Za Stonehenge do Anglie? Ale kdeže, zajděte pod Hvězdu a uvidíte bránu svatyně!

Jsme kouzelné město. Když dojezdí atrakce některé z mnoha každoročních poutí a když spadnou plachty některého z místních cirkusů, objeví se zpovzdálí legendární Stonehenge. A přitom si toho mnozí z nás možná ani nevšimli.

Když pojedete po Ellerově ulici, všimnete si pod Hvězdou, kde se pořádají poutě a cirkusy, několika zvláštních balvanů. Ty jsou replikou anglické záhady Stonehenge, o které se praví hned několik legend. Jedna například říká, že soustava kamenů je dílem ďábla. Jakmile kameny na stráň nanosil, zakřičel z plna hrdla: „Nikdo nikdy nezjistí, jak se sem ty kameny dostaly!“. To se mu zaručeně povedlo, protože dodnes není stoprocentně zjištěno, co mají kameny nedaleko městečka Salisbury znamenat.

Za kameny nedaleko Hvězdy však taková záhada nestojí. Postavil je totiž populární strakonický rodák Ing. Pavel Pavel. Ten se totiž záhadou anglického originálu několik let zabýval, a tak se v roce 1991 pokusil postavit vlastní napodobeniny. Použil betonové kvádry a snažil se zjistit, jak se s nimi dá manipulovat. Jeho model je replikou brány pravěké svatyně ve skutečné velikosti.

Na stavbě této repliky pracovalo z počátku 35 lidí. Do konce však vydrželo pouze 7. Natočen byl dokonce i zajímavý dokument Experiment Stonehenge, který odhaluje pokusy Pavla Pavla a jeho snažení při odhalování této záhady.

Replika se stala i inspirací při vybírání jména pro závody malých motocyklů. Kromě toho je toto místo i turistickou atrakcí.


Zvětšit mapu

Autor: Jiří Rostecký

550 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?