Několik odpovědí na otázky kolem pokácení stromů v Ellerově ulici

Každý, kdo prošel touto lokalitou, si musel bezpochyby všimnout zásadní novinky – stromy, které se zde nacházely, byly odstraněny. Řada občanů protestuje, a proto jsme se zeptali odborníků.

Ačkoliv kroky tohoto druhu jsou častým motivem sporu mezi dvěma protichůdnými tábory, v tomto případě dochází k důležité shodě. Z odborné veřejnosti se pochybnosti neozývají, navíc proběhlo veřejné projednání projektů s občany, kteří měli možnost se s tímto postupem a plánem na obnovu zeleně  předem seznámit.  DSCN2312

Jan Juráš, Český svaz ochránců přírody

Jednalo se o javory jasanolisté, které už byly „za zenitem“. Začínaly postupně prosychat a nebyly už nadále perspektivní. Účastnili jsme se jednání o povolení kácení těchto stromů a jednou z podmínek povolení bylo provedení náhradní lineární výsadby v této lokalitě. Samozřejmě jsme s kácením nesouhlasili bez výhrad. V takových situacích se posuzuje spousta dalších věcí, ale s přihlédnutím k nim jsme se nepostavili proti.

Ondřej Feit, Městský úřad Strakonice, odbor životního prostředí

Kácení proběhlo z několika důvodů. Prvním byl špatný zdravotní stav.  Lidé  argumentují, že vidí naprosto zdravé pařezy. To je pravda. Z hlediska statické bezpečnosti žádné nebezpečí nehrozilo. Šlo však o špatný stav ve smyslu úbytku vitality a s tím spojeným prosycháním velkých větví a jejich padání na chodník. Dva stromy se kvůli tomu musely pokácet už dříve.

Druhým důvodem je rekonstrukce těchto prostor. Obnova zeleně ve spojení s rekonstrukcí se jeví jako velmi účelná. Plánovaná oprava chodníku by navíc stejně zasáhla i do stávajících kořenů a stav stromů by jen zhoršila. Stromy ponechat by bylo nanejvýš alibistické. Po rekonstrukci bude provedena výsadba stejnými stromy jako o kus níže v ulici Ellerova a pod nimi bude založen štěrkový trvalkový záhon. Borovici nakloněnou do křižovatky kácet nechceme.

Posledním důvodem  je důvod pěstební. Jedná se o poměrně nežádoucí druh stromu, dokonce bych se nebál ho zařadit mezi druh invazivní. Jde o javor jasanolistý, který se v poslední době vydává na úspěšné tažení naší krajinou.

DSCN2314DSCN2317DSCN2321DSCN2322DSCN2327DSCN2328

Autor: Lukáš Houdek

551 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?