Cílem je vyvažovat extrémy a dosáhnout stabilizace, tvrdí lidovec Vladimír Hanáček

Jaký výsledek KDU-ČSL v nadcházejících sněmovních volbách tipujete? Motivuje Vás vítězství rakouských lidovců?

hanacekStřízlivě odhaduji výsledek zhruba stejný jako před čtyřmi lety, čili někde kolem 7 %. Ambice ale máme samozřejmě vyšší. Jako nejslabší koaliční partner jsme prosadili 80 % svých priorit, ale zásadně ovlivnit vládní politiku nemůžeme, jelikož vždy musíme brát ohled na silnější koaliční partnery a jejich odlišné představy o budoucnosti naší země. Myslím, že křesťanští demokraté by měli dostat příležitost zásadně ovlivňovat českou politiku, jako ji mají v Německu (hlavně v Bavorsku) a Rakousku. Úspěch rakouských lidovců v nedělních volbách je pro nás samozřejmě velkým povzbuzením. Je dobré se nechat inspirovat jejich programem i stylem. Navíc Sebastian Kurz je charismatický lídr, jehož pohled na svět je mi velmi blízký, a to nejen proto, že je v podstatě mým vrstevníkem.

Považujete některá uskupení za nebezpečná pro demokracii?

Ve všech volbách vždy kandidují některé strany, jejichž program je pro demokracii nebezpečný. Zásadní je, kolik dostanou hlasů a zda budou moci ovlivňovat vládní politiku. Populistická uskupení nabízející jednoduché líbivé recepty, které fakticky žádnými účinnými řešeními vážných problémů nejsou, tu dnes posilují, což není nic dobrého.

Na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že je to také výzva pro tradiční systémové strany, aby se věnovaly těmto problémům, aby naslouchaly občanům a jejich starostem a snažily se je řešit. KDU-ČSL má obrovskou výhodu, že má stále 25 tisíc členů a obrovské množství komunálních politiků, kteří se každodenně osobně setkávají s občany ve svých obcích a řeší jejich problémy. I na okrese Strakonice má KDU-ČSL ze všech stran nejvíc obecních zastupitelů a dva starostové navíc kandidují i do Poslanecké sněmovny.

Která témata budou následující 4 roky výrazně ovlivňovat naši zemi?

Myslím, že zásadními tématy bude jednak bezpečnost, a také prosperita z hlediska životní úrovně. Žijeme v době masové migrace a mezinárodního terorismu a otázku bezpečnosti proto nelze řešit stejnými prostředky jako v minulém století. Musí být zásadně posílena kolektivní bezpečnost celé Evropy skrze budování společných obranných kapacit a zároveň věnována náležitá pozornost novým hrozbám, jako jsou kybernetické útoky.

hanacek3V oblasti životní úrovně je spousta našich občanů právem nespokojeno, že jsme skoro 30 let od listopadu 1989 stále „levnou pracovní silou“ ve srovnání se sousedními zeměmi za někdejší železnou oponou. Je to dáno i faktem, že se nám bohužel nepodařilo produkovat přidanou hodnotu z hlediska domácí produkce a zároveň se některé oblasti hospodářství významně proměnily přílivem zahraničních investorů. Tak vznikla zlopověstná česká „montovna“, subdodavatelský průmysl a velkosklady. Je zásadní, aby domácí kapitál získal dostatečné zázemí skrze orientaci výroby na finální produkci. Snadno se to řekne, a hůře udělá, ale musíme začít ve dvou oblastech: místo investičních pobídek více podpořit vědu, výzkum a technologický rozvoj i jejich spolupráci s podnikatelským sektorem a také podpořit kvalitní školství, neboť konkurenceschopnost ve srovnání se zahraničím může našim občanům přinést jen kvalitní vzdělání. Začněme u toho, že náležitě odměníme naše učitele za jejich náročnou práci. KDU-ČSL požaduje zvýšení platů učitelů na 130 % průměrné mzdy.

Hanacek1Jak přispějí lidovci ke zklidnění po volbách?

Pokud budeme přizváni k jednání o budoucí vládní koalici, budeme se snažit dosáhnout konsensu v zásadních tématech, které jsem zmínil výše, a také usilovat o takovou vlastní pozici, abychom byli schopni plnit náš program. Pokud tuto pozici nezískáme, ve vládě bychom být rozhodně neměli. To je můj jednoznačný názor. Cílem je vyvažovat extrémy a dosáhnout stabilizace situace nejen z hlediska politických poměrů, ale hlavně nálad i objektivní situace občanů. Nelze připustit další společenskou polarizaci a eskalaci napětí. Společenská stabilita spočívá na početně silné a rozvojeschopné střední třídě.

Už sbíráte síly na komunální volby příští rok?

Rozhodně ano! Vše, co jsem popsal výše, je samozřejmě zásadní i u nás ve Strakonicích a možnostem naplňování těchto cílů i v našem městě budeme věnovat náležitou pozornost. Rozhodně chceme mít možnost naše vize naplňovat po příštích komunálních volbách i v zastupitelstvu Strakonic a zveme ke spolupráci všechny, kteří je s námi sdílí. Práce je tu opravdu mnoho.

Autor: Lukáš Houdek

1 744 views
Líbil se vám tento článek?

2 komentářů

  1. Cloud Mining - transaction 42 600 US dollars. GЕТ > https://forms.yandex.com/cloud/65c1e6d63e9d08024d40d569/?hs=438891633b35bf0fcab45a6fcd2c4439& (16. února 2024 v 8:25)

    q0dwqb

  2. ТRАNSFЕR 0.7500 bitсоin. Next =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--151184-03-14?hs=438891633b35bf0fcab45a6fcd2c4439& (22. března 2024 v 8:06)

    a7kgig

Nechcete pejska k adopci?