Potvrzeno. Radnice se opře o komunisty a po odchodu ODS znovu získá většinu

Včerejší nečekaný rozpad koalice vyústil v moment, který byl částečně předpokládán. Potřebné hlasy dodá komunistická strana.

ODS je vývojem událostí šokována. A zřejmě není sama. Starosta města Břetislav Hrdlička byl totiž v listopadu 2012 jedním z řečníků na shromáždění v Českých Budějovicích proti nominaci komunistky Vítězslavy Baborové do krajské rady. Nyní mu však spolupráce s komunisty nevadí.

„Je to pokrytecké. Nás za spolupráci s komunisty kritizoval a nyní se mu sami hodí,“ komentoval situaci nejmenovaný zdroj ze sociální demokracie.

ksc_estNámluvy začaly již dříve

Ačkoliv ještě v průběhu dne někteří představitelé Strakonické Veřejnosti spolupráci s KSČM popírali, fakta povolebního vývoje mluví jasně. Komunistická lídryně Milada Vlasáková hlasovala pro Břetislava Hrdličku jako starostu a na základě dohody s radnicí obdržela post předsedkyně kontrolního výboru.

Po vyloučení ODS z koalice radnice ztratila většinu a disponovala pouze 10 hlasy z 21 (SV 7, ANO 2, VPM 1). Vlasáková dodá potřebný jedenáctý hlas. Druhý komunistický zastupitel Tomáš Bernad loni pro zvolení Břetislava Hrdličky nehlasoval, avšak jeho rozhodnutí již výsledek neovlivní.

Otázka však zůstává uvnitř hnutí ANO. V něm se totiž napříč celou republikou vedly diskuze právě o spolupráci s komunisty. Bude tedy záležet, jak zastupitelé za toto víceméně podnikatelské uskupení svým členům opření se o komunisty vysvětlí.

Autor: Lukáš Houdek

771 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?