Strakonice bez bariér pro všechny

Již v loňském roce započal starosta města Břetislav Hrdlička spolupráci a jednání s hendikepovanými lidmi upoutanými na vozík. Společně s jedním z nich prošel město a byly vytipovány problémové lokality, které jsou jen s velkými obtížemi překonatelné právě pro vozíčkáře. Díky této započaté aktivitě nového vedení města se může v letošním roce naplno nastartovat akce Strakonice bez bariér pro všechny.

Odbor rozvoje dostal za úkol řešit záměr bezbariérových tras v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny pod názvem „Strakonice bez bariér pro všechny“.

vlajkaStát finančně  podporuje bezbariérové úpravy v rámci příslušných dotačních programů. Pro podání žádostí do některých v budoucnu vypsaných dotačních programů je nezbytné, aby byl zpracován a schválen koncepční materiál zaměřený na bezbariérové trasy.  V rámci projektu byla prověřena páteřní trasa městem vedoucí od vlakového nádraží přes centrum ke kulturnímu domu. Uvedenou trasu prošli pracovníci odboru rozvoje společně se zástupci Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory. Byly zdokumentovány stávající přechody a vytipována problematická místa. Trasu následně mapoval investiční technik majetkového odboru. Výsledkem je výběr několika problematických přechodů, pro které bude zpracována podrobná projektová dokumentace.

Zpracovaný záměr bude předložen ke schválení Radě města  Strakonice a následně ke schválení Řídícímu výboru NRPM. Na základě takto schváleného záměru bude možné žádat na realizaci dílčích projektů z vybraných dotačních titulů.

Markéta Bučoková, PR

 

http://www.strakonice.eu

https://www.facebook.com/strakonice.eu/

Autor: Markéta Bučoková

412 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Senior (26. ledna 2017 v 8:22)

    Možná by stačilo , že starosta Hrdlička se strakonickými vozíčkáři ( kdo může lépe znát zmíněné problémové lokality , než oni ) prošel město a jako vrcholný představitel se může okamžitě postarat o nápravu .
    Tak mě napdá , proč musí vozíčkáři čekat na v budoucnu vypsané dotační tituly , aby odbor rozvoje mohl podat žádost o dotaci . Co když bude vypsána na jinou než páteřní trasu od nádraží ke kulturáku ? Hlavně , aby potom nepřijeli soudruzi úředníci z bruselu a nemusela se dotace vracet , protože se opraví přechod , který je na jiné, dokonce nepáteřní trase . Ach jo , Zdravé město Strakonice už není IN , tak budeme mít Strakonice bez bariér pro všechny . Napřed se zpracuje koncepce , potom se najde instituce , která umí sepsat žádost o dotaci , poté vše schválí Řídící výbor NRPM a rada města . Až to vše proběhne tak odbor rozvoje spolu s investičním technikem požádá stavební úřad o stavební povolení a nakonec chlapci z technických služeb přivezou 4 nové dlaždice a osadí je tak , by to vozíčkářům vyhovovalo . Doufám , že ke kolaudaci budou přizváni zástupci Jihočeského centra pro zdravotně postižené občany . Je mě vozíčkářů moc líto , snad se dočkají . Národní rozvojové programy jsou důležité , bez nich by se to nehnulo z místa 🙁

Nechcete pejska k adopci?