Jakými akcemi vstupuje Šmidingerova knihovna a ČSOP do nového roku?

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ochráncům přírody. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Nadále pokračuje výstavka fotografií Břetislava Kocka, větviček na určování, akce Paměť strakonických stromů a Nejmilejší knihy – v půjčovně pro děti a dospělé na pobočce Za Parkem (Husova 380, otevírací doba: PO a ČT 13 – 18, ST 8 – 12).

Pátek 9. 1. přinese další odpolední čtení na pobočce pro dospělé i děti (každá skupinka může být i zvlášť). Přijďte se podělit o hezké úryvky z vašich oblíbených knih (nebo těch, které jste dostali k Vánocům) a poslechout si jiné. Vaše čtení není podmínkou, můžete jen posedět a potěšit se, vyměnit si tipy. 15:00 – 17:00 hod. v půjčovně v Husově ulici (lze přijít kdykoliv mezi 15. a 17. hodinou, třeba jen na část programu).

smid_knVe středu 14. 1. přijďte na přednášku s promítáním doc. Ing. arch. ThLic. Jiřího Kupky, Ph.D.: Když dva dělají totéž, není to totéž – budování parkového okruhu v Praze a Vídni. Od 17.00 v promítacím sále strakonického gymnázia.

Sobota 17. 1. znamená tradiční přírodovědnou procházku ke sv. Janu a přes Věno a Domanice do Strakonic (10 km). Sraz v 10:55 před nádražím ČD. V 11:09 jede vlak do stanice Radomyšl zastávka. Odtud se půjde po zpevněných cestách. Tentokrát se bude cestou povídat hlavně o možnostech zapojit se do ochranářských činností v roce 2015.

V pondělí 19. 1. se těšme na Tvořivý podvečer s Boženou Legátovou: Pletení na prstech (šála, tkanice…). 17:00 – 19:00 hod. v půjčovně v Husově ulici č. 380 (lze přijít kdykoliv mezi 17. a 19. hodinou, třeba jen na podívání). Potřeby budou připraveny, ale lépe je přinést i vlastní (silnější vlnu a háček).

Úterý 20. 1. se koná přednáška Karla Skalického: Strakonické příběhy XIII. Voda most sebrala. Příběhy jednotlivých strakonických mostů. Velká povodeň roku 1784 a všední život tehdejšího města na divoké Otavě. Další vyprávění regionálního historika v rámci rozsáhlejšího strakonického cyklu, doprovázené projekcí různých dokumentů a vyobrazení. Od 18:00 v restauraci Baobab.

V sobotu 24. 1. vyrazte na výlet s prohlídkou funkční vodní elektrárny (s výkladem). Sraz v 8:50 u zastávky MHD na sídlišti Mír. V 9:00 jede autobus do Katovic, kde navštívíme elektrárnu Josefa Mojžíše. Seznámíme se i s pohnutou historií tamního mlýna. Zpět jede autobus ve 13:07 nebo lze jít pěšky po pěšinách podél řeky.

Neděle 25. 1. přináší další společné hraní na kantely (vyrobené při akcích ŠK), případně i další nástroje. Koná se od 18.00 na pobočce Za Parkem ve spolupráci s o. s. Spona. K hraní, zpěvu nebo jen k  poslechu je zvána také veřejnost.

Pokračují rovněž schůzky přírodovědného kroužku MOP (kromě 30. 1.) – sraz vždy v pátek v 16:00 před hradem u kanceláře CIAO. Chodit lze i nepravidelně. Při kroužku se může scházet i skupinka dospělých bez dětí, případně také oddíl starších školáků. 9. 1. si můžete na pobočce číst z nových knížek, které jste dostali pod stromeček (nebo i ze starých), 16. 1. se koná vycházka do lesa ke krmelci 23. 1. MOPíci zapátrají u řeky po zimních ptačích hostech. Kdykoliv bude sníh, lze část schůzky strávit sáňkováním.

Více na www.csop-strakonice.net
. V případě změny jízdních řádů informace na pobočce ŠK Za Parkem (380 422 720, hrdlickova@knih-st.cz).

Autor: Lukáš Houdek

257 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?