Famfr, famfr, famfrnoch, nástává nám novej rok aneb Mladá dudácká muzika v Německu

Slova této starobylé jihočeské koledy zazněla letos na Nový rok i v Německu. V malém městečku Bischofsreut se totiž 1. ledna 2014 v kostele sv. Valentýna konal již 39. novoroční koncert. Pro letošní rok tvořili program strakoničtí muzikanti a je tedy předvídatelné, že se nesl ve folklórním duchu.

patrik_1Pozvání výtečného organizátora a přítele české lidové hudby Aloise Seidla přijala Mladá dudácká muzika a Zpěvačky Prácheňského souboru písní a tanců. Tyto dva ansámbly společně absolvovaly již několik úspěšných vystoupení a kontrastem úchvatného zpěvu strakonických panen spolu s jadrnou dudáckou muzikou okouzlily i bavorské publikum.

Vánoční čas již pomalu odezníval, přesto „Strakoňáci“ zahájili dvěma vánočními bloky. V podání Zpěvaček zazněly méně známé koledy z Prácheňska i skladby barokních mistrů. Snad nejvíce zaujala píseň Tichá noc, zaměňovaná často s lidovou koledou. Tichá noc však zná své autory. Báseň Josepha Mohra byla v roce 1818 Franzem Xaverem Gruberem zhudebněna, a tak vznikla Stille Nacht – vánoční píseň známá po celém světě.

Famfrnoch

Mladá dudácká muzika vsadila na klasiku a zahrála nejznámější české koledy jako Narodil se Kristus pán, Nesem Vám noviny či Štěstí zdraví. Největší úspěch však měla již zmíněná koleda s famfrnochem. Famfrnoch neboli bukač je původem chodský lidový nástroj. Džbán potažený kůží, s prostrčenými koňskými žíněmi. Při tahání za žíněný ocas navlhčenýma rukama se ozývá charakteristický „prdivý“ zvuk, kterým se dá rytmicky doprovodit jakákoli melodie. Může tak snadno nahradit rytmickou funkci kontrabasu, nikoli však funkci harmonickou.

patrik_2V Strakonicích na sadě

Druhé dva bloky koncertu sestávaly z lidového folklóru  jižních a západních Čech. Zazněly tedy líbivé trojhlasé úpravy pro ženský sbor, muzika zahrála známé polky a zazněla i klasická šotyšová melodika. Ta byla německému publiku známa a nejeden návštěvník si pobrukoval melodii písně V Strakonicích na sadě.

Také jihočeské lidové kroje zaujaly svou krásou. Pan Seidl nejvíce obdivoval turecké šátky, které děvčata z Mladé dudácké muziky uvázala ten den na hlavu prvně. Jsou to šátky, které se dříve tiskly v České Lípě a pomocí své krásy pronikly do šatníku vdaných žen ve většině národopisných regionů České republiky, včetně Prácheňska. Konkrétní podoby nošení šátků napříč regiony se však lišily různými úvazy.

Koncert rychle dospěl ke svému konci a publikum si vyžádalo několik přídavků. Členové Mladé dudácké muziky a Zpěvačky PSPT je zahráli a zazpívali společně. Nastalo tedy loučení s krásnými prostory kostelíku a milými přáteli z Bavorska. Byl to krásný podvečer a doufám, že jsme v Bischofsreutu neúčinkovali naposledy.

Autor: Patrik Ředina

896 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?