Městský dluh poklesl, jak se zadluženost Strakonic bude vyvíjet v budoucnu?

Ačkoliv státní dluh neúprosně roste, Strakonice se mohou pochlubit v Evropě téměř výjimečnou situací – objem dluhu klesá.

Vývoj zadlužení v roce 2013 (v tis. Kč)

Vývoj zadlužení v roce 2013 (v tis. Kč)

Hospodaření městské pokladny bylo žhavým tématem minulých komunálních voleb. Vedení radnice bylo kritizováno, že si v uplynulých letech vzalo 2 velké úvěry – stavba ZŠ Povážská a odkoupení pivovaru – a k tomu navíc se další rozbuškou stal i kontokorentní úvěr. Poslední čísla však ukazují, že město je na dobré cestě se dluhů zbavit.

Na začátku srpna město na svých internetových stránkách oznámilo, že dluh nyní činí přibližně 370,9 mil. Kč, to je bezmála o 55 mil. Kč méně než loni ve stejný měsíc. Klesající trend potvrzuje především hospodaření v letošním roce, v němž se plánuje rozpočtový přebytek ve výši 29 mil. korun. Konkrétně by město mělo hospodařit s příjmy 396 mil. Kč a výdaji 367 mil. Kč. Strakonice tedy snížily výdaje pod úroveň příjmů, ačkoliv došlo k podstatnému krácení dotací.

Srpnový dluh 370,9 mil. Kč znamená pokles oproti červencové hodnotě, kdy dluh činil 377 mil. Kč. Zadlužení Strakonic tedy kleslo na 18měsíční minimum.

Čtvrtletní porovnání se srpnem (v mil. Kč)

Čtvrtletní porovnání se srpnem (v mil. Kč)

Hospodaření se tak vyvíjí v souladu s rozpočtovým výhledem, který předpokládá v následujících letech rozpočtové přebytky. Na minulé schůzi zastupitelstva města došlo i k přesné definici konsolidace úvěrů. Od října letošního roku se v rámci dohody s Komerční bankou sloučí kontokorentní úvěr a úvěr na intenzifikaci čističky odpadních vod. Tento dluh bude splácen následujících 15 let jako běžný úvěr. Výhodou je i nízká úroková sazba, která činí 1,89 %.

Díky tomu, že je město Strakonice v době nestabilního ekonomického výhledu schopno vytvářet rozpočtové přebytky, bude městský dluh rok od roku klesat. Navíc nebudou muset být omezeny důležité investice. Díky předchozím investičním krokům, zejména v době krize, stoupla hodnota městského majetku na 4,5 mld. Kč.

Pro srovnání – městský dluh nyní činí asi 8 % vůči majetku města, jehož hodnota i nadále roste.

Autor: Lukáš Houdek

779 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?