Šmidingerova knihovna spolu s ochránci přírody zve na svůj dubnový program

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ČSOP. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Výstavka kvetoucích rostlin na určování pokračuje i nadále společně s akcemi Paměť strakonických stromů a Nejmilejší knihy – v půjčovně pro děti a dospělé na pobočce Za Parkem. Otevírací doba na pobočce: PO a ČT 13 – 18, ST 8 – 12.

csopV pondělí 6. 4. se těšte na velikonoční hraní na kantely (vyrobené při akcích ŠK), případně i další nástroje. Koná se od 18.00 na pobočce Za Parkem (v Husově ul. č. 380) ve spolupráci s o. s. Spona. K poslechu nebo i zpěvu zveme také veřejnost.

Kurz zdravého veg(etari)ánského vaření můžete navštívit v úterý 7. 4., 18:00 (cvičná kuchyňka ZŠ Povážská). Přijďte rozšířit své kulinářské obzory o potraviny a pokrmy z oblasti zdravé a bezmasé kuchyně. Kurzy probíhají 1x měsíčně, z důvodu omezené kapacity hlaste svou účast na jan.juras@knih-st.cz nebo 721 658 244.

Besedu s názvem Zdeněk Podskalský: Rozesmát člověka, kterého bolí zuby se koná ve čtvrtek 9. 4. od 17:00 ve společenském sále knihovny. Vstupné 40 Kč/pro členy AVČ 20 Kč.
Hostem další besedy v rámci cyklu Akademie volného času bude filmový historik, novinář a publicista Pavel Taussig.

Sobota 11. 4. přinese přírodovědný autobusový zájezd:  Spálené Poříčí (lidová architektura a další památky, návštěva muzea ve špejcharu s galerií kresleného humoru J. Wintera-Neprakty; možnost oběda, ochutnávky vín), Měčín (návštěva muzea skašovských hraček), Petrovice (zděné brány u několika zemědělských usedlostí), Nalžovské Hory (výhled do kraje, přírodní park Prašivice s atrakcemi pro děti), Těchonice. Cena 250 Kč (při slevě o 100 korun méně). Přihlášky a informace na hrdlickova@knih-st.cz, 380 422 720 nebo v knihovně.

V úterý 14. 4. Karel Skalický přednese Strakonické příběhy XVI. Ulice Bezděkov. Příběh života jedné části města. Od středověkých počátků až k přerodu v Nové Strakonice. Urbanistický vývoj, obyvatelé, povídačky… Další vyprávění regionálního historika v rámci rozsáhlejšího strakonického cyklu, doprovázené projekcí různých dokumentů a vyobrazení. Od 18:00, tentokrát ve společenském sále ŠK na zámku.

Středa 15. 4. znamená přednášku s promítáním Mgr. Vladimíra Ledviny (krajinářský a zahradní architekt, ekolog):  Revitalizace městské a obecní zeleně. Od 17.00 v promítacím sále strakonického gymnázia.

smid_knVe čtvrtek 16. 4. zajděte na Tvořivý podvečer s Janou Lebedovou: Kytičky ze saténu. Mezi 17:00 – 19:00 v půjčovně v Husově ulici č. 380 (lze přijít kdykoliv mezi 17. a 19. hodinou, třeba jen na podívání).  Materiál a potřeby k předvedení budou připraveny, ale hodilo by se přinést si i vlastní (satén různých barev, nůžky, pravítko, jehly, nitě).

Přírodovědná procházka do areálu Bažantnice u Pracejovic se koná v neděli 19. dubna. Sraz v 12:15 na nádvoří strakonického hradu. Půjde se přes rozkvetlou Kalvárii k Bažantnici, poté do Pracejovic. Zpět buď po silnici, nebo okolo rybníků V Holi.

Setkání s Pavlem Sekyrkou se koná ve středu 22. 4., 17:00, ŠK, společenský sál. Jde o besedu s bývalým učitelem strakonického gymnázia a autorem knihy Zmizelí a nalezení a dále projektů Memento strakonických Židů či Bolestné kameny. Součástí setkání bude i autorské čtení nového románu z jihočeského prostředí Bez soudu.

Nadále pokračují páteční schůzky kroužku MOP pro předškolní a mladší školní děti, rodiče aj. Sraz vždy v 16:00 před hradem u kanceláře CIAO. 10. 4. bude vyčištěna studánka Skleněnka, 17. 4. jsou MOPíci pozváni na zahrádku k Taschnerům, 24. 4. zase prozkoumají, co již kvete v lese.

Více na www.csop-strakonice.net.

Autor: Lukáš Houdek

270 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?