Příběh Jiřího Rejžka, nového čestného občana města

Zastupitelstvo se na svém minulém jednání shodlo, že akademického malíře Jiřího Rejžka ocení čestným občanstvím. Hlasovalo se na návrh místostarostky Ivany Říhové. Co však jeho život představuje?

Jiří Rejžek se narodil 16. 2. 1914 a zemřel 28. 9. 1986. Jeho jméno tedy v současné době často slýcháváme i s ohledem na sté výročí narození.

Umělcem od dětství

Čestné občanství navrhla místostarostka Ivana Říhová

Čestné občanství navrhla místostarostka Ivana Říhová

Již v mládí se vydával úspěšnou cestou. Sám často vzpomínal na řídícího učitele Marka z Jinína i ředitele Hadrabu, kteří v něm podnítili umělecké sklony. Roku 1925 začal studovat na místním osmiletém gymnáziu a už tehdy se vyznačoval specifickým výtvarným stylem. Nejvíce jej zde ovlivnil akademický malíř Václav Polívka, který na škole vyučoval.

Právě tento pedagog umožnil Rejžkovi vstup na soukromou školu Bratří Boháčů. Díky tomu se náš slavný malíř zdokonalil v kresbě. Ve studiích pokračoval na vysoké škole architektury a pozemního stavitelství. Postupně se seznamoval s významnými lidmi svého oboru, především Václavem Špálou či Emilem Fillou.

Tvorba děl

V první etapě profesionální dráhy se Rejžek věnoval především krajinářským cestám (plátna Prácheň, Blaník atd.). Po roce 1948 začal působit ve školství, když vyučoval na strakonickém gymnáziu a posléze na pedagogické škole v Prachaticích.

70. léta posunula jeho obrazy opět o něco dále. Zajímal se především o šumavskou přírodu. Zejména z tohoto období najdeme mnoho děl i v soukromých sbírkách. Celý fond Rejžkova umění spravuje Muzeum středního Pootaví.

Ocenění

Jiří Rejžek patří mezi nejvýznamnější osobnosti, které kdy ve Strakonicích žily. Bohužel, jak tomu v případě velikánů často bývá, nelze říci, že by jeho umění bylo zcela doceněno. O to více je zapotřebí ocenit udělení čestného občanství, byť in memoriam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor: Lukáš Houdek

826 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Jana Soukupová (25. ledna 2016 v 10:27)

    Dobrý den, pan Jiří Rejžek namaloval moji bibičku asi jako 5 leté dítě v křesle,chtěla jsem se zeptat jestli by jste my neporadili kde nebo kdo vykupije obrazy od malíře Jiřího Rejžka. Předem děkuji za odpověd s pozdravem Jana Soukupová

Nechcete pejska k adopci?