Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Strakonicko

Když ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil letos v červenci letní tábor Mladých lidovců na zámku ve Štěkni, přislíbil další návštěvu v regionu včetně setkání s občany, především se zemědělci. Svůj slib splnil a v pondělí 19. září dorazil opět na Strakonicko.

Ministrově návštěvě v našem okrese předcházela dopolední beseda se studenty a návštěva školního statku na Střední zemědělské škole v Písku a poté již ministr dorazil do Radomyšle, kde ho přivítal starosta městyse Luboš Peterka a představil mu místní pamětihodnosti. Na slavnostním obědě v restauraci Na Křenovce se Marian Jurečka v doprovodu místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška a emeritního senátora za Strakonicko Josefa Kalbáče setkal s několika místními zemědělci, pěstiteli ovoce a chovateli skotu i drobného zvířectva. Tématem rozpravy byla budoucnost rezortu, především boj proti suchu, výkupní ceny mléka a vepřového masa, dotační podpora pro začínající zemědělce a komunikace mezi příjemci dotací a úředníky SZIF.

hanacek1Po obědě v Radomyšli se ministr a jeho doprovod odebrali do Předslavic u Volyně, kde navštívili místní firmu LIVA Předslavice s.r.o., prohlédli si její zázemí, zemědělskou techniku i muzeum venkovského života v jejím areálu. Ministr svou návštěvou ocenil úspěchy firmy, která je již přes dvacet let lídrem v  prodeji a servisu zemědělských strojů a technologií v regionu jihozápadních Čech a zároveň pečuje o kulturní dědictví pošumavského venkova. Ve zdejší zasedací místnosti se pak ministr setkal se zemědělskou veřejností okresu, zástupci Agrární komory, Selské jízdy i soukromými zemědělci a manažery větších firem. Diskuze se opět dotýkala především oblasti dotační politiky a hospodaření v náročných podhorských podmínkách. Po návštěvě v Předslavicích opustil ministr zemědělství náš okres a ve zbytku dne navštívil v rámci své cesty po jižních Čechách ještě Vimperk a České Budějovice.

hanacek2Návštěva ministra zemědělství Mariana Jurečky v regionu neměla toliko symbolický charakter, ale byla výrazem i dlouhodobého zájmu, který jeho rezort našemu regionu věnuje. V rámci dotační politiky podpořilo Ministerstvo zemědělství v uplynulých dvou letech v okrese Strakonice celkem 26 projektů v celkové částce téměř 60 mil. Kč. Jde především o investice do oblasti vodohospodářské infrastruktury, zahrnující úpravu, revitalizaci a odbahnění rybníků (např. v Měkynci, Hoslovicích, Černěticích či Mnichově) nebo umělých vodních nádrží (např. v Makarově, Drahonicích či Krajníčku), dále úprava regulace či čištění potoků (např. v Bratronicích, Paračově či Bílsku), výstavba nebo rekonstrukce kanalizace a ČOV (např. v Hošticích, Čejeticích, Hlupíně či Sousedovicích) a protipovodňová ochrana obce (v Přechovicích). Zvláštní přímou podporu představuje dotace pro Střední rybářskou školu a Vyšší odbornou školu vodního hospodářství a ekologie ve Vodňanech ve výši více než jeden a půl milionu korun.

Přejme si, aby náš okres i v příštích letech zůstával v centru pozornosti poskytovatelů veřejné podpory, aby své kolegy ze zemědělství následovaly v tomto směru i další rezorty a abychom na další ministerskou návštěvu v regionu nemuseli dlouho čekat.

 

Mgr. Vladimír Hanáček

asistent poslance M. Jurečky

předseda OV KDU-ČSL Strakonice

hanacek3hanacek4hanacek5hanacek6

Autor: Vladimír Hanáček

794 views
Líbil se vám tento článek?

5 komentářů

  1. senior (24. září 2016 v 6:26)

    Klidná síla (KDU) rokovala . Pan ministr přijel mezi lid prostý , radujme se veselme se . Nic proti panu Jurečkovi , ale proč tolik vděčnosti, proč mu lézt do pr…e , bratři a sestry . On snad ty dotace dává ze svého ? Nebýt pana ministra , nebylo by rybníků ? Starostové by se nepostarali ? Dobrý starosta pan Peterka by bez pana Jurečky tak dobrý nebyl ? Dotace , dotace a zase jen dotace . Umíme v česku ještě fungovat bez dotací ? Ministr svou návštěvou ocenil úspěch firmy !!! Takové ocenění asi firma neočekávala . U příležítosti návštěvy soudruha , soudruzi z firmy jistě uzavřou kapitalistický závazek a zvýšeným úsilím všech soudruhů získají titul BKP ( brigáda kapitalistické práce ). Moc smutné čtení , necelých 30 let po sametu .

    • Vladimír Hanáček (24. září 2016 v 9:02)

      Dobrý den,
      plně s Vámi souhlasím, že uskutečnění zmíněných investic je především zásluha schopných starostů a jejich dalších spolupracovníků, že důkazem faktu, že Luboš Peterka je výborný starosta, je především jeho opakované znovuzvolení a růst počtu obyvatel Radomyšle, a že největší ocenění pro firmu je hlavně spokojenost jejích zaměstnanců. Smyslem tohoto článku není hagiograficky oslavit ministra Jurečku, ale spíš mu poděkovat, že na nás nezapomíná a že i při svém nabitém harmonogramu, bydlišti na druhém konci republiky a rodině s pěti dětmi si našel čas na návštěvu u nás. Účelem dotací není velkopansky rozdávat ze společného měšce nebo zaopatřit neschopné, ale spíš pomoci schopným a usnadnit jim podmínky, aby uspěli. Pokud to tak není, je to špatně. Ve zmíněných případech to tak ale rozhodně je, a proto je zmiňuji. Toť vše.
      S pozdravem
      V. Hanáček

      • senior (24. září 2016 v 11:06)

        Váš názor nesdílím . Proč? Do politiky šel jistě i pan Jurečka s vědomím , že rodina bude fungovat jinak než před tím. Návštěvy regionů by měly být jeho povinností . Tak mě napadá , neblíží se pomalu volby ? Z textu Tomáše Kluse “ nenastal čas vystavit svojí mordu na bilbordu “ ? Pochopitelně je lepší se voličům ukázat osobně. Ostatně , v parlamentu si páni poslanci opět vyhlásili měsíční dovolču , takže to pracovní vypětí z nich spadne a mohou se podívat jak se lidu daří . Prosím , neděkujte politikům , není pro to důvod , není za co . Placeni jsou slušně . Oni by měli děkovat Vám , starostům a dalším občanům za vaši každodenní práci “ v terénu “ . Osobně jsem přesvědčen , že ti opravdu schopní se obejdou bez dotací . Zavedení dotací pokřivilo trh a nejen zemědělský . Jak lehce se utrácejí peníze , které si žadatel nemusel vydělat . Ti , co jen makají a neumí žádat , musí být považováni za hlupáky .

        • Vladimír Hanáček (25. září 2016 v 4:59)

          Na jednu stranu máte pravdu, že by mělo být povinností ministrů jezdit do regionů. Na stranu druhou si ale vezměme, že máme 81 okresů. Kdyby hypoteticky ministr věnoval každému okresu den, jezdil by po nich skoro tři měsíce, nepočítaje časy na přejezdy. Může být, že před volbami chtějí být politici více vidět, ale další povinnosti včetně zahraničních cest. Ne úplně s Vámi souhlasím, že si poslanci odhlasovali dovolenou. Sice nebude měsíc schůze Sněmovny, ale zasedají výbory. A vláda zasedá normálně každý týden. Zítra třeba společně se slovenskou v Bratislavě. Takže ono dostat ministra do regionu není jednoduché, ne však nemožné! VH

          • senior (25. září 2016 v 6:28)

            Váš názor pochopitelně respektuji , nicméně jsem přesvědčen o tom , že prvotní zájem politiků je jejich osobní prospěch a až na samém konci stojí občané – voliči. Jejich zájem o věci veřejné a o názory voličů je zajímají až před volbami . Koaliční forma vládnutí jim navíc umožňuje sliby dané voličům neplnit s odkazem na neochotu koaličních partnerů . Jinak Vám přeji vše dobré .

Nechcete pejska k adopci?