Strakonická radnice se rozpadla, ODS opouští koalici, do role vstupují komunisté

Nečekaného závěru se dočkalo zhruba čtvrt roku trvající spojenectví. ODS jej opouští a radnice tak ztrácí v zastupitelstvu většinu.

vlajkaJiž minulý týden zastupitel ODS Radek Chvosta oznámil, že je nespokojen s komunikací uvnitř čtyřkoalice Strakonické Veřejnosti, ODS, Volby pro město a ANO 2011. Rozuzlení měla přinést dnešní koaliční schůzka.

Ta však k uklidnění situace nepřispěla. Naopak. Ostatní strany se rozhodly spolupráci s ODS ukončit, čímž radnice ztrácí většinu. V zastupitelstvu o 21 členech nyní disponuje 10 hlasy (7 Strakonická Veřejnost, 2 ANO 2011 a 1 VPM).

Hrdlička potřebuje 11. mandát

Představitelé největší strakonické partaje se v průběhu dne nechali slyšet, že jim odchod ODS nevadí a jsou na něj připraveni. Již od voleb totiž navázali spolupráci s lídryní KSČM Miladou Vlasákou, jež ve volbě starosty hlasovala pro Břetislava Hrdličku. Vlasáková byla mimo jiné za svou loajalitu zvolena rovněž předsedkyní kontrolního výboru.

Nyní po rozpadu koalice je právě její hlas rozhodujícím jazýčkem na vahách. Radnice by díky ní získala klíčový 11. hlas. Zatím však není jisté, jak se k takové záležitosti postaví ostatní koaliční partneři SV (ANO 2011 a VPM).

Od současné opozice (ČSSD, Jihočeši 2012 a TOP 09) starosta Hrdlička automatickou podporu čekat nemůže.

Autor: Lukáš Houdek

1 030 views
Líbil se vám tento článek?

3 komentářů

  1. Oberfalcer (11. března 2015 v 8:36)

    V titulku i článku máte pane Houdku pár nepřesností. Tak tedy – ODS neodešla z koalice, ale lépe řečeno byla vyhozena, protože si již nedovedeme představit spolupráci s někým, kdo není schopen pracovat týmově, nemá na nic čas a zároveň chce o všem rozhodovat. Dále Strakonická Veřejnost není partaj, ale hnutí, partaj je např. ODS se všemi neduhy z toho vyplývajícími. Dále – Milada Vlasáková nebyla zvolena pro svoji loajalitu (kterou dopředu nikdy nemůžete předpokládat), ale pro to, že byla představitelkou opoziční strany a kontrolní výbor by měl vždy řídit někdo z opozice. Víte pane Houdku, nic proti tomu, že píšete zabarvené komentáře místního dění, to je v pořádku. Ale potom se netvařte jako nezávislý web píšící o dění ve Strakonicích, ale pojmenujte si ho třeba eStrakonice očima emladého esociálního edemokrata…

    • Lukáš Houdek (11. března 2015 v 10:24)

      Pane Oberfalcere, v textu je psáno, že se „ostatní strany rozhodly spolupráci s ODS ukončit“. V titulku „ODS opouští koalici“ tudíž není zabarveno, jestli šlo o vyhazov, nebo o dobrovolné rozhodnutí. Jedná se jen o konstatování, které je později upřesněno ve Váš prospěch. Zabarvení ale například je, že z (tehdy) 9 opozičních zastupitelů byla do čela kontrolního výboru jmenována zrovna paní Vlasáková (KSČM), která jako jediná představitelka opozice hlasovala pro pana Hrdličku coby starostu. To je jen výčet faktů. Snaha něco zabarvit je text, který píšete Vy. Politickou přestřelku z toho dělat nehodlám, chcete-li napsat svůj úhel pohledu jako článek, server eStrakonice.cz je Vám k dispozici (už tak bylo v minulosti učiněno).

  2. Karel (12. března 2015 v 8:32)

    Doufejme, že SV bude vládnout ve Strakonicích maximálně jedno volební období. Zatím dokázali jen vyhazovat. Věcného zatím nic……

Nechcete pejska k adopci?