Úřad při vybírání daně z nemovitostí nezvládl nápor lidí, občané rozhořčeně odcházeli

Minulý týden bylo do domácností rozesíláno vyúčtování za daň z nemovitostí. Ačkoliv se její výše nezměnila již několikátý rok v řadě, důvodů ke spokojenosti se včera příliš nenašlo.

12052014176Finanční úřad otevřel v 8 ráno, avšak pouze jednu pokladnu. Ta nedokázala sama efektivně pracovat a po celé dopoledne se tvořily dlouhé fronty. V 11:00 první směna skončila a desítky lidí, kteří chtěli zaplatit, neměli komu.

„Je to komické. Vždycky říkají, že se nechává všechno na poslední chvíli. My jsme přišli hned první den a není tu nikdo z úředníků,“ stěžovala si jedna z čekajících. Občané nebyli informováni o tom, jak dlouho bude pauza trvat, a tak někteří rozzlobeně odešli. „Myslel jsem, že úřady jsou pomalé, jen když peníze vydávají, ne když je také dostávají,“ zněla další stížnost.

Náprava

Nakonec po půl hodině došlo k obnovení provozu a fronty se začaly zmenšovat. Finanční úřad již reagoval tím, že od příštího týdne umožní občanům platit každý den. Faktem ovšem zůstává, že problémy s prvními dny se objevují rok co rok a jeden zaměstnanec, který je k této práci vyčleněn, nemůže veškerou práci stihnout vykonat.

12052014175

Dostatek místa pro čekající nebylo ani v samotné budově úřadu.

Je proto sice chvályhodné, že již 6 let v řadě daň z nemovitostí nebyla zvýšena a dostala se na jednu z nejnižších úrovní v republice v rámci okresních měst, občané by však spíše uvítali větší rychlost a pružnost úřadů. Možná by byli i ochotni si připlatit, kdyby měli jistotu, že tyto peníze se jim vrátí například v tom, že nebudou muset čekat nekonečné fronty.

„Jsem živnostník. Klidně bych si něco připlatil, jen kdybych tady nemusel hodiny čekat. Za tu dobu bych si na to zvýšení vydělal,“ uvedl další občan.

Autor: Lukáš Houdek

528 views
Líbil se vám tento článek?

4 komentářů

  1. René (13. května 2014 v 8:20)

    Na druhou stranu, proč to ti lidé nezaplatí převodem z účtu, to mi hlava nebere. Stát jako blbec ve frontě nebo během chvíle to poslat z domova…To není obrana berňáku, spíše údiv nad některými lidmi.

    • Lukáš Houdek (13. května 2014 v 9:16)

      To je samozřejmě pravda. Dá se to platit rovněž přes poštu, ale s poplatkem. Nějaký poplatek vyžadují také banky za provedení platební transakce. Navíc tam byli třeba i starší lidé, ti bankovní služby moc nevyužívají. Ale určitě nějaká osvěta v tomto ohledu by pomohla, znám spoustu občanů, kteří mi ani nevěřili, že to jde platit přes účet.

      • René (13. května 2014 v 10:24)

        Osvěta – to je výraz, který bych vzhledem k vašemu věku u vás neočekával. Nejspíš nesouvisí s dobou, ale se stavem ducha. Jediná fungující osvěta je buď poučení se z vlastní blbosti (málokdy funguje, jinak by neběhalo po světě tolik blbců) nebo přes peníze (ta většinou zabírá), tzn. zpoplatnit pokladnu na berňáku jako je to na poště nebo v bance a bude po problému.

        • Lukáš Houdek (13. května 2014 v 10:41)

          Jestliže někteří lidé ani nevědí, že jde něco takového platit přes účet, jinak než osvětou to už asi ani nazvat nejde 🙂 Jestli by pomohlo zpoplatnění, zejména u lidí, kteří nevědí o jiné variantě, těžko říct 🙂

Nechcete pejska k adopci?