Strakoničtí lyžaři podruhé na Kurníku

Již druhým rokem mladí strakoničtí lyžaři a biatlonisté tráví konec července na letním tréninkovém kempu v Krejnicích. Také letos zde našli ideální podmínky pro svůj trénink: asfaltová dráha pro kolečkové lyže a brusle, kopcovitý terén pro běžecké tréninky i tréninky na kolech.

Již tradicí se v polovině týdne stala i návštěva aquaparku v Horažďovicích a letos byla v plánu i jedna novinka – geocaching. Za příjemného letního večera jsme se vydali do přírody. Cestou jsme byli poučeni, co je to vlastně keška, jaké jsou jejich druhy a jak se chovat při hledání kešky i kdo jsou to mudlové. Výprava byla úspěšná, keška byla nalezena a doplněna.

 

Po závodu na kolečkových lyžích.

Po závodu na kolečkových lyžích

Nejdůležitější však byl přece jen lyžařský trénink. Závodníci se podle věku a výkonnosti rozdělili do 3 tréninkových skupin a ty se střídaly v třífázovém tréninku (dopoledne, odpoledne, večer). Dopoledne, po ranní rozcvičce, se většinou sportovci věnovali nácviku techniky na kolečkových lyžích a bruslích (u nejmladších) a dorostenci polykali kilometry na kolech v okolní kopcovité krajině. Odpoledne pak při běžeckém tréninku pilovali rychlost, kopce i rychlostní vytrvalost. Starší lyžaři si letos vyzkoušeli ještě jednu novinku: více než 1 km dlouhý opakovaný výjezd kopce na kolečkových lyžích. A protože se novinka líbila, stala se i součástí závěrečného závodu. Večer bylo na programu posilování a po něm již příjemnější záležitosti – hry (badminton, kroket nebo šiškovaná v lese) či promítání filmů.

Na závěr kempu závodníci poměřili svoje síly v běžeckém závodu s hromadným startem a v závodě na kolečkových lyžích s intervalovým startem, který se skládal ze dvou částí, okruhu a kopce, jejichž výsledky se sčítaly dohromady.

Před odjezdem.

Před odjezdem

Letošního kempu se zúčastnilo 12 mladých závodníků: Barbora Silovská, Anna Zahradníková, Tomáš Nový, Jaroslav Zahradník, Martin Novotný, Jan Houška, Vojtěch Pěsta, Barbora Bočková, Jonáš Novotný, Štěpánka Hanušová, Filip Boček a Antonín Hanuš (od kategorie předžactva až po dorostence). Tréninky organizačně vedli Radek Sosna a Josef Boček, v kuchyni vládli „šéfkuchař“ Filip Novotný a „polévková maminka“ Pavla Sosnová, která zároveň ošetřovala různá drobná zranění a úrazy a u nejmenších mírnila stýskání po rodičích. S dopravou na kolech vypomohl Jaroslav Zahradník st.
„A protože se vydařilo také počasí, musím celý týden hodnotit veskrze kladně.“

Radek Sosna, SKI KLUB Strakonice

 

Na trénink zvesela.

Na trénink zvesela

Jan Houška a Vojtěch Pěsta

Jan Houška a Vojtěch Pěsta

Filip Boček

Filip Boček

Nácvik techniky běhu, rychlosti a síly při běhu do kopce.

Nácvik techniky běhu, rychlosti a síly při běhu do kopce

 

Autor: Radek Sosna

746 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?