Z Čech až do Španělska aneb s kým bude Barcelona hrát, když se Katalánsko oddělí?

Na konci srpna jsem se již po několikáté vydal do severovýchodní oblasti Španělska zvané Katalánsko. Území, které (zatím) nenajdeme na politické mapě Evropy, nicméně oblast, jež je svou historií i pohostinností zajímavá.

Vlajka Katalánska (zdroj wikipedia)

Vlajka Katalánska (zdroj wikipedia)

Tato část království je bohatá na cestovní ruch a příjmy z této činnosti jsou v době krize o to důležitější, ačkoliv se zdá, že Katalánsko je zasaženo relativně méně než zbytek Španělska.

Co ovšem oku snad i nepozorného pozorovatele nemůže uniknout, je všudypřítomný katalánský nacionalismus. Pro nás jako pro zemi, kde se již výrazné národnostní spory nevyskytují dvě desetiletí, se to může zdát zvláštní, avšak je faktem, že státoprávní uspořádání Španělského království není ani téměř 40 let od smrti fašistického diktátora Franka dokončeno.

Právě Franko Katalánsko tvrdě zatlačoval a omezoval jeho individualitu. V srdcích Katalánců to samozřejmě vyvolalo pravý opak. Po jeho smrti si Katalánci neustále kladou otázku – nebude nám bez Španělů lépe?

Rozestavěná Sagrada Familia - jeden ze symbolů Katalánska

Rozestavěná Sagrada Familia – jeden ze symbolů Katalánska

Můj osobní názor je, že nikoliv. Je sice pravda, že španělština a katalánština od sebe mají asi tak daleko jako čeština a polština, takže této oblasti musí být zachován svébytný styl, ale dráhy Španělů a Katalánců se již příliš dlouho vydávají společnou cestou.

Samostatné Katalánsko by se obtížně znovu zapojovalo do obchodní sféry, resp. by muselo obnovovat zpřetrhané vazby po rozpadu státu, a tudíž vyvstává otázka, proč je vlastně přetrhávat. Navíc s kým by po rozdělení v nejvyšší fotbalové lize hrála Barcelona? S Blanes? Tossa de Mar? St. Susanna? To by si měli Katalánci sakra promyslet, protože soupeření s Madridem by jim mělo vyhovovat. Doufám tedy, že i nadále bude Španělské království Katalánsko zahrnovat.

…. a pak, že si má člověk na dovolené odpočinout!

FC Barcelona - s kým by hrála po rozdělení země?

FC Barcelona – s kým by hrála po rozdělení země?

Autor: Lukáš Houdek

602 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?