Žáci ZŠ Dukelská na republikovém finále Odznaku všestrannosti

V letošním roce se poprvé žáci ZŠ Dukelská probojovali přes okresní a krajské kolo až na celorepublikové finále soutěže Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, tentokrát konaném v Brně. Tuto soutěž založili a jejími patrony jsou olympijští vítězové v atletickém desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle a probíhá pod záštitou Českého olympijského výboru.

Na nejvyšší úrovni OVOV reprezentovali svoji školu 2 žáci – mezi chlapci Rudolf Prušák v ročníku narození 2006 a Josefína Holá mezi děvčaty ročníku 2005. A nutno dodat, že se mezi 600 žáky základních škol z celé ČR neztratili. Soutěžilo se ve dvou dnech a každý den čekalo na závodníky 5 disciplín. V prvním dnu závodníci absolvovali shyby na šikmé lavičce, skok přes švihadlo, běh na 60 m, skok daleký a hod medicinbalem.  Po prvním závodním dnu si výborně vedl Rudolf Prušák, který ve svém ročníku vedl s náskokem téměř 300 bodů před dalším závodníkem, také proto, že si vytvořil osobní rekordy ve shybech (103 za 2 min.), ve skoku dalekém (410 cm) a ve skoku přes švihadlo (301 přeskoků za 2 min.). Josefína Holá byla po prvním dnu z 27 účastnic své kategorie na průběžné 12. pozici.

Do druhého dne tak šli závodníci s jasnými cíli: Rudolf udržet 1. místo a Josefína se měla pokusit posunout do první desítky startovního pole. Druhý den začal soutěží v trojskoku snožmo, následovaly další disciplíny: kliky, leh-sedy, hod kriketovým míčkem a závěrečným během na 1 000 metrů (závodníci si mohli volit ze 3 alternativ –dále ještě plavání, běh s driblinkem, obojí po dobu 2 minut). Oběma závodníkům se podařilo dané cíle pro druhý den splnit a tak Rudolf Prušák odjížděl ze závodů se zlatou medailí (s navýšeným náskokem na 700 bodů) a Josefína se posunula na konečné 10. místo.

Rudovy výsledky najdete zde: http://rf.ovov.cz/CIS/Zavodnik.aspx

Výkony Josefíny zde: http://rf.ovov.cz/CIS/Zavodnik.aspx

Po závodech měli všichni zúčastnění možnost sledovat exhibici reprezentantů a VIP hostů v disciplínách odznaku všestrannosti (mj. mistři světa Šárka Kašpárková, Kateřina Kudějová, Michaela Hrubá, Jan Kuf, 8 metrový skokan Roman Juška, čtvrtkařka Denis Rosolová, kladivář Lukáš Melich a dále např. brněnský patriot Petr Švancara aj.), dog dancing, seskok parašutistů a  vyzkoušet si další doplňkové činnosti – šplh na horolezecké stěně, cvičení zumby, surfový trenažér a v neposlední řadě bylo velkým zážitkem setkání s bývalými i současnými olympioniky a reprezentanty, kteří se velmi ochotně a trpělivě podepisovali a na požádání i fotografovali.  Celý program vtipně provázeli sporťáci Štěpán Škorpil a  Jan Smetana.

vera

Žáci uctili také památku nedávno zesnulé Věry Čáslavské.

„1. místo v republikovém finále je obrovský úspěch a jsem rád, že oba, jak Ruda, tak i Josefína, zúročili přípravu v rámci kroužku na naší škole. Doufám, že bude povzbuzením do tréninku i pro další spolužáky. Oběma závodníkům děkuji za předvedené výkony v celostátní konkurenci a za perfektní reprezentaci nejen své školy, ale i našeho města,“ říká Radek Sosna, který oba žáky vede v rámci kroužku OVOV na ZŠ Dukelská.

„Jsem moc rád, že jsem vyhrál. Nikdy jsem nepomyslel, že by se mi to mohlo podařit a měl jsem před závodem i velkou trému. Ale bylo to tam pěkné. Na diplomu jsme všichni jako olympijské kruhy. Já měl zelené tričko a Josefínka byla ve žlutém kruhu. Zajímavá byla i autogramiáda olympioniků, někteří z nich i soutěžili a po závodech jsme mohli jít na připravené sportovní atrakce. Také mám ,,falešné“ tetování olympijských kruhů na rameni, které jsme si i s Josefínkou a panem učitelem Sosnou nechali natisknout. Bylo to super,“ dodal Rudolf Prušák své dojmy ze závodů.

Video z akce můžete zhlédnout zde: https://youtu.be/ealYbM0ZObg

rf-ovov-brno-2016-17csc-0203

Tradiční společná rozcvička při zumbě.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0161

Bývalí a současní olympionici se ochotně podepisovali: moderní pětibojař Jan Kuf a mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0218

Josefína Holá při trojskoku snožmo.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0221

Rozhodčí při klicích pozorně hlídali techniku – Josefína cvičící vlevo.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0236

Rudolf Prušák se připravuje na kliky.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0244

Josefína Holá při plnění jedné z disciplín – leh -sed po dobu 2 minut.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0255

Ve stejné disciplíně Ruda Prušák.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0261

Odpočinek mezi disciplínami.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0270

I závěrečný běh na 1 000 m zvládl Ruda ve velkém vedru na jedničku (v pořadí druhý).

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0277

Josefína (na konci skupiny) zvládla závod na 1 000 m takticky velmi dobře.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0289

Ruda na nejvyšším stupni, cenu předává Jan Kuf – účastník OH v Riu v moderním pětiboji.

rf-ovov-brno-2016-17dsc-0305

Spokojenost po závodech.

rf-ovov-brno-2016-17oba

Autor: Radek Sosna

764 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?