Trhovci u sv. Markéty prodávají již týden, jsou velmi spokojeni

Tržnice je výrazná dominanta našeho města, nejenom kvůli tomu, že se nachází blízko jeho centra. Ruch v této lokalitě je na strakonické poměry značný, a tak podoba tržnice není nedůležitá.

trznice_3Právě do její rekonstrukce se radnice v uplynulé době pustila. S předchozí podobou totiž nebylo možné vyjádřit spokojenost. Jednalo se o staré dřevěné chátrající budky, v kterých trhovci v žádném případě nemohli mít pohodlí – bez možnosti využít WC či si jen zatopit. O katastrofálně pojaté koncepci předchozího pronajímatele vypovídá i fakt, že většina obchodníků se postupně vystěhovávala.

Vše je naštěstí již minulostí a Strakonice se mohou pochlubit novými moderními stánky. O jejich podobě eStrakonice.cz informovalo již několikrát v minulosti, ale pro jistotu uveďme na pravou míru i dřívější fámy, které se rozšiřovaly. Na tržnici totiž skutečně kdysi byly umístěny stánky s podobou selského baroka, ale jednalo se jen o prozatímní projekt, jenž rozhodně nelze celoročně využívat.

Současné stánky jsou ovšem jiného rázu. Nedávno došlo k rekonstrukci inženýrských sítí právě proto, aby je mohli trhovci využít. Celoročnímu provozu tak nestojí nic v cestě. Je sice pravda, že obchodníci mají k dispozici ve svém obchůdku jen 20 metrů čtverečních, ale i tak si nové stánky pochvalují. „Především mi vyhovuje, že si můžu rozložit svoje zboží před stánkem, také něco jde umístit vevnitř tak, aby to lidi dobře viděli, to předtím nešlo,“ pochvaluje si novou podobu tržnice jeden ze živnostníků.

trznice_2trznice_1

Samozřejmě musíme přiznat, že se najdou drobné chyby, resp. náměty, které mohou být zapracovány v průběhu. To však není v žádném případě velký problém, a tak mohou Strakoničtí tržnici bez obav využívat. Již nyní trhovci nabízejí zejména květiny, textil a další menší dekorativní předměty. Některé buňky jsou sice ještě prázdné, ale postupně se budou nastěhovávat další obchodníci. Nově jsou k dispozici rovněž záchody – pro trhovce i jejich zákazníky.

trznice_4A co na nové stánky říkají občané města? Udělali jsme menší průzkum.

Petr (48): „Řekl bych, že je to lepší, než to bylo, ale stále je co dotahovat. Hlavně doufám, že to tu neskončí, jako když se v parku začal prodávat alkohol. Je to blízko náměstí a tohle je vážně nutné ohlídat.“

Eva (21): „Vzhledem k tomu, že bývalá tržnice byla v dezolátním stavu, se mi líbí, že se s tímto místem v centru města něco provedlo. Zanechání původního smyslu místa se mi velice zamlouvá. Bohužel trochu postrádám útulnost původní tržnice.“

Martina (34): „Já jsem spokojená. Kolem tržnice vždy chodím z práce a aspoň to tu konečně ožilo.“

trznice_6trznice_5

trznice_8trznice_7

Autor: Lukáš Houdek

703 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?