Tržnice u kostela sv. Markéty získá novou podobu. Co návštěvníkům nabídne?

Již delší dobu se ve Strakonicích hovoří o rekonstrukci tržnice u kostela sv. Markéty. Na co se mohou občané těšit a jak nová tržnice ovlivní podnikání obchodníků?

stará tržniceV tomto projektu se jedná o pronájem 10 prodejních stánků a 2 stánků se sociálním zařízením. Konkrétní podoba byla vypracovávána několik měsíců. Rychlý spád události nabraly po červnovém jednání majetkové komise, na němž byly shrnuty základní podmínky pro realizaci této investice.

Nejdůležitější informací je, že na tržnici budou nainstalovány nové prodejní stánky. Nebude se tedy opakovat situace z dřívějších let, kdy jsme byli svědky toho, že obchodníci museli podnikat v nevyhovujících budkách (viz foto). Z důvodu této instalace musí být ukončeny stávající smlouvy s nynějšími nájemci.

Logické je, že je v zájmu města, aby trhovci mohli prodávat své zboží co nejsnáze a nebyly jim kladeny zbytečné překážky. Proto chce radnice zvýhodnit ty, kteří se rozhodnout pro dlouhodobý pronájem. Zvýhodnění by se samozřejmě mělo týkat finančního hlediska. Například u stánků o půdorysu cca 20 m2 bude minimální sazba nájmu za užívání stánku na dobu 1 roku činit 3 500 Kč bez DPH. Rozhodne-li se ovšem nájemník využít jen 6měsíční pronájem, sazba by měla dle rady města činit 4 900 Kč měsíčně. V obou případech samozřejmě budou muset být připočteny náklady za služby a energie. Obdobný postup bude využit i u další stánků s jinými rozměry včetně gastro stánku. Je tedy zřejmé, že se město snaží nastavit podmínky tak, aby obchodník, který bude na tržnici prodávat delší dobu, čímž tuto oblast oživí, měl mírnější podmínky.

trznice2Radnice také odsouhlasila, aby v případě, že se budoucí obchodník rozhodne využít 12měsíční nájem, byla smlouva automaticky prodlužována. Jedinou podmínkou bude plnění povinností, k nimž se nájemce ve smlouvě zavazuje (např. výše zmíněná údržba zařízení atd.).

V ceně nájmu za užívání prodejního stánku budou mít obchodníci zahrnuto i užívání společného sociálního zařízení a úklidové komory. Z možnosti toto zařízení využívat ovšem bude vyplývat i povinnost se o něj starat.

Rovněž veřejnost bude mít možnost užívat své sociální zařízení, které bude zahrnuto do nájmu u gastro stánků.

Mezi občany se často objevují spekulace, jaký sortiment bude na nově rekonstruované tržnici nabízen. O konkrétním řešení ještě ale rozhodnuto není, protože daný sortiment bude vždy řešen individuálně vzhledem k aktuální tržní situaci. Nicméně dobrou zprávou je, že do lokality blízko centra bude vdechnut nový elán a doufejme tedy, že to bude ve prospěch města, veřejnosti i obchodníků.

Autor: Lukáš Houdek

689 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?