Šmidingerova knihovna spolu s ochránci přírody zve na svůj březnový program

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ČSOP. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Pokračuje výstavka větviček na určování, akce Paměť strakonických stromů a Nejmilejší knihy – v půjčovně pro děti a dospělé na pobočce Za Parkem (Husova 380, otevírací doba PO a ČT 13 – 18, ST 8 – 12).

Středa 4. 3. přinese přednášku s promítáním Ing. Josefa Pecky: Šumavskou divočinou. Putování po I. zónách NP s profesionálním průvodcem. Od 17:00 v promítacím sále strakonického gymnázia.

smid_knV sobotu 7. 3. můžete vyrazit na výlet do Písku. Sraz v 6:55 před nádražím ČD, v 7:08 jede vlak (s přesedáním v Ražicích). Mimo jiné se bude konat návštěva hřebčince (kde můžete vidět přehlídku plemeníků) a interaktivní výstavy Stroj času ve Sladovně. Zpět jede vlak např. v 16:26.

Neděle 8. 3. přinese společné hraní na kantely (vyrobené při akcích ŠK), případně i další nástroje. Začátek je v 18 hodin na pobočce Za Parkem. S organizací pomáhá o. s. Spona.

Kurz zdravého veg(etari)ánského vaření můžete navštívit v úterý 10. 3. od 18:00 ve cvičné kuchyňce ZŠ Povážská. Přijďte rozšířit své kulinářské obzory o potraviny a pokrmy z oblasti zdravé a bezmasé kuchyně. Kurz je doplněn teoretickým povídáním o surovinách a postupech zajímavých nejen pro vegetariánskou kuchyni a probíhá 1x měsíčně až do května. Přihlašujte se na jan.juras@knih-st.cz, 721 658 244.

Pátek 13. 3. znamená další odpolední čtení na pobočce pro dospělé i děti (každá skupinka může být zvlášť). Přijďte se podělit o hezké úryvky z vašich oblíbených knih a poslechnout si jiné. Vaše čtení není podmínkou, můžete jen posedět, potěšit se a vyměnit si tipy. Lze přijít kdykoliv mezi 15. a 17. hodinou do půjčovny v Husově ulici. Koná se v rámci 6. ročníku akce Březen – měsíc čtenářů.

V sobotu 14. 3. se můžete těšit na přírodovědnou procházku ke sv. Janu a po zpevněných cestách do Strakonic (10 km). Sraz v 10:55 před nádražím ČD. V 11:09 jede vlak do stanice Radomyšl zastávka. Tentokrát se bude cestou povídat hlavně o možnostech ochrany stromů ve městě.

csopV pondělí 16. 3. se koná Tvořivý podvečer s Hanou Taschnerovou: Velikonoční holubičky. Lze přijít kdykoliv mezi 17. a 19. hodinou do Husovy ulice č. 380. Potřeby budou připraveny, ale lépe je přinést i vlastní (vyfouklá vejce, papír, nůžky, lepidlo).

Karel Skalický přednese pokračování Strakonických příběhů v úterý 17. 3. Tentokrát setkání nese název Hrana pro sekretáře i šaršanty. Francouzská armáda ve Strakonicích v roce 1742 při válkách o rakouské dědictví. Jedná se o další vyprávění regionálního historika v rámci rozsáhlejšího strakonického cyklu, doprovázené projekcí různých dokumentů a vyobrazení. Od 18:00 v restauraci Baobab (Bavorova 20).

Jarní úklid staré řeky se koná v sobotu 28. 3. od 14:00, sraz za areálem Čistírny odpadních vod. Konkrétně dojde k vyčištění vzácné přírodní lokality Stará řeka. Součástí akce bude představení nové kampaně „Naše koše“ a instalace jednoho z nich na tomto místě. Pytle na odpad a rukavice budou připraveny. Těšit se můžete na tradiční posezení u ohně a občerstvení.

Schůzky přírodovědného kroužku MOP probíhají vždy v pátek od 16:00 před hradem u kanceláře CIAO. 6. 3. budou MOPíci venku vyhlížet jaro nebo také vyrábět kraslice, pomlázky a vůbec všelicos, co se hodí k Velikonocům, 13. 3. si budou na pobočce číst ze svých oblíbených knížek a také si zopakují jarní říkadla, 20. 3. půjdou topit Morenu a 27. 3. si připomenou Květnou neděli a nazdobí sváteční perníčky.  


Více
na www.csop-strakonice.net nebo na pobočce ŠK Za Parkem (380 422 720, hrdlickova@knih-st.cz).

Autor: Lukáš Houdek

298 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?