Zemřel Josef Samec

V pondělí 31. října ve věku 69 let zemřel divadelník, historik a veřejně činná osoba Josef Samec.

Jeho životní dráha započala 26. července 1947. Jako písecký rodák se nejdříve rozhodl svou studijní dráhu zahájit na SVVŠ Blatná, poté se na Univerzitě Karlově věnoval dějepisu a filozofii.

Občané Strakonic si jej pamatují především jako výraznou součást místního kulturního života. Ztvárnil několik rolí v Divadelním spolku Čelakovský a jeho vystupování mělo vždy osobitý ráz, když se dokázal vžít do hrané postavy.

josef_samecJosef Samec byl aktivní rovněž v dalších složkách veřejné činnosti. Pro sociální oblast se stal významným jako ředitel Úřadu práce ve Strakonicích. Takto například komentoval v lednu 2011 kulminaci nezaměstnanosti v době ekonomické krize: „Myslím, že tato situace bude mít dopad i do oblasti drobného podnikání a služeb, protože kupní síla obyvatelstva klesne. Takže se obávám, že drobní podnikatelé budou mít problémy s odbytem a se zakázkami.“ V této funkci setrval až do důchodu.

Politicky se angažoval za sociální demokraty, za něž několikrát usedl do městského zastupitelstva. Naposledy tomu tak bylo v minulém volebním období (2010-14), kdy se z pozice lídra koaliční ČSSD dokonce dostal do městské rady.

Strakoničtí vzpomínají

Radek Sosna, učitel a zastupitel
Pana Samce jsem bohužel nestihl poznat osobně. V mé paměti zůstane jako zastánce výstavby Základní školy Povážská a člověk, který se nebál vyslovit svůj názor. Člověk s přehledem a objektivním názorem. Proto jsem si ho vážil.

Radek Klaban, kamarád Josefa Samce
Pepík byl velice dobrý kamarád, divadelník, sociální demokrat a hlavně Člověk. Znám jej jako velmi skromného človíčka na kterého jsem se (a nejen já) mohl vždy obrátit pro radu nebo pomoc. Nebažil po nějakých funkcích, stačilo mu, že může pracovat pro lidi jak na prknech, tak i v politice.

Lukáš Houdek, učitel
S panem Samcem jsem spolupracoval od roku 2010, kdy jsem pod jeho vedením kandidoval za ČSSD. Vážil jsem si diskuze s ním. Nejen pro rady, které mi dával. Byl osobností, která se dokáže hlasitě ozvat, když se ostatní bojí vystoupit. Mrzí mě, že jsem se nestihl za ním vypravit do nemocnice, bude mi chybět.

Pavel Vondrys, zastupitel
S Josefem Samcem jsem se poprvé setkal až v době, kdy jsem začal působit v komunální politice. Působil v té době ve veřejné správě. Příležitost blíže jej poznat jsem měl v době, kdy jsme spolu seděli v radě našeho města. Měl mnoho aktivit a byl pro každou legraci. O to cennější bylo, že si ji byl schopen udělat i sám ze sebe. Když jednou přišel a trošku kulhal, přiznal, že se mu nepodařilo úplně dobře přistát, když skákal padákem. Poznal jsem ho mimo jiné jako zapáleného divadelníka, ale také jako milujícího dědečka. Pepík prostě dokázal neustále něčím překvapovat, ale především byl celým tělem i duší strakonickým patriotem. Jeho odchodu je mi moc líto, zůstává dál v mnoha mých vzpomínkách.

Roman Novák, kamarád Josefa Samce
S Pepíkem jsem měl tu čest znát se osobně a strávit s ním některé společné okamžiky, které jsme prožili v Divadelním souboru Čelakovský, ale samozřejmě i mimo soubor v civilním životě.

Poznal jsem ho jako člověka, který ví, proč žije, a jeho posláním je pomáhat druhým. Skutečně se na něj dalo kdykoliv obrátit a Pepík se vždy snažil poradit, pomoci či vyhovět. Rozhodně nikdy nezkazil žádnou legraci a byl neobyčejně skromný a lidský.

Když jsem vstoupil do souboru a poznal jsem ho, pracoval jako asistent senátora Pavla Rychetského. Poté, co senátorovi skončilo volební období, se Pepík stal nezaměstnaný a registroval se na Úřadu práce. Asi se mu tam zalíbilo natolik, že se posléze stal jeho ředitelem. No řekněte, komu z nás se něco takového poštěstí?

Bohužel své blízké většinou plně doceníme až tehdy, když nás navždy opustí. Proto Ti, Pepíku, moc za všechno děkuji a byl jsem velmi rád součástí Tvého života. Pozdravuj v tom divadelním nebíčku všechny naše společné herecké přátele.

 

samec1samec4samec2 samec3

 

Foto: Facebook Josefa Samce

 

Autor: Redakce eStrakonice.cz

2 226 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Senior (2. listopadu 2016 v 12:42)

    Pan Samec je strakonickým důkazem toho , že z tohoto světa odchází jen dobří , slušní a pracovití lidé .
    Určitě byl dobrým ochotníkem a nezkazil žádnou legraci . Byl i sociálním demokratem . Tu pohádku o Úřadu práce , to již asi nebylo nutné .
    Jinak Pepíku , tam nahoře , vše dobré .

Nechcete pejska k adopci?