Šmidingerova knihovna a ochránci přírody zvou na své akce

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ČSOP. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Ve dnech 1. 9. – 1. 10. probíhají Dudácké festivaly objektivem pana Břetislava Kocka. Výstavku navštivte na pobočce Za Parkem (Husova 380), otevřeno PO a ČT 13 – 18., ST 8 – 12 hod.

Úterý 9. 9. přinese Strakonické příběhy IX s lektorem Karlem Skalickým. Tentokrát vypravování o místosudím Janovi. Tento přední český humanistický vzdělanec, mecenáš a podporovatel básníků bude představen z pohledu různých střípků jeho života.
Od 18:00 v restauraci Baobab.

smid_knVe čtvrtek 11. 9. se přijďte podívat na Tvořivý podvečer s Alenou Šimáčkovou: Zvířátka ze slámy. Akce probíhá od 17:00 a 19:00 v půjčovně pobočky Za Parkem. Pomůcky a materiál k předvedení budou připraveny, ale bylo by dobře přinést si i vlastní (sláma, nůžky, stuhy, nitě, karton, lepidlo…).

 
V sobotu 13. 9. se koná výlet na Dny vědy a techniky. Sraz v 8:40 před nádražím ČD Strakonice, v 8:53 jede vlak do Plzně, kde se přímo v ulicích hravou formou předvádějí dětem i dospělým zajímavosti ze světa fyziky, chemie, biologie aj. (viz http://akce.plzen.eu/2014_dny-vedy).

Na přírodovědný výlet s šumavským průvodcem Ing. Josefem Peckou do okolí Zátoňské hory si můžete vyjet v neděli 14. 9. (smíšený suťový horský les pralesovitého charakteru – zbytky přirozených porostů tzv. květnatých bučin s výskytem vzácných rostlin a bohatým mechovým patrem). Poplatek činí 100 Kč. Podrobnosti a přihlášky na pobočce, na hrdlickova@knih-st.cz nebo na tel. 380 422 720.

 
Stejně v úterý 16. 9. se můžete těšit na procházku po okolí Štěkně (bývalý žulový lom, pomník T. G. Masaryka, hájovna Petrlice, bývalá tvrz, altánek Lesů ČR, Slatina…) s vyprávěním o krajině a s ukázkami lesnických prací (např. dosazování, nátěr proti okusu atd.). Sraz v 16:30 na zastávce MHD pod Hvězdou (Ellerova). V 16:42 jede mladějovický autobus do Štěkně, kde na zastávce Dobrá Voda bude v 17:01 čekat průvodce PaedDr. Václav Žitný. Spoj zpátky jede v 18:54 s přesedáním v Čejeticích.

Ve středu 17. 9. od 17:00 se můžete v sále strakonického gymnázia podívat na fotografie z letních pobytů v přírodě (východní Slovensko, Orlické hory…). Se svými snímky se mohou připojit i ti, kdo se předem ohlásí v půjčovně Za Parkem nebo na hrdlickova@knih-st.cz

Neděle 21. 9. přinese hraní na kantely, které se koná od 18:00 na pobočce Za Parkem ve spolupráci s občanským sdružením Spona.

 
Schůzky přírodovědného kroužku MOP se konají každý pátek od 16:00 před hradem u CK CIAO. 12. 9. proběhne návštěvna klubovnu, ale i venkovní procházka, 19. 9. se MOPíci přesunou na oblíbenou zahrádku rodiny Skalických, 26. 9. si kroužek připraví vlastní pouť.
Více na www.csop-strakonice.net

Autor: Lukáš Houdek

151 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?