Přebytek rozpočtu dosáhl nečekaně vyšších hodnot, vzrostla rezerva na běžných účtech

Na konci prvního pololetí město oznámilo výsledek hospodaření za loňský rok. I přesto, že se převis měl pohybovat těsně pod 29 mil., realita byla ještě o téměř 15 mil. lepší.

DSCN3624Oproti schválenému rozpočtu sice výdaje vzrostly o 80 mil., příjmy však dokonce o 95 mil. Strakonice čerpaly více peněz na běžné i kapitálové výdaje, i když je nutno uznat, že oproti rozpočtovým opatřením byly běžné výdaje přečerpány, ale investiční nedočerpány.

Pomohly dotace a ekonomický růst

Příjmy byly navýšeny asi ze 3/5 dotacemi. Městské pokladně však pomohl rovněž vyšší ekonomický růst, jenž umožnil vybrat více na daních.

Částka na běžných účtech se tak zvětšila na 58 mil., ačkoliv je pravda, že to částečně bylo umožněno i přečerpáním směnečného programu. Příjmy tedy výdaje převýšily o 43 672 000 Kč.

Výhled do budoucna

Situace veřejných financí se ve Strakonicích sice v poslední době zlepšila, ale stále před městem stojí velké výzvy. Je třeba investovat do nových pracovních míst, plavecký stadion čeká na rekonstrukci.

Struktura dluhu

Ke konci června městský dluh dosáhl 387 mil. Nejvyšší podíl tvoří právě zmíněný směnečný program (53 %), nejméně projekt Úpravna vody Hajská (3 %).

Autor: Lukáš Houdek

219 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?