Běh na lyžích v krajském přeboru přinesl dvě medaile pro SKI KLUB Strakonice

Volné dny o jarních prázdninách využili mladí lyžaři-běžci SKI KLUBU Strakonice k zimnímu soustředění ve středisku na Kubově Huti. Dopolední a odpolední lyžařské tréninky (střídavě klasickou technikou a bruslením) byly doplněny o večerní posilování a rozbor videa.

bronzova Stepanka HanusovaI přes nižší účast (chyběli nemocní a po nemoci, někteří odjeli na rodinné pobyty apod.) se zúčastněným podařilo splnit naplánované tréninkové kilometry. Přispělo k tomu i nádherné inverzní slunečné počasí po celou dobu soustředění.

Pětidenní pobyt byl zakončen závěrečným kontrolním závodem ve skiatlonu (část trati klasickou technikou a pak se přezouvalo na bruslařské lyže).

Nejmenší závodníci absolvovali svůj první lyžařský pobyt, ti starší již pilovali na další krajské a celostátní závody.

Jaroslav Zahradnik na startu sveho zavoduStašská 15

V neděli 15. 2. 2015 se za mrazivého a mlhavého počasí na závodních tratích na Zadově konal již 66. ročník Stašské 15 jako krajský přebor klasickou technikou a zároveň jako krajský klasifikační závod projektu Českého svazu lyžařů Hledáme nové talenty, jehož celostátní finále bude v březnu na Božím Daru.

Strakonickým mladým závodníkům se podařilo vybojovat 2 medaile. V mladších žákyních znovu stříbrná Johanka Hůrková (již potřetí, vítězství si určitě schovává na další závody…) a ve starších žákyních bronzová Štěpánka Hanušová. Těsně pod stupni vítězů skončili čtvrtý Jaroslav Zahradník a pátý Vojtěch Silovský, kteří spolu svedli velký souboj ve finiši závodu mladších žáků a oba si po zásluze vyjeli II. výkonnostní třídu žactva (stejně jako obě medailistky).

stribrna Johanka Hurkova (vlevo)V této kategorii všem zatrnulo, když se ani půl hodiny po dojezdu vítěze do cíle nedostali 2 závodníci. V silné mlze a na pozměněných trasách sjeli ze závodní trati, a aniž by to tušili, pokračovali dále.

Nepomohla ani pátrací akce lyžařů pořádajícího oddílu a tak nakonec zasáhla Horská služba, která oba chlapce objevila a přesunula zpět na závodní trať. Když se objevili v cílové rovince, všem spadl kámen ze srdce a diváci je odměnili velikým potleskem. Vše skončilo naštěstí mnohem lépe než v případě Hanče a Vrbaty…

Další umístění

stribrna Johanka Hurkova na startu sveho zavodu (vpredu), v pozadi Jaroslav Zahradnik a Vojtech SilovskyTaké nejmladší závodnice neměly ke stupňům vítězů daleko: Barbora Silovská v kategorii potěr dívky skončila na 5. místě a Anna Zahradníková v kategorii dívek do 10 let na 6. místě (v těchto kategoriích se výkonnostní třídy zatím neudělují). Z dalších závodníků ve svých kategoriích startovali Miroslava Chvalová (6. místo, první start za SKI KLUB Strakonice), Jonáš Novotný (8. místo), Antonín Hanuš (9. místo), Filip Boček (11. místo), Vojtěch Pěsta a Martin Novotný (dnf za nedodržení tratě).

„Musím všechny pochválit za velkou snahu a maximální úsilí ve stopě, ale vzhledem k průběhu závodu a počasí jsem rád, že se domů vrátili všichni zdraví! Výsledky byly tentokrát až na druhém místě,“ zhodnotil závod trenér SKI KLUB Strakonice Radek Sosna.

Autor: Radek Sosna

458 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?