Studentské volby: V Praze uspěli Piráti a Topka. ČSSD u studentů propadla, porazila ji i strana Romů

Studentské komunální volby se v tomto týdnu uskutečnily na středních školách po celé republice. S ohledem na systém voleb do obecních zastupitelstev byly výsledky zpracovány a zveřejněny jen pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy. Ostatní školy si vše mohly zveřejnit na svých vlastních webových stránkách. Ve Strakonicích se volby neuskutečnily.

logoHlasovat mohl každý žák starší patnácti let. V Praze se zúčastnilo 3 076 žáků ze 32 škol. Bylo mezi nimi 19 gymnázií, deset středních odborných škol a tři střední odborná učiliště.

S přehledem vyhrála Česká pirátská strana, která získala 26,01 procenta hlasu. Druhé místo zaujala s 19,67 procenta koalice stran TOP 09 a Starostové ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla – „Spojené síly pro Prahu“.

Na dalších dvou místech skončily se značným odstupem ODS s 10,79 procenta a Praha sobě s 10,21 procenta. Hnutí ANO, které vyhrálo minulé reálné komunální volby v Praze se ziskem 22 procent hlasů, od studentů dostalo 5,07 procenta a skončilo páté.

Méně než pět procent hlasů dostali např. Zelení, Pro Zdraví a Sport, Romská demokratická strana či Okamurova SPD. Jen několik málo procent dostaly od studentů také sněmovní strany KSČM a ČSSD. Komunisty volilo 2,11 procenta a sociální demokraty pouhých 1,5 procenta.

Studentské volby na školách každoročně pořádá nezisková organizace Jeden svět na školách. Smysl této aktivity vystihuje Zdeněk Kučera z třeboňského gymnázia: „Studentské volby pomáhají vychovávat aktivního občana-voliče, kterému jednou nebude lhostejné, co se ve společnosti děje, který dokáže využít svého práva a posune občanskou iniciativu a odpovědnost o kus dále.“

 

Česká pirátská strana 26,01
Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES, KASL) 19,67
ODS 10,79
Praha sobě 10,21
ANO 5,07
Strana zelených 4,58
PRO Zdraví a Sport 3,35
Svoboda a přímá demokracie 2,57
S.O.S. za práva zvířat 2,28
Romská demokratická strana 2,24

Autor: Pavel Gerčák

595 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?