mezinárodním dudáckým festivalem, nebo na rok po něm. Naše dobře míněná rada vyslyšena nebyla,“ nechal se slyšet opoziční zastupitel Pavel Vondrys. Zřejmě právě osobní nevraživost současné radnice vůči svým předchůdcům zapříčinila, že se na příslušných místech touto výzvou nikdo nezabýval. Výsledek takového politikaření všichni občané uvidí již za pár dnů.

Realita dává Vondrysovi za pravdu. Ačkoliv město není investorem stavby, vede s ŘSD jednání mimo jiné o časovém harmonogramu. Nebyl by proto problém ředitelství požádat, aby vzhledem k Mezinárodnímu dudáckému festivalu v srpnu 2016 byla oprava mostu provedena buď v roce 2015, nebo roku 2017. Radnice se rozhodla hrát vabank a ten se nyní vymstil.

Pamětníkům se možná vybaví katastrofální příprava festivalu před 40 lety, kdy se most teprve stavěl, a proto dudáci museli procházet staveništěm. Obdobný obrázek čeká Strakonice bohužel také nyní.

DSCN1090Vejdou se všichni do hradu?

Výraznou změnu představuje fakt, že letos se lidé mohou na vystoupení v areálu hradu přijít podívat zdarma. Značné komplikace zřejmě nastanou během pátečního ceremoniálu, jelikož o něj občané projeví značný zájem.

Porovnáme-li, kolik lidí se přijde vždy podívat na průvod městem a jaká je kapacita hradu, jednoznačně vychází, že se všichni dovnitř vejít nemohou. Vzhledem k možnosti vše zhlédnout zadarmo ale také řada z nich minimálně půjde zkusit své štěstí. Jenomže tento dav lidí začne proudit hlavně po (ne)opravovaném mostě a další tlačenice nastane přímo v hradu, kdy organizátoři nakonec z důvodu kapacity budou muset mnoho nespokojených občanů poslat domů. Celé Strakonice se prostě na hrad nevejdou.

Opozice viní organizátory za přehlížení základních otázek přípravy, které šly předpokládat. Tak nepřipravený festival Strakonice skutečně dlouho nepamatují.

DSCN1092 DSCN1093 DSCN1095 DSCN1097

Autor: Lukáš Houdek

2 961 views
Líbil se vám tento článek?

23 komentářů

  1. Blatný Michal (14. srpna 2016 v 4:40)

    Opravdu zajímavý článek (myšleno ironicky). Tady chce někdo akorát štvát lidi proti současnému vedení města.

    Napsat, že Strakonice potřebují půlku mostu nutněji, než Tábor celý most, může jen ignorant. V Táboře nefunguje most ani pro pěší, ale to je samo sebou menší zlo, než zavřená jedna půlka mostu (ano, zase ironie).

    Nevidím úplně do celého projektu, ale určitě odložení nebo urychlení by mohlo znamenat komplikace celého projektu, jak je běžné, hlavně finanční. Na projekt mohou být vyčerpány peníze jinde a pak by si každý stěžoval, že most není opravený.

    Další, co by mě zajímalo a v článku (nebo propagandě) není psáno je jak pan Vondrys žádal radnici. Ústně? Písemně? Zvlášť nebo jako jeden odstavec nenávistného dopisu? A co chudák pan Vondrys, ignorovaný nevraživostí ze strany radnice? Není náhodou nevraživost více oboustranná, než jak se nám snažíte vnutit?

    A ještě, že je na koho hodit nedostatek místa na hradě, který je stejně většině strakoňákům fuk. Kdyby pan Hrdlička byl pravý starosta, přikoupil by Strakonicím větší hrad, nebo ještě jeden, další, třeba nafukovací. (zase ironie)

    • Jan Vrkoč (14. srpna 2016 v 5:49)

      Možná v Táboře nemají na konci srpna největší kulturní akci okresu, která se navíc koná jednou za dva roky 😉 Možná místo své ironie byste mohl pochopit, že je celkem jedno, jestli to říkal Břeťa nebo Vondrys, ale jestli je to dobré nebo špatné. Opravovat most v rok dudáckého festivalu je blbě od počátku. Mělo se to udělat o rok dřív nebo později. Jestli to říkal ten nebo ten je úplně jedno. Prostě tohle radnice přestřelila.

    • Vít Haryč (16. srpna 2016 v 6:42)

      Michal Blatný – Typické nepochopení sympatizanta Strakonické Veřejnosti. Vůbec není řeč o tom, že by se hrad měl „nafukovat“. Je ale třeba domyslet, že vystoupení v hradě nemohou být zadarmo, když se tam nahrne víc lidí než kapacita. V pátek večer určitě. Chudáci senioři, které všichni předběhnou a zaberou jim místa. To jsou ale organizační věci, které lidé jako vy nebo pan Oberfalcer asi nepochopíte.

  2. Oberfalcer R. st. (14. srpna 2016 v 7:03)

    Je nabíledni, že vliv radnice na stavební práce ohledně mostu zadané ŘSD je zanedbatelný, ne-li nulový. Těžko mohla radnice termín realizace či dokončení ovlivnit. Je to samozřejmě nepříjemná záležitost, o které běžný občan nemá informace typu, kdo objednává, poroučí a platí. Snadno si to tedy může spojit s radnicí, zvláště, když ho někdo takový, jako je např. manipulátor tělem a duší Lukáš Houdek, šikovně nasměruje. Říkal jsem si, kdy se objeví někdo, kdo z této nepříjemné situace bude chtít vytřískat politický „kapitál“. Vůbec jsem se nezklamal, že je to právě Lukáš Houdek, který dlouhodobě ochotně dělá mouřenína Pavlu Vondrysovi. Směšná je výtka, že MDF je pořádán jako volný festival bez vstupného a autor se bojí přecpaného hradu. Zřejmě nečetl dostatečně podrobně program, neboť by se možná dozvěděl, že festival je nejen v hradu, ale i na mnoha dalších místech současně. Účelovost článku je cítit na sto honů, autor a možná i někteří další (snadné domyslet) jsou možná rádi za každou komplikaci, která při organizování tak velké akce vyskytne. Proto zřejmě ten Houdkův závěrečný verdikt, že „tak nepřipravený festival Strakonice skutečně dlouho nepamatují“. Myslím, že budete pane Houdku nakonec zklamaný vy!

    • Pavel Sovák (14. srpna 2016 v 7:49)

      Hezký úhybný manévr, ale pan Oberfalcer nic nevyvrátil. Pořád platí argument, že na páteční průvod městem se chodí podívat asi 25 000 lidí, kteří určitě budou chtít zajít do hradu, když vystoupení bude zdarma. Že ostatní vystoupení jsou zajímavá nic nemění na tom, že páteční program na hradu je výjimečný. Proto vstupné mělo dobrý regulační efekt. Nevím prostě, jak tam těch 25 000 lidí nacpete. Jenom naštvete ty, co se nevejdou.

      • Oberfalcer R. st. (14. srpna 2016 v 8:33)

        Co bych měl vyvracet? V minulosti se vešlo do hradu stejně lidí jako se vejde letos, tedy cca 1200. Tehdy platila pouze polovina, ostatní dostali lístky zadarmo jako VIP hosté minulé radnice. Dneska budou VIP všichni strakoňáci, ne jen někdo vyvolený. Takto fungují např. Chodské slavnosti (tento víkend), kde mimochodem je údajná účast dokonce 80.000 lidí! Program je po celém městě, takže nikdo o nic nepřijde.

        • Pavel Sovák (14. srpna 2016 v 8:44)

          Jenže vy pořád nechápete, že ten páteční program na hradě je poněkud odlišný od ostatních vystoupení. Je to zastřešení pro všechno ostatní, takže lidé budou mít enormní zájem. Jestliže se na průvod městem přijde podívat 25000 lidí, ale sám říkáte, že na hrad se vejde 1200, co ten zbytek? Co když se dovnitř hradu bude chtít přijít podívat třeba 2000 lidí? Prostě budete muset 800 z nich poslat domů. Vůbec nebudou naštvaní.

          • Oberfalcer R. st. (15. srpna 2016 v 4:50)

            Ale chápu to moc dobře. Vždycky v minulosti zahajovací program neviděli všichni. Podle Vaší logiky -myslíte si tedy, že tenkrát byli všichni spokojeni a nikdo nebyl naštvaný? To už jsme ale od článku pana Houdka hodně daleko. Vyjadřoval jsem se pouze k tomu, jak pan Houdek účelově předjímá, že MDF nedopadne dobře a nefér využívá situaci kolem zbankrotované prováděcí firmy, která není schopna včas opravit most. Ačkoliv moc dobře ví, že radnice most neopravuje! Tečka.

          • Pavel Sovák (15. srpna 2016 v 7:15)

            Pořád to nechápete a obávám se, že pan Houdek tedy asi měl pravdu, pokud své odpovědi myslíte vážně. Uvedu vám to názorně. Když jsem se dříve chtěl podívat na vystoupení, s předstihem jsem si koupil lístek a věděl jsem, že po průvodu mohu na něho rovnou jít. Teď? Všechno bude „zadarmo“, takže tam půjde mnohem víc lidí, než je kapacita. Co když se na mě nedostane? Chodím o holi, takže hbitější mě asi předběhnou a na mě se nedostane. Radši bych si koupil lístek a měl jistotu, že tam můžu jít. Ne že tam půjdu a zjistím, že není místo a půjdu zase pryč.

          • Vít Haryč (18. srpna 2016 v 11:41)

            Koukám, že na tohle pan Oberfalcer odpovědět neumí.

    • Radek Novotný (14. srpna 2016 v 8:14)

      Obr se opět ukázal jako demagog. Jediný kdo tu nezná harmonogram je pan starosta, když tvrdí, že festival je v září 😀

  3. Oberfalcer R. st. (18. srpna 2016 v 9:15)

    Zde je důkaz, že radnice nemá nic společného se zpožděním opravy mostu Jana Palacha. http://ekonomika.idnes.cz/firma-sds-exmost-ma-financni-problemy-d82-/ekonomika.aspx?c=A160817_2266784_ekonomika_rts Je zřejmé, že článek Lukáše Houdka je zcela účelový s cílem pošpinit stávající radnici v souvislosti s pořádáním MDF. Holt se blíží krajské volby a služebníček Houdek posloužil svým chlebodárcům z Jihočechů 2012. Svými dalšími články se ani nesnaží toto zjevné spojení skrývat. Přiznejme si, že „magazín“ e-strakonice.cz jsou jen webovkou Slušnosti a jistoty pro Strakonice…

    • Vít Haryč (18. srpna 2016 v 11:41)

      Mně fakt přijde, že pan Oberfalcer v jeho antivondrysovském fanatismu už nevnímá. Vždyť se tady celou dobu mluví jenom o tom, že město mělo požádat ŘSD o jiný termín rekonstrukce. Snad by to vzali, když řekneme, že je tu obrovská kulturní akce. Aspoň za pokus by to stálo. Bohužel radnice touhle natvrdlostí špiní sama sebe.

      • Rudolf Oberfalcer (18. srpna 2016 v 5:04)

        ŘSD je svébytná organizace podléhající ministerstvu dopravy nikoliv strakonické radnice. K jiným termínům – aby se stavba prováděla dejme tomu v roce 2015, celý přípravný proces by musel nastat již v roce 2014, mohl o to tedy již požádat bývalý exstarosta Pavel Vondrys, když tedy dle pana Houdka toto tak nějak předvídal. K roku 2017 – příští rok slaví Strakonice 650 let povýšení na město, tzn. budou se odehrávat městské slavnosti možná podobné MDF, to za prvé. Za druhé s nejvyšší pravděpodobností hraničící s jistotou se začne stavět severní obchvat a doprava ve Strakonicích již takto bude přetížená a ještě do toho dle vás či jiných „kritiků“ by se měl opravovat most. Takže asi tak.

        • Vít Haryč (19. srpna 2016 v 6:52)

          A pokusili jste se alespoň o domluvu s ŘSD kvůli festivalu a oslavám města? Nebo jste to předem vzdali?

        • Kamil Kůta (19. srpna 2016 v 8:30)

          To moc nevysvětluje. Alespoň pokusit jste se mohli. Dudácký festival je už po desetiletí na konci srpna, takže s tím moc hýbat nejde. Ale kdy přesně Strakonice dostaly městská práva většina lidí netuší, takže je jedno, jestli se oslavy udělají v dubnu nebo v září. Měli jste alespoň s ŘSD jednat, skloubit to v roce 2017 s oslavami města by bylo lehčí než s dudáckým festivalem letos. Jenže to byste ve své funkci musel umět také něco jiného, než pořád nadávat na Vondryse.

    • Kamil Kůta (19. srpna 2016 v 8:50)

      Oberfalcer – Jasný. Jenom kopejte. Aspoň něco umíte. Jsou to webovky Vondryse, ale píše sem vaše tisková mluvčí. Jasný.

      • Oberfalcer R. st. (19. srpna 2016 v 10:11)

        Zatímco Oberfalcer je skutečný, nebojí se podepsat se pod své názory, tak Vít Haryč, Kamil Kůta existují pouze v diskuzích na estrakonice, nikoliv ve skutečnosti. Tím pádem nemá smysl o čemkoliv diskutovat. Tím končím, co jsem chtěl, to jsem napsal.

        • Kamil Kůta (19. srpna 2016 v 11:37)

          Bydlím ve Vimperku, ve Strakonicích mám přítelkyni. Nevím, jestli chcete občanku. Skutečný jsem až dost, ale vaše reakce jsou neskutečné. Jediné co jste předvedl, bylo nadávání na Vondryse. Nedovedl jste zodpovědět jediný protiargument.

          • Oberfalcer R. st. (19. srpna 2016 v 4:19)

            Tak jo, zvu vás na kafe v pondělí v 17:00 ke mně cukrárny 7, vše si vysvětlíme a vyargumentujeme. Těším se na shledání.

          • Kamil Kůta (19. srpna 2016 v 5:03)

            Pracuju ve Vimperku, ve Strakonicích bývám víkendy. Sobotu a neděli můžeme s přítelkyní zajít 😉 Pokud se ale budete chovat jako tady, ztráta času 😉

          • Rudolf Oberfalcer (19. srpna 2016 v 8:35)

            Když to nejde v pondělí, zvu vás v neděli v 17:00.

          • Kamil Kůta (20. srpna 2016 v 2:50)

            Večer už musím odjet, šlo by od čtyr?

Nechcete pejska k adopci?