Dotace stále výrazně podpírají veřejné rozpočty, Strakonice jimi také často navyšují příjmy

V posledních letech si města mohla výrazně polepšit skrz dotační tituly. I Strakonice se této příležitosti chopily a zrealizovaly investice v hodnotě několika stamilionů.

Zrekonstruovaná ZŠ F. L. Čelakovského

Zrekonstruovaná ZŠ F. L. Čelakovského

Mezi nejvýznamnější projekty patří rekonstrukce Velkého náměstí, úprava hradních prostor či obnova čističky odpadních vod. Zejména poslední zmiňovaná investice sice není na první pohled tolik vidět, nicméně kvalita vody má na život ve městě výrazný vliv.

Vedle zmiňovaných velkých investic napomohly dotace například také k zateplení základních a mateřských škol, rozvoji sídlišť Mír i Máj, opraveny byly některé komunikace. Pro letošní rok předpokládá městská pokladna přijaté transfery ve výši 75,5 mil. Kč, z toho 35 mil. půjde na Úpravnu vody v Pracejovicích.

Evropská unie

V rámci rekonstrukce Velkého náměstí zavítal do centra města i populární Švanda

V rámci rekonstrukce Velkého náměstí zavítal do centra města i populární Švanda

Nejštědřejším sponzorem se v této oblasti stala Evropská unie. Ačkoliv se na evropskou integraci v posledních letech snáší kritika, z hlediska našeho města tvoří dotace z EU přibližně 90 % všech těchto stimulů. Evropské dotace pomáhají i jinde, čistá pozice (přijaté dotace oproštěné od poplatků do unijní pokladny) činila loni asi 84 mld. Kč, tedy cca 2,2 % HDP. Celkově vzato však Česká republika čerpá dotace neefektivně a objem přijatých peněz by mohl být ještě vyšší.

Programy pro léta 2014 – 2020

Otázka je, jak se česká veřejná správa vyrovná s novými dotačními schématy mezi roky 2014 – 2020. Již teď je jisté, že programy naberou alespoň 12měsíční zpoždění, ale nad pomalostí byrokracie se v České republice již nikdo nepozastavuje.

Strakonice by však neměly být pomalým vstupem do nového dotačního období nijak ohroženy, protože v minulých letech dotace čerpaly mohutně. Navíc je nyní městský rozpočet již druhý rok po sobě v přebytku, takže na nové období bychom měli najet bez vážnějšího klopýtnutí.

DSCN2000

DSCN2005

DSCN2016

Autor: Lukáš Houdek

345 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?