Na ZŠ Dukelské se soutěžilo o nejvšestrannějšího sportovce ZŠ

Čtvrtek 23. 4. 2015 byl na ZŠ Dukelská ve znamení sportu.

Ve sportovním areálu se konalo OK Odznaku všestrannosti pod patronací olympijských vítězů v desetiboji Roberta Změlíka a Romana Šebrleho. Soutěžilo se v běhu na 60 m, hodu medicinbalem přes hlavu, skoku přes švihadlo, trojskoku snožmo, klicích a jako závěrečnou disciplínu si mohli závodníci zvolit běh na 1 000 m nebo běh s driblinkem po dobu 2 minut.

sosna1

Účastníci

Všechny výkony se bodovaly dle vícebojařských tabulek. Zvítězili tak opravdu nejvšestrannější žáci. Soutěže se zúčastnili žáci ze ZŠ Jiřího z Poděbrad, ZŠ F. L. Čelakovského, ZŠ Katovice, ZŠ Sedlice, ZŠ Cehnice a samozřejmě pořádající ZŠ Dukelské Strakonice.

Závodníci soutěžili v kategorii družstev (vždy 4 dívky a 4 chlapci jedné školy z ročníků 2001 až 2004 – do výsledku se započítávali vždy 3 nejlepší) a v kategorii jednotlivců v ročnících 2000 až 2005. Dvě nejlepší družstva a dva nejlepší jednotlivci v každém ročníku postupují do krajského kola, které se uskuteční 28. 5. 2015 na atletickém stadionu v Táboře. Již se stává smutnou tradicí, že v předvečer závodu vždy zaprší, a tak organizátoři měli s přípravou sportovního areálu mnoho práce již od ranních hodin.

Dobojováno

A jaké byly výsledky? V kategorii družstev postupují do krajského kola ZŠ Dukelská (Linda Fišerová, Daniela Galljamová, Nikola Abrahámová, Karolína Baloušková, Lukáš Fencl, Michal Vojtík, Filip Zelinka a David Zemen) a ZŠ Jiřího z Poděbrad (Tereza Benešová, Sára Vadlejchová, Johanka Hůrková, Patricia Petra Němcová, Samuel Miklas, Filip Lukeš, Jan Janoch a Michal Němec), na 3. místě skončila ZŠ  F. L. Čelakovského.

sosna2Postupující družstva doprovodí v jednotlivých ročnících i nejlepší jednotlivci:
2005 – Josefína Holá (Duk.), Nicol Stranevová (Pod.), Vít Kotál a Adam Svoboda (oba Duk.)
2004 – Zuzana Prokopiusová, Iveta Kouřimová
(obě Duk.), Matyáš Pelc a Michal Tíkal (oba Pod.)
2003 – Renáta Šebestová, Alena Pavelková
(obě Duk.), Lukáš Maroušek (Ceh.) a Marek Nejdl (Pod.)
2002 – Tereza Soukupová, Sabina Zušťáková
(Duk.), Daniel Jarolím (Duk.) a Pavel Viktora (Kat.)
2001 – Jindřiška Klejnová
(Duk.), Daniela Kutá (FLČ), Ondřej Vaněček (Duk.) a Samuel Nováček (FLČ)
2000 – Tereza Brušáková
(FLČ), Alena Tomšovicová (Kat.), Patrik Škola (FLČ) a Matěj Kolda (Pod.).

Do krajského kola se tak podívají zástupci 5 škol.

Poděkování závěrem

„Jsem rád, že jsme, i přes noční déšť, dokázali závody připravit tak, aby byly regulérní pro všechny zúčastněné a vše proběhlo bez zranění. Zúčastnila se družstva ze 6 základních škol okresu Strakonice, což umožnilo postup do krajského kola dvěma nejlepším družstvům. Oproti loňsku tak budou náš okres reprezentovat družstva ZŠ Dukelské a ZŠ Jiřího z Poděbrad. Potěšily mě i zlepšující se výsledky: u vítězného družstva byl nárůst 3 376 bodů oproti loňsku, což svědčí o stále se lepšící přípravě žáků během školního roku.

sosna3V tom také vidím největší přínos tohoto projektu – přitáhnout k pravidelnému sportování co nejvíce dětí, které pak při závodech mají možnost se porovnat mezi sebou v různých disciplínách. Letos se z naší školy zúčastnilo i mnoho žáků z I. stupně. Jde o to být všestranný, takže v našem družstvu ZŠ Dukelská vedle sebe startovali basketbalistky, házenkář, vodní pólista, tanečníci, fotbalista, dále atleti, lyžaři atd. Je to soutěž opravdu pro všechny sportovce. Mám radost, že do krajského kola se podívají zástupci většiny zúčastněných škol.

Potěšil i nárůst startujících, letos startovalo 63 dívek a 68 chlapců, tedy dohromady 131 závodníků! Věřím, že v dalším ročníku přilákáme i další školy, které se s tímto projektem zatím seznamují. Postupujícím přeji hodně úspěchů na krajském kole Odznaku všestrannosti, které se koná 28. 5. 2015 na atletickém stadionu v Táboře,“ říká hlavní pořadatel akce Radek Sosna ze ZŠ Dukelská Strakonice.

Autor: Radek Sosna

837 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?