Odebírání dětí za fyzické tresty? Beseda se zabývala ožehavým tématem

V úterý 24. března pořádala Strakonická občanská společnost besedu na poměrně kontroverzní téma – Odebírání dětí za fyzické tresty, které je v kontextu „norské kauzy“ a tlaku Rady Evropy na Francii i ČR kvůli zakázání fyzických trestů, velmi aktuální. Byli pozváni tři hosté – paní Šochmanová, pěstounka a noční teta z dětského domova ve Volyni, Mgr. Jitka Fialová (KDU-ČSL) a student gymnázia Vít Malota.

Prvním mluvčím byla mladá lidovkyně Jitka Fialová, která hosty krátce seznámila s fakty v kauze rodiny Michalákových a uvedla statistiky odebíraných dětí. Podle norského statistického úřadu (SSB) v Norsku, které má 5 mil. obyvatel a rodí se zde přibližně 60 000 dětí ročně, tamní úřad pro ochranu dětí, tzv. barnevernet, registroval před 3 lety 53 198 aktivně řešených případů, z nichž 17 % vyústilo v náhradní péči. U pěstounů či v ústavních zařízeních tak v roce 2012 žilo z rozhodnutí zmíněného úřadu 8 995 dětí, což bylo o 510 víc než v předešlém roce.

Počet případů

V ČR podle MPSV sociální pracovníci řešili předloni 7527 případů týrání, zanedbávání a zneužívání dětí. Z toho se 859 kauz týkalo tělesného týrání, 888 sexuálního zneužívání a 4663 zanedbávání. Devět dětí kruté zacházení nepřežilo. Pro srovnání − v roce 2006 ministerstvo práce evidovalo celkem 1620 případů, tři děti byly usmrceny. I když je v ČR 2x více obyvatel, bylo v roce 2013 „jen“ 903 podaných návrhů na nařízení ústavní výchovy dítěte. Někdy se sice mluví až o 3000 dětí, ale MPSV přiznává, že přesné statistiky nevede a je velmi pravděpodobné, že jedno dítě je započítáno i 3x. V roce 2012 bylo v ústavech 9107 dětí, u pěstounů 11 087, což je dohromady okolo 20 000 dětí, tedy tolik, kolik úřady v Norku odeberou zhruba za 2 roky.

Zdroj: MPSV, graf Petr Hrnčíř

Zdroj: MPSV, graf Petr Hrnčíř

Důvody odebrání jsou samozřejmě vzhledem k ochraně dětí tajné, na povrch ale často prosvítá právě jen to u nás běžné třepnutí. Šochmanová jako bývalá sociální pracovnice tyto tajnosti naprosto schvaluje a např. paní Michalákovou velmi odsuzuje za zveřejnění některých dat o synech. Je to pro ni důkaz, že není dobrá matka. Dále přiznala, že velice lituje, že své 3 dcery občas plácla. Dělali to tak její rodiče, tak jí to přišlo normální. Pohled na problematiku jí zásadně změnila až týraná dívka, kterou si vzali do pěstounské péče. Za žádných okolností na ni nesměla vztáhnout ruku, protože by se zničila vzájemná důvěra. Nyní je velmi razantní zastánkyní zrušení tělesných trestů a moc si přeje, aby ve společnosti došlo k myšlenkovému posunu tímto směrem, aby se nejen nebily děti, ale ani ženy apod. Dítě musí být rovnocenný partner.

Diskuze

Oslovený 18letý student si nemyslel, že občasné plácnutí dítěte nějak souvisí s bitím žen a týráním dětí, to pro něj byla úplně jiná věc. Podobného názoru byli i hosté besedy. Fialová zdůraznila, že naplácání by určitě nemělo být univerzálním způsobem řešení výchovných situací, nesouhlasila ale s oním partnerstvím. Dítě je prostě dítě a měli bychom ho zvykat na odpovědnost v dospělosti, nezatěžovat ho dohodami, na něž vývojově často ani nestačí. S tresty u dětí je to podle ní podobné jako s dospělými. Většině stačí znát rizika svého chování, někdo potřebuje napomenutí, jiní už skutečný trest ať už pokutu nebo při recidivě vězení. Pokud zjišťujeme, že u dítěte domluvy, dále pak ani zákazy televize apod. naprosto nefungují a stále např. kope do dětí ve školce, je podle ní na místě zkusit i ostřejší způsoby trestu.

Přítomní se shodli, že by nechtěli, aby se uzákonil zákaz fyzických trestů, protože by to poškodilo hlavně normální rodiče. Souhlasili s Fialovou, že cestou není omezení práv rodičů, ale spíše osvěta, protože rodičovství není až tak přirozená a lehká věc, jak by se mohlo zdát.

 

Další informace:

http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/114657-rada-evropy-pokarala-francii-ze-nezakazala-telesne-tresty-v-hledacku-ma-i-cesko/

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/293596-bit-deti-se-v-cr-stale-smi-zmeni-se-ale-tresty-za-tyrani/

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/trestala-syna-vareckou-stoji-pred-soudem_257576_diskuze.html

 

Jitka Fialová

777022156

juth.beutelrock@seznam.cz

 

Mgr. Jitka Fialová je místopředsedkyní Mladých lidovců jihočeského kraje a do jejích kompetencí spadá pořádání krajských akcí ML (např. 18. 4. proběhne v KD Čejetice Pepíkovský candrbál), školení a propagace.

Autor: Jitka Fialová

395 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?