Ski klub Strakonice v přípravě závodil

Letní šumavský XC tripple je seriál tří závodů, kterými se zahajuje podzimní závodní sezóna. O pořadatelství závodů se podělili organizátoři z Vimperka, Čkyně a Stach.

První závod se konal v pátek 18. 8. 2017 na vimperském Vodníku. Závodilo se od staršího žactva na kolečkových lyžích, mladší závodníci poté soutěžili na in-linech. Šlo o závod ve sprintu, takže každý závodník jel nejprve dvě kvalifikační jízdy a podle součtu časů pak nejlepší postupovali do finálových jízd, kde se již startovalo hromadně po 6 závodnících.

Z mladých závodníků Ski klubu Strakonice se nejvíce prosadili Matěj Novák a Johanka Hůrková, kteří dokázali vyhrát ve svých kategoriích.

Matěj nastoupil do závodu na 1 km v kategorii gepardi do 10 let se závodníky o rok staršími. V prvním okruhu se držel takticky na čtvrtém až pátém místě, ve druhém se dotáhl na vedoucí závodníky a do cílové rovinky najížděl již na třetím místě. Ve strhujícím finiši až těsně před cílem udolal i dosud vedoucího závodníka Matěje Vocelku z domácího Fisher Ski klubu Šumava a porazil ho o 0,1 sekundy. Prokázal velké bojovné srdce a vůli bojovat až do posledních metrů.

Matýs inline

Matěj Novák (v oranžovém) na startu svého závodu…

Matýs finiš

… a při těsném vítězném finiši.

Maty stupně

Radost na stupních vítězů.

V kategorii mladších žákyň nastoupila Barbora Silovská také s o 1 rok staršími závodnicemi a rozdíl byl znát hlavně při jízdě z kopců. Po rovině a hlavně do kopců Barča naopak doháněla ztrátu a i ona bojovala ve vyrovnaném spurtu, který jí nakonec přinesl čtvrté místo.

Mladší dorost absolvoval svůj závod již na kolečkových lyžích. V kategorii chlapců startovali Vojtěch Silovský a Jonáš Novotný, kterým unikla účast ve finálových jízdách a skončili na 13., resp. 14. místě. Z pohledu strakonických závodníků bylo mnohem zajímavější finále mladších dorostenek, do kterého nastoupila Johanka Hůrková. Hned od startu neponechala nic náhodě a již při průjezdu do druhého kola projížděla na 1. místě s malým, ale viditelným náskokem, který dokázala udržet až do cíle. V cíli měla na druhou v pořadí náskok téměř 8 s. Dvě vítězství z prvního závodu tak byla slibným začátkem celého seriálu.

Johy2

Johanka na trati svého vítězného závodu.

Johy

Vítězný průjezd cílem.

Johy stupne

Na nejvyšším stupni.

Jony na startu

Jonáš Novotný

Vojta start

Vojta Silovský

Druhý závod seriálu se jel v sobotu 19. 8. 2017 O pohár krušlovského medu. I zde se jednalo o závod na kolečkových lyžích či in-linech, tentokrát však šlo o dlouhý závod s intervalovými starty. Mezi „bruslaři“ opět zazářil Matěj Novák, který závod své kategorie žáků do 10 let na 1,5 km opět dokázal vyhrát. Tentokrát suverénně s náskokem 18 s. Ve stejné kategorii dívek startovala Lucie Heide a obsadila, v jednom ze svých prvních závodů, 4. místo. Barbora Silovská v mladších žákyních zopakovala páteční 4. místo, když na bronz chyběla jediná sekunda.

V dorostencích zopakovali v závodě na 12 km svá páteční umístění také Jonáš Novotný a Vojta Silovský, vzájemně si však vyměnili pozice. Johanka Hůrková absolvovala závod na 9 km a se ztrátou 13 s obsadila 2. místo. „Při dnešním závodě mě opět začal bolet levý kyčelní kloub. Musela jsem tedy techniku jízdy přizpůsobit tomuto problému, který velmi limitoval můj výkon,“ zhodnotila svůj závod Johanka Hůrková. Na trať dlouhou 12 km se vydal i závodící trenér Jan Melichar v kategorii muži hobby a vyjel si 2. místo.

Třetí závod se konal na Zadově a šlo o závod v běžeckém krosu s hromadnými starty jednotlivých kategorií. Zde se nejvíce ukázali nejmladší závodníci Ski klubu Strakonice. Nela Nováková a Adam Heide v nejmladší kategorii na 300 m hned v prvních závodech dne vyběhli zlaté medaile. Na ně navázali jejich sourozenci Lucie Heide (500 m) a Matěj Novák (1 000 m), kteří dokázali podobný vítězný double zopakovat ve svých kategoriích. 4 zlaté medaile na úvod tak byly velmi milým překvapením. V dalších kategoriích se na ně již nepodařilo navázat, i když 4. místa Barbory Silovské (2 km) a Jonáše Novotného (6 km) jsou v této konkurenci velmi kvalitní. Jan Houška doběhl v kategorii mladších dorostenců (6 km) na 9. místě, několik míst za ním skončil Vojtěch Silovský.

společná

Úspěšné strakonické mládí: Adam Heide, Lucie Heide, Matěj Novák a Nela Nováková (zleva) se zlatými medailemi.

Vojta

Terén byl místy náročný. S číslem 110 Vojtěch Silovský.

Matýs

Matěj Novák vede s náskokem před ostatními.

Honza, Jony

Jan Houška a Jonáš Novotný při výběhu náročného kopce.

                                                                                                                                                                                                                        „Náročný prodloužený závodní víkend nám ukázal, jak jsme na tom před blížící se sezónou podzimních závodů. Tradičně menší prázdninovou účast závodníků jsme doháněli kvalitou a potěšili mě jak již zkušení „mazáci“ jako Johanka Hůrková, tak především mladí a nadějní, kteří by nám měli dělat radost v budoucích letech. Zcela suverénně si vedl Matěj Novák, který dokázal vyhrát všechny 3 závody, ač startoval v kategorii s o rok staršími. V nedělním krosu mě pak potěšili nejmladší – Nelča Nováková, Adam a Lucka Heide, kteří ač s minimem závodních zkušeností do závodu dali maximum a po zásluze si odváželi zlaté medaile a věcné ceny. Na závody navážeme tradičním Během 21. srpna ve Strakonicích a i zde bych byl rád, aby bylo barvy Ski klubu Strakonice vidět,“ říká trenér strakonických lyžařů Radek Sosna.

Autor: Radek Sosna

1 058 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?