Představujeme ženu, která míří do vedení radnice – Helena Brejchová

Helena Brejchová je sice ve strakonickém zastupitelstvu nová, ale již působila ve stejné pozici v Přešťovicích. Dokázala si proto získat důvěru své kandidátky i občanů ve volbách. Jakým způsobem se chce této práce ujmout?

Před týdnem Vás oficiálně zastupitelstvo města zvolilo místostarostkou, pociťujete velkou zodpovědnost?

Každá práce má svou vlastní zodpovědnost, práce a role místostarostky nemá rozhodně větší zodpovědnost než třeba práce zdravotní sestry. Záleží na úhlu pohledu. Jsem připravena se této role zhostit tak, jak nejlépe umím a k tomu zodpovědnost patří a já si to plně uvědomuji.

brejchovaNová koalice je složena ze Strakonické Veřejnosti, ODS, ANO 2011 a VPM. Jak pevný vnímáte půdorys této spolupráce?

Tyto čtyři strany dokázaly v poměrně krátké době po volbách sestavit koalici bez vážnějších rozporů, máme styčné programové body, v zásadních věcech se nerozcházíme, půdorys této spolupráce vidím vcelku poměrně pevný, i když pochopitelně stát se může cokoliv.

Všechny posty ve vedení města a většinu v radě obsadila Strakonická Veřejnost. Po sametové revoluci se tak ještě nikdy nestalo, dokonce ani v roce 2006, když ODS získala 8 mandátů. Nemáte obavu, že se pak můžete stát magnetem na případnou nespokojenost občanů pouze Vy, pan Hrdlička a pan Jungvirt?

Strakonická veřejnost obsadila tyto posty z jednoho prostého důvodu – naši koaliční partneři nabídku dostali, ale nepřijali ji, nežádali posty uvolněných funkcí.  Nemáme problémy kritiku přijmout, navíc je možné o ní  s občany i diskutovat, dobrá kritika může vést k nápravě, člověk není Bůh, aby při nejlepší vůli něco neudělal třeba ne zrovna ideálně. S magnetem se tak trochu i počítá, ale to je přirozené a nakonec nikdy se při nejlepší vůli  nelze zavděčit všem.

Ivana Říhová měla v minulém období na starost portfolio školství a sociálních služeb, hodláte převzít stejné resorty, nebo si své angažmá ve vedení města představujete jinak?

Mé portfolio bude zhruba stejné jako měla Ivana Říhová, tedy sociální služby, školství, dotek zdravotnictví…tato oblast je mi blízká mám v ní i největší profesní zkušenosti, což se v každém případě  bude v každodenní práci hodit. Z tohoto důvodu jsem přijala návrh právě na tento post.

V zastupitelstvu usednou pouze 3 ženy z celkového počtu 21 členů. Jaký je Váš názor na toto číslo? Má smysl pojímat politiku jako mužskou a ženskou, nebo by se spíše mělo hledět na kvality daného člověka bez ohledu na pohlaví?

Velmi bych si přála, aby bylo žen v politice více. Ona to je ale docela těžká služba, časově náročná a v podstatě nevděčná. Každopádně z obecného pohledu si myslím, že kdyby světu vládly více ženy než muži, tak by rozhodně ubylo ostrých válečných konfliktů. Na druhou stranu zase u mnohých žen převládá emotivnost nad racionalitou a to pro politiku také není moc dobré, takže by bylo zřejmě ideální mít muže a ženy zastoupené ve vládě i na místních úrovní půl na půl. Toho se ale asi nedočkáme. Ve strakonickém zastupitelstvu je žen opravdu jako šafránu, tak snad si nás tam naši kolegové budou považovat:-).

penizeMěsto musí co nejdříve schválit rozpočet. Jaké priority do něj chcete zakomponovat? Stihne nová radnice tento proces včas?

Co se týče rozpočtu a jeho priorit,  ponechala bych tuto odpověď otevřenou pro pana starostu, každopádně ale  věřím tomu, že na prosincovém zastupitelstvu budeme návrh rozpočtu na rok 2015 mít na programu jednání. A budeme se rozhodně snažit šetřit.

Na závěr trochu odlehčení – v některých materiálech městského úřadu se občas objevovaly pravopisné či stylistické chyby, hodláte na toto téma jako spisovatelka apelovat?

Stylistické či pravopisné chyby by se neměly vyskytovat především v tisku a literatuře, proto existují korektoři. Co se týče materiálů města, tak zda tam najdu chybu nebo ne, to je mi vcelku jedno, pokud to nebude důležitá korespondence mimo úřad. Materiály mě budou zajímat obsahově, od pravopisu a stylistiky na radnici nejsem.

Autor: Lukáš Houdek

2 173 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?