Rozpočet Strakonic bude opět přebytkový, vodné a stočné nestoupne

Zastupitelé na svém 18. zasedání schválili rozpočet, který napomůže ke snížení městského dluhu. Poprvé za několik let také nedojde k navýšení vodného a stočného.

penizePříjmy činí celkem 432 150 000 Kč, výdaje zhruba o 43 mil. Kč méně. Město tedy bude v roce 2014 hospodařit ještě s větším přebytkem než letos. Meziročně se jedná o 14milionový nárůst převisu. Úspora umožní splácení úvěrů.

Rozpočet v zastupitelstvu nenarazil na žádné výrazné pochybnosti, a proto byl velkou většinou schválen.

Investice

Mezi nejvýznamnější kroky v následujícím roce patří pokračování rekonstrukce čističky odpadních vod v Pracejovicích, stavební úpravy v ZŠ Dukelská či podpora průmyslových zón.

Řada projektů navýší i příjmy skrz dotační tituly. Jedná se především o zmíněnou pracejovickou ČOV, jejíž náklady sice činí 152 mil. Kč, ale městská pokladna bude zatížena částkou 60 milionů. Další dotace by měly napomoci také k dopravnímu napojení lokalit U Blatenského mostu a Na Jelence. Rovněž bude pokračovat revitalizace strakonického hradu.

Splácení dluhu

Rámec rozpočtu potvrzuje trend započatý rokem 2013, tedy snižování městského dluhu, jenž by měl klesnout o 43 miliony korun.

Vodné a stočné

Ačkoliv častými náměty diskuzí bývalo zdražování vodného a stočného, od 1. 1. tento problém řešit nemusíme. Cena se nezvedne a zůstane tak na úrovni 82,08 koruny za kubík. I přesto ale dosahuje poměrně vysoké hodnoty z důvodu provádění rozsáhlých investic ve vodohospodářském systému.

Autor: Lukáš Houdek

466 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?