Po letech odkladů se Strakonice dočkají obchvatu. Projekt městu výrazně ulehčí

Ačkoliv návrh severního dopravního půloblouku je starý již několik desetiletí, teprve nyní nabírá konkrétní podobu. Výstavba začne na počátku příštího roku.

Doprava na mostě Jana Palacha je přetížena.

Doprava na mostě Jana Palacha je přetížena

V porevoluční euforii dostal obchvat zelenou, avšak tehdejší úřady nedovedly celou záležitost až do konce. Investice tedy bude zrealizována zhruba po 20 letech. Dříve konkrétní plány budily emoce obyvatel v přilehlých oblastech, nyní však již všichni tuto informaci přijímají s pokorou a žádná protestní akce zaznamenána není.

Severní dopravní půloblouk obrovským způsobem ulehčí dopravě v centru města, kde je přetížena nákladními kamiony. Celkově silničáři uvolní až čtvrt miliardy korun. K vytvoření zázemí však nestačilo jen poskytnout finanční sumu. Komplikace nastaly především u řady pozemků, nicméně se tyto překážky podařilo zdolat. Miroslav Ouředník z Ředitelství silnic a dálnic Jihočeského kraje dokonce ocenil, že byly s předstihem vykoupeny domy určené na zbourání.

Kamiony projíždí i v pozdním odpoledni

Kamiony projíždí i v pozdním odpoledni

Radnice si oddychla

Strakonická radnice přijala výrazný posun v  projektu s úlevou a již je připravena spolupracovat i na stavebních detailech. Například další budovy v okolí by měly ochránit protihlukové stěny.

Obchvat propojí hlavní silniční tah z Písku na Plzeň a bude opatřen celkem čtyřmi kruhovými objezdy. „Realizace znamená významný pokrok pro město,“ uvedl starosta Strakonic Pavel Vondrys. Nejenom s ŘSD radnice jednala již mnohokrát, nyní jsou konečně vidět výsledky.

Oblast, kudy bude severní dopravní půloblouk procházet, je záměrně nevyužívaná, protože se stavbou se dlouhodobě počítá. Za léta průtahů zde však můžeme spatřit nejednu černou skládku, a tak realizace obchvatu skutečně spěchá.

Autor: Lukáš Houdek

1 450 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?