Nová radnice ve čtvrtek převezme projekt Severního dopravního půloblouku těsně před zahájením

Dlouhá desetiletí naše město čeká na ulehčení dopravy v centru. Radnice na výstavbu vyčlenila peníze v rozpočtovém výhledu již před rokem.

Investice bude zahájena vybudováním kruhové křižovatky na Katovické. Předpoklady říkají, že by k realizaci mělo dojít na přelomu letošního a příštího roku.

Obchvat_nakladakPeníze i pozemky vyřešeny

Ačkoliv původní projekty jsou téměř 80 let staré, tak daleko se projekt ještě nikdy nedostal. Po úspěšném výkupu pozemků nebyl podceněn ani finanční aspekt, který má na starost zejména Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Město Strakonice však po ekonomické stránce bude rovněž výrazně intervenovat. Na výstavbu kruhového objezdu v Katovické ulici sice poskytne pouze 3,6 milionu oproti zhruba 6x větším nákladům ŘSD, celý Severní dopravní půloblouk se městské pokladny dotkne již podstatněji.

Loni v listopadu proto rada schválila rozpočtový výhled, který počítá s vyčleněním částky 140 mil. do roku 2018. Případné vyšší náklady lze pokrýt z rostoucích daňových příjmů. Dá se tedy usuzovat, že projekt bude kontinuálně pokračovat i po výměně vedení města tento čtvrtek.

Ulehčení občanům

Realizace této myšlenky výrazně pomůže dopravě v centru města, která je dlouhodobě přetížená. Zejména nákladní kamiony poté komplikují život občanům hlavně v ulici 5. května.

Autor: Lukáš Houdek

567 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?