Ve Strakonicích zvítězilo hnutí ANO 2011, nejvíce preferenčních hlasů získal Vondrys

Krajské volby jsou u konce. Ve Strakonicích své právo volit využilo 6008 voličů, což činí 32,78 %.

Hlasování potvrdilo převahu nováčka v krajské politice – ANO 2011 ministra financí Andreje Babiše. Toto uskupení vyhrálo se ziskem 20,38 %, v těsném závěsu se umístili sociální demokraté (19,79 %).

vondrysNa bronzovou pozici strakoničtí voliči pasovali komunisty s podílem 10,15 %. Těsně za nimi skončila ODS (9,84 %) a JIHOČEŠI 2012 (9,64 %).

Oproti zbytku kraje úspěch zaznamenala také koalice SPD Tomia Okamury a SPO vzešlé z lidí blízkých prezidentu Zemanovi. Tuto kandidátku by Strakonice do krajského zastupitelstva poslaly s výsledkem 7,57 %.

Pětiprocentní klauzuli by ještě překročilo uskupení PRO JIŽNÍ ČECHY (STAN, HOPB, TOP09), které obdrželo 6,34 %. Krajské volby v našem městě potvrdily slabou pozici lidovců. KDU-ČSL skončila těsně pod hranicí volitelnosti (4,96 %). V těsném závěsu se umístila Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo 4,44 % voličů. Žádné další strany nepřekročily ani 2 %.

Preferenční hlasy

Na základě volebního systému měli voliči možnost vedle výběru politické strany rovněž odevzdat až čtyři hlasy pro kandidáty, kterým na dané listině nejvíce důvěřují. Ve Strakonicích zvítězil někdejší starosta Pavel Vondrys. Hlasovalo pro něj 306 voličů, což je i přes pokles podpory jeho hnutí výraznější důvěra, než jakou vyjádřili Strakoničtí dosavadnímu hejtmanovi a lídrovi ČSSD Jiřímu Zimolovi. Ten se těší oblibě zhruba o třetinu menší (209 hlasů).

Sumární výsledky

Celkově však Strakonice netvoří samostatný orgán, zastupitelstvo bude složeno na základě výsledků v Jihočeském kraji. Po třetí v řadě zvítězili sociální demokraté hejtmana Zimoly. Pro následující volební období si však budou muset najít jiného koaličního partnera. S komunisty totiž již většinu nesloží.

Autor: Lukáš Houdek

2 329 views
Líbil se vám tento článek?

7 komentářů

  1. F.K.Ladislav (9. října 2016 v 4:43)

    Tipnu si výsledek. Zimola včera v TV naznačil, že půjde s ANO. Dohromady dají 27 křesel, k nadpoloviční většině jim stačí jeden hlas. K nim se samozřejmě přidá strana Kam vítr, tam plášť, neboli KDU-ČSL. Klidně se vsadím. A nikdo mu nebude moci nic vyčítat, okopíruje celostátní vládní koalici.

  2. zoch (9. října 2016 v 5:16)

    Pan Houdek se opět projevil jako Vondrysův lakýrník na růžovo (viz www.strakonickaverejnost.cz), což činí zjevně rád. Byť pan Vondrys vypadnutím z kraj. zastupitelstva utrpěl další osobní tragedii ve svém politickomocenském postavení, tak pan Houdek se opět snaží stavět ho jako pomyslného vítěze alespoň ve Strakonicích. Ale 306 hlasů nepředstavuje žádný výraz velkého úspěchu.

    • Milan Šotola (9. října 2016 v 11:18)

      Kdybyste nebyl tak paranoidní, viděl byste neutrální data, možná až posměch určený Pavlu Vondrysovi. Jenomže na to je třeba více přemýšlet.

  3. Blatný Michal (9. října 2016 v 7:19)

    A prosím pěkně, kolik procent dostali Piráti ve Strakonicích? Opravdu je to pod 2% jak píšete pane Houdku?

    • F.K.Ladislav (9. října 2016 v 7:35)

      http://volby.idnes.cz/kraje-2016.aspx?t=6&o2=550787&o=2

  4. Senior (9. října 2016 v 4:12)

    Fuj , to jsem se lekl . Ten nadpis se opravdu povedl . Dobrý fórek . Hnutí ANO , v čele s Vondrysem !! Ani bych se nedivil . To , že ve Strakonicích nebodovali Socani je také jasné . Voliči je vnímají z pohledu na strakonické reprezentanty – členy strakonického zastupitelstva . Zimola je trochu daleko a reprezentant z firmy PROTOM ??? Kraj považuji za zcela zbytečný stupeň státního uspořádání . Z voličské účasti usuzuji , že nejsem sám.

    • Pavel Sovák (24. října 2016 v 12:47)

      Nic takovýho sem tam nepíše seniore, nauč se číst.

Nechcete pejska k adopci?