Strakonická pouť se opět stala centrem dění širokého okolí. Co návštěvníkům nabídla?

Je již tradicí, že na konci září se koná ve Strakonicích Václavská pouť. Ačkoliv naše město nepatří ve své velikosti k největším, místní pouť ano. Podle neoficiálních údajů se v průběhu této akce objeví ve městě několikrát více lidí, než kolik tu má trvalé bydliště.

DSCN1189Pouť jako obvykle začínala na Velkém náměstí, i když je faktem, že stánkaři byli rozmístěni poněkud dále než dříve. Menší počet obchůdků byl znatelný na první pohled, avšak stále přilákal ohromné množství lidí. Prodejci rovněž nabízeli své zboží po ulici Ellerova a to téměř po celé její délce. Bylo tedy skutečně z čeho si vybírat.

Oblíbenou součástí programu se již po několik let stalo vystoupení kapel na parkovišti vedle strakonické nemocnice. K dispozici byly různé hudební žánry. Na podiu se vystřídaly skupiny jako When It Rains, Krwawý Koleno, Crazy Ducks či Parkáni.

Hlavním centrem pouti ale pro většinu lidí bylo zřejmě něco jiného a to pouťové atrakce na louce pod Hvězdou. Kolik příležitostí zde bylo snad ani nemá smysl uvádět, pro ilustraci jmenujme autodrom, střelnici či strašidelný dům. Vyžití si mohli najít všichni – od zcela nejmenších až po zcela odvážné. Pro ty, co žádné atrakce neupřednostňují, trhovci připravili alespoň stánky s občerstvením.

S dřívějším místopředsedou Evropského parlamentu Liborem Roučkem

S dřívějším místopředsedou Evropského parlamentu Liborem Roučkem

Vzhledem k tomu, že pouť každoročně přiláká spoustu lidí, neunikne pozornosti ani mnoha významným osobnostem. Jednou z nich je i někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. Ačkoliv jeho jméno zřejmě není trhákem novin, při podrobnějším prostudování zjistíme, že tento kladenský rodák má na vývoj EU velký vliv. Přijetí Chorvatska, Lisabonská smlouva, krize v Sýrii, mírová jednání v Kosovu – u toho všeho byl a snažil se nalézt smírné řešení. Pro náš region je důležité, že jeho předci pocházejí ze Lhoty u sv. Anny nedaleko Kraselova. Proto Libor Rouček na Strakonicko nezapomíná a ani letošní pouť si nemohl nechat ujít.

DSCN1217Je však nutné zmínit i negativní záležitosti, které ovšem nejdou na vinu pořadatelům, ale některým našim spoluobčanům, kteří nemají úctu k veřejnému majetku. Nedávno byly na Velkém náměstí umístěny nové velké květináče, z nichž jeden zcela evidentně nese stopy po dobrodinci, který si do něj musel sednout, ne-li snad i lehnout. O poškozených dopravních značkách ani nemluvě.

Pokud by ale měli pořadatelé něco zlepšit, je to přístup k úklidu. Můžeme spekulovat o tom, do jaké míry by bylo problematické vyvážení odpadků v průběhu pouti, ale nikdo nemůže nic namítat proti tomu, že umístění několika popelnic navíc v lokalitě pouti by přišlo vhod. Koneckonců na fotografiích je znatelné, že stávající stav je alarmující.

Doba ledová dorazila i na strakonickou pouť

Doba ledová dorazila i na strakonickou pouť

Dav lidí proudící na pouť

Dav lidí proudící na pouť

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden z velkých nešvarů Václavské pouti

Jeden z velkých nešvarů Václavské pouti

DSCN1200

 

Autor: Lukáš Houdek

2 040 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Stanislav (20. října 2013 v 9:28)

    Hezký počin, jen škoda, že očividně propojen s politikou.. škoda, škoda, to publikačnímu protoru nikdy neprospívá.

Nechcete pejska k adopci?