Občané se na nové pivo dívají skepticky, ředitel však rozhodnutí brání

Otavský zlatý v posledních letech obdržel mnoho prestižních cen. Nový management má však na věc jiný názor.

Zastupitel Pavel Pavel na posledním jednání zastupitelstva upozornil, že změnou ingredience se strakonický pivovar připravuje o jeden ze svých zavedených výrobků, který udělal společnosti dobrou reklamu.

Ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Marek Pohanka Strakonice tomuto názoru kontruje: „První várka byla hořká a zákazníci to kvitovali. Bohužel postupem času ta chuť spadla jakoby do standardních chutí strakonických piv.“

dudak

Ilustrační foto

Anketa

Občané se k tomuto tématu vyjadřovali v uplynulém měsíci na facebooku. Strakonický občan Jan Broulím nastínil dvě možnosti, mezi nimiž se Strakoňáci měli rozhodnout:

  1. Zachovat původní recepturu a pro nové pivo najít nový název
  2. Vařit Otavského zlatého pouze podle nové receptury

Celkem se vyjádřilo 63 lidí. Z toho 53 občanů (84 %) se vyslovilo pro první variantu, pouze 10 hlasů (16 %) získala druhá možnost. Hlasující se tedy neidentifikovali s postupem pivovaru a souvislost mezi novým pivem a starým názvem neshledávají jako adekvátní.

Autor: Lukáš Houdek

1 088 views
Líbil se vám tento článek?

3 komentářů

  1. Oberfalcer (15. září 2015 v 9:20)

    Kdyby autoři ankety pořádně poslouchali pana ředitele Pohanku, co říká na dotaz pana Pavla ohledně Otavského zlatého, nikdy by nemohli položit výše uvedené otázky. Opakuji za pana Pohanku: nejde o novou recepturu, ale návrat k původní receptuře, kdy Otavský zlatý byl koncipován a zamýšlen jako hořké pivo a strakonická alternativa k pivům plzeňského typu! Postupem času ovšem tato receptura nebyla dodržována a sklouzla k nasládlým typům, které pivovar vařil pod značkou Dudák. Současně s tím neustále klesal jeho prodej, proto vedení pivovaru spolu s novým sládkem přikročilo k návratu původní receptury. Takže nemá smysl vymýšlet pro Otavský zlatý nějaké nové názvy, protože opět zdůrazňuji, jde o návrat k původní receptuře! Proto otázky v anketě jsou zavádějící a pro vedení pivovaru v tomhle ohledu nemají žádnou vypovídací hodnotu – tou je pro nás zákazník a ten soudě podle stávajícího prodeje tento návrat zatím oceňuje, ať se to líbí panu Pavlovi nebo ne. Ostatně můžete si celé zdůvodnění pana Pohanky pane Houdku a ostatní poslechnout od pana ředitele zde: https://www.facebook.com/strakonickaverejnost

  2. Jan Broulím (18. září 2015 v 8:10)

    Příliš nechápu, jak si autoři mohli poslechnout ředitele pivovaru před vytvořením ankety. Anketu jsem vytvořil 14. srpna, zatímco zasedání zastupitelstva, kde byl položen dotaz pana Pavla, proběhlo až 2. září. K receptuře se kromě ředitele pivovaru vyjadřovala také bývalá sládková: „Otavský zlatý byl vařen od počátku podle stejné receptury.“ (Týdeník Strakonicko, 26. srpna).
    Zprávu o ocenění piva, jehož receptura byla nyní změněna, lze nalézt zde: http://www.strakonice.eu/content/otavsky-zlaty-ma-sve-jmeno-pravem

    • Oberfalcer (19. září 2015 v 5:46)

      Pane Broulime, omlouvám se, nevěděl jsem o tom, kdy a kde byla anketa vyhlášena. Ale možná před vyhlášením ankety se bylo možná dobré zeptat nejdříve v pivovaru, protože takhle se točíme v kruhu. Vy a mnozí další včetně bývalé sládkové to nazýváte změnou receptury, my to nazýváme návratem k původní receptuře. Proto se nemůžeme shodnout na tom, zda je to nové pivo nebo ne. My říkáme, že není, že je to původní Otavský zlatý, tak jak měl celou dobu vypadat – tedy hořký. Budete-li mít zájem, zvu Vás do pivovaru na setkání a můžeme si o tom pohovořit i s novým sládkem. Rádi Vám vše vysvětlíme.

Nechcete pejska k adopci?