Tradiční běh Memoriál Františka Kováře se konal již potřinácté, dorazilo mnoho známých strakonických sportovců

Nejlepší v hlavní kategorii mužůV sobotu 5. 10. 2013 se konal v městské části Strakonice-Habeš Běh okolo Kuřidla, závod v podzimním lyžařském krosu pořádaný běžeckým oddílem Ski klubu Strakonice.

Letos se závodilo již potřinácté jako Memoriál Františka Kováře, celková tradice je však delší než 30 let. Závod se konal pod  záštitou  starosty města Mgr. Ing. Pavla Vondryse, který nejprve ve Strakonicích přivítal všechny závodníky a popřál jim hodně úspěchů a sám se pak závodů také aktivně účastnil v kategorii muži-příchozí. Po panu starostovi promluvil k závodníkům i divákům jeden z nestorů strakonického lyžování Ladislav Matějka, který ve druhé polovině 20. století ve Strakonicích vychoval, spolu s Františkem Kovářem, mnoho lyžařů-reprezentantů. Ladislav Matějka, i přes svůj úctyhodný věk 92 let, pozorně sledoval závodní dění, studoval výsledky (mj. bez brýlí) i gratuloval nejlepším závodníkům na stupních vítězů při vyhlášení výsledků.

Závod se také každoročně stává setkáním bývalých úspěšných strakonických sportovců – letos mj. dorazili: Lída Půbalová, Jan Žák, Míra Urban, Josef Jánský, Miloš Bečvář, Petr Bečvář, Petr Jánský, Miroslav Vondřička aj.

Mezi  132 závodníky v 16 kategoriích se neztratili ani závodníci domácího Ski klubu – na stupně vítězů vystoupili Matyáš Jánský, který vyhrál závod kategorie starších žáků, jeho bratr Šimon byl třetí v kategorii mladšího dorostu a Jára Zahradník byl druhý v kategorii předžáků do 10 let. Těsně pod stupněm vítězů, na 4. místě, skončila Štěpánka Hanušová (starší žačky) a Honza Novák (mladší dorostenci). Z dalších domácích závodníků byli ve svých kategoriích Anička Zahradníková pátá, Tonda Hanuš šestý, Johanka Hůrková a Vojta Silovský sedmí, Baruška Silovská, Jonáš Novotný a Barča Bočková osmí, Josefínka Jánská a Filip Boček jedenáctí, Tomáš Sosna třináctý, Katka Jeníčková a Filip Novotný patnáctí, Katka Kučerová šestnáctá. Hlavní kategorii mužů na 7 km vyhrál juniorský reprezentant ČR v běhu na lyžích Jakub Kordutch ze Sokola Stachy, který zároveň převzal putovní pohár věnovaný rodinou Františka Kováře.

Vyhlášení výsledků kategorie předžačky do 10 let

První  tři závodníci ve všech kategoriích získali kromě diplomů a medailí také poháry a hodnotné ceny od hlavního sponzora firmy Salomon a dalších, ženy v dospělých kategoriích také růžičku, věnovanou květinářstvím Lone. Dík rodičům za občerstvení pro organizátory a rozhodčí a dík za hladký průběh celého závodu patří také všem, kteří se na organizaci podíleli: sponzorům, trenérům, rozhodčím, rodičům, kamarádům i známým, bývalým lyžařům, stálé fotografce, zdravotnici, zkrátka všem, bez nichž by takový závod nemohl být uspořádán (omlouvám se, pokud jsem na někoho zapomněl…).

Start kategorií mladší žáci a žákyně

Podle odezvy „přespolních“ závodníků se jim ve Strakonicích závod i jeho organizace velmi líbily a rádi se k nám budou vracet i v dalších letech. Závod proběhl v příjemné atmosféře a – co je důležité – bez jediného zranění! Již teď se těšíme na další ročník v roce 2014!

Za všechny organizátory ze Ski klubu Strakonice Mgr. Radek Sosna

Foto: Mgr. Pavla Sosnová

Autor: Radek Sosna

678 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?