Šmidingerova knihovna a ochránci přírody zvou na své únorové akce

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ČSOP. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Pokračuje výstavka větviček na určování (při určování dřevin podle pupenů a borky je možno si nechat poradit a navíc si půjčit domů nejen příslušnou literaturu, ale i sadu označených větviček) a dále akce Paměť strakonických stromů a Nejmilejší knihy – v půjčovně pro děti a dospělé na pobočce Za Parkem (Husova 380, otevírací doba: PO a ČT 13 – 18, ST 8 – 12).

Ve čtvrtek 5. 2. se v půjčovně v Husově ulici můžete těšit na Tvořivý podvečer s Janou Lebedovou: Šperky z PET lahví. Lze přijít kdykoliv mezi 17. a 19. hodinou, třeba jen na podívání. Potřeby (keltovací kleště i materiál) budou připraveny, ale lépe přinést i vlastní (PET lahve různých barev, nůžky, čajovou svíčku, korálky).

smid_knNeděle 8. 2. přinese další společné hraní na kantely (vyrobené při akcích ŠK), případně i další nástroje. Koná se od 18:00 na pobočce Za Parkem ve spolupráci s o. s. Spona. K hraní, zpěvu nebo jen k poslechu je zvána také veřejnost.

Kurz zdravého veg(etari)ánského vaření se koná v úterý 10. 2. od 18:00 ve cvičné kuchyňce ZŠ Povážská. Přijďte rozšířit své kulinářské obzory o potraviny a pokrmy z oblasti zdravé a bezmasé kuchyně. Kurz je doplněn teoretickým povídáním o surovinách a postupech zajímavých nejen pro vegetariánskou kuchyni a probíhá 1x měsíčně až do května. Přihlašujte se na jan.juras@knih-st.cz, 721 658 244.

Pondělí 16. 2. znamená další utkání pro hráče Scrabblu (také pro úplné začátečníky). Tentokrát si lze zahrát i jiné deskové hry (Dixit, Pexeso…). Setkání probíhá od 17 do 19 hodin v půjčovně v Husově ulici č. 380 (lze přijít kdykoliv mezi 17. a 19. hodinou, třeba jen na podívání). Hrací potřeby budou připraveny, ale je vhodné si přinést vlastní. Není třeba se předem hlásit, naopak bude možnost se přidat ještě dodatečně.

Ve středu 18. 2. od 18:00 přijďte do Baobau si poslechnout přednášku s názvem Povodně a sucho – jak hospodařit s vodou v krajině? Na otázky týkající se významu ekosystémů, přehrad či technických snah zkrotit řeky bude odpovídat hydrobiolog RNDr. David Pithart, CSc.

Úterý 24. 2. Karel Skalický přednese Strakonické příběhy XIV. Voda most sebrala. Domové v plameni. Zhoubný požár na Velkém městě v roce 1508 a plamínky dalších příběhů oněch časů. Jedná se o další vyprávění regionálního historika v rámci rozsáhlejšího strakonického cyklu. Od 18:00 v restauraci Baobab (Bavorova 20 – nad Zborovem).

Ve středu 25. 2. se od 17:00 v promítacím sále strakonického gymnázia koná přednáška s promítáním Ing. Viléma Hrdličky: Lidé a stromy ve městě.

Sobota 28. 2. přinese Přírodovědný výlet. Sraz v 9.00 před nádražím ČD, v 9.09 jede vlak do stanice Přední Zborovice. Po zpevněných cestách se půjde na rozhlednu na vrch Kbíl. Po cestě si lze všímat zdravotního stavu listnatých stromů a na příkladech budou vysvětleny možnosti jejich šetrného ošetřování. Zpět jede vlak každé dvě hodiny, nebo můžete jít pěšky např. přes Sousedovice.

Nadále probíhají schůzky přírodovědného kroužku MOP (kromě 13. 2.) – sraz vždy v pátek v 16:00 před hradem u kanceláře CIAO. Chodit lze i nepravidelně. 6. 2. se koná povídání o Hromnicích a příslovích, která se k nim vztahují, 20. 2. si můžete vyrobit Morenu, pátek 27. 2. bude věnován pozorování pupenů a hledání prvních sněženek.

Více na
www.csop-strakonice.net a na pobočce ŠK Za Parkem (380 422 720, hrdlickova@knih-st.cz).

Autor: Lukáš Houdek

254 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?