Provozovatelé jsou s podobou nové tržnice spokojeni, selské baroko by bylo nevyhovující

Jelikož se již blíží oficiální otevření nové podoby tržnice u kostela sv. Markéty, je nutné zrekapitulovat, jak se k nynějším stánkům dospělo, a jako seriózní zpravodajství podpořit fakta, nikoliv fámy.

DSCN1210Hned jak byly stánky na tržnici umístěny, městem se prohnala smršť reakcí od zcela pozitivních až po úplně negativní. Faktem je, že obtížně mohou být reflektovány názory, jež vznikly teprve v době instalace prodejních zařízení, a tak si na skutečné hodnocení budeme muset počkat až během praktické realizace. To, jak bude tržnice vypadat, bude především výsledek manažerského uvažování obchodníků a jejich schopnosti přilákat na své zboží zákazníky.

Současná podoba je kompromisem, který byl vytvořen na základě konzultací města s provozovateli jednotlivých stánků. Ačkoliv se často ozývaly hlasy, aby se využily stánky s podobou selského baroka, realita dovoluje něco jiného. Vzhledem k tomu, že provoz je celoroční, těžko si lze představit, že by v provizorních buňkách obchodníci podnikali i v zimě, zejména pokud se bude opakovat velmi chladné počasí z přelomu loňského a letošního roku. „Stánky se selským barokem nejsou určené pro celoroční provoz“, říká místostarostka Ivana Říhová.

Proč se radnice rozhodla podpořit celoroční provoz? Odpověď je snadná – snaha o co nejefektivnější využití oblasti. Zcela určitě by lokalitě neprospělo, kdyby stánkaři své zboží nabízeli pouze půl roku a zbylých 6 měsíců tržnice zela prázdnotou. Ačkoliv město variantu 6měsíčního provozu obchodníkům nabízelo, všichni do jednoho ji odmítli a požádali o provoz celoroční. I tomu je zapotřebí přizpůsobit tepelné záležitosti, což by v případě stánků se selským barokem dle radnice splněno nebylo.

Na tržnici budou k dispozici i záchody

Na tržnici budou k dispozici i záchody

Město se u provozovatelů inspirovalo i v jiných případech. Například stánky jsou prosklené z důvodu, aby obchodníci mohli své zboží vystavovat po co největší ploše. Tím nebudou odkázáni pouze na malé okno nebo rozmístění venku, jak tomu bylo dříve, ale mohou k tomu přidat i tuto příležitost. Rovněž mimo jiné živnostníci žádali, aby dveře k jejich stánkům směřovaly dopředu, což by jim umožnilo snáze a pohotově obsluhovat své zákazníky. Také došlo k podpoření návrhu na vybudování inženýrských sítí, tedy projektu, který souvisí s aktuálními prodejními stánky.

Vybudování této lokality samozřejmě nebylo zdarma. Návratnost investice činí 5 let, což vyvrací i druhou nabídku na rekonstrukci tržnice, jež znamenala, že by dotyčný zájemce výrobu a umístění stánků sice zaplatil ze svého, ale následně tržnici provozoval 10 let. V takovém případě by městské pokladně vznikla zbytečná ztráta, a tak se podpořila efektivnější varianta. „Logicky lze vypočíst hypotetický scénář, že kdybychom si peníze z pronájmu stánků dávali stranou, do 10 let náklady splatíme a ještě si naspoříme na jednu tržnici navíc, což by v konkurenční nabídce možné nebylo“, potvrdil starosta Vondrys.

Celkem bude u kostela sv. Markéty 10 prodejních stánků a 2 sociální zařízení.

Autor: Lukáš Houdek

954 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?