Připomínáme si Den Země, datum významné nejenom pro ekology

Je už tradicí, že 22. dubna se objevují mnohé akce zaměřené na ochranu životního prostředí. Oslavy Dnu Země patří k tradicím také v našem městě.

Na bohatý program plný zábavy se můžeme těšit ve čtvrtek 24. 4. v Nákupním centru od 15 do 18 hodin. K dispozici bude skákací hrad či trampolína, ale i sportovní a kreativní koutek. O den dříve, ve středu 23. dubna, se pod záštitou Šmidingerovy knihovny koná exkurze do třídírny ve Vydlabech, v níž tvoří většinový podíl akcie Strakonic a Písku.

Do oslav Dnu Země se každoročně zapojují i strakonické školy. Žáci například mimo jiné vycházejí na exkurze do přírody.

Vysvětlení vzniku

Ačkoliv původní oslavy spadají na den rovnodennosti, v současné době se vžil datum 22. dubna. Často bývá spojován s výročím narozením V. I. Lenina, což ovšem pravda není a jedná se spíše jen o náhodu.

den_zeme

Den Země začal totiž být oslavován na konci 60. let jako protestní akce proti válce ve Vietnamu. V roce 1970 se na den rovnodennosti (tehdy 21. března) konala první vlna protestů, která se pro velký zájem zopakovala o měsíc později. Vybráno bylo datum právě 22. dubna, ale bez souvislosti s Leninem, jelikož odpůrci vietnamské války protestovali proti oběma stranám, tedy i vietnamským komunistům podporovaným Východem.

Další důvod, proč došlo k opuštění původního data jarní rovnodennosti, představuje fakt, že tento mezník není dlouhodobě časově ukotven. Dnes již máme rovnodennost o den dříve než v dobách vzniku Dne Země. Pro efektivní organizaci je však vhodnější mít vždy naprosto stejné datum.

Smysl akce

Celkově si tento den klade za cíl upozornit na ekologicky citlivá témata, zejména například znečišťování ovzduší, vodstva, hubení živočišných druhů, recyklace odpadů a mnoho dalších témat. Den Země má i svou neoficiální vlajku (viz obrázek). Jejím autorem je John McConnell.

Autor: Lukáš Houdek

369 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?