Medaile z MS v orientačním biatlonu 2015 do Strakonic

Dějištěm letošního světového šampionátu (13.-16.8. 2015) bylo finské městečko Mikkeli, kam se opět sjela celá světová orientační biatlonová špička. Švédsko, Dánsko, Finsko, Německo a v neposlední řadě Česká republika, toť jen stručný výčet favorizovaných zemí na zisk medaile.

katka

Česká výprava při zahájení šampionátu. Zprava Milan Novotný z Děčína a 3 zástupci Jihočeského kraje – Kateřina Jeníčková, Jiří Jeníček a Jana Benešová

V prvním dnu okusili závodníci náročnost finského terénu na dlouhé trati, tedy klasice. Trať klasiky se skládá ze 3 částí. Nejprve se závodník musí vypořádat s takzvanou lokální orientací, kdy se běží po vyznačené trati s mapou, do které musí závodník označit na přesnost jednoho milimetru na trati vytyčené kontroly. Kontrol je celkem deset a nepřesnost jednoho milimetru je penalizována jednou trestnou minutou. Na každé kontrole je možné získat až 10 trestných minut. Celkem tedy závodník může nasbírat v této části klasiky až 100 trestných minut, které vždy velmi míchají celkovým pořadím.Pak následuje střelba – desetiranná položka v leže a za každý nesestřelený terč si závodník ke svému celkovému času v cíli přičte 2 minuty. Toto samé platí i u položky ve stoje, která se odehrává po orientační části s klasickými kontrolami. Po položce ve stoje následuje krátký sprint do cíle.
V tomto závodě zaznamenala ČR první medailové úspěchy. Nejprve strakonická závodnice Kateřina Jeníčková získala bronz v kategorii W20. Dalším medailovým úspěchem české výpravy byl zisk taktéž bronzu Milana Novotného z Děčína v M35.

katka2
Bronzová radost Kateřiny Jeníčkové po medailovém ceremoniálu klasiky

Druhý den šampionátu byl na programu krátký závod – sprint. Sprint byl ve znamení dvojnásobného českého úspěchu v kategorii M35. Zde získal stříbnou medaili Milan Novotný a strakonický Jiří Jeníček bronz. Díky této medaili má Jiří Jeníček medaili z každé displíny (stříbro štafety ČR – 2011, bronz klasika Německo– 2014, bronz sprint Finsko – 2015). Dalšími, kdo bojovali ve sprintu o medaile byly Katěřina Jeníčková a Jana Benešová. Kateřina bohužel nenavázala na skvělý bronz z minulého mistroství a obsadila tak nepolulární bramborovou pozici v kategorii W20. Orientační běžkyně z Jindřichova Hradce Jana Benešová poprvé okusila start v elitní kategorii W21 a nevedla si vůbec špatně. Dokázala vybojovat v nabité konkurenci velmi pěkné 14. místo.

Poslední den šampionátu dostal prostor týmový duch, když byly na programu štafety. Jako první se na start postavila štafeta ve složení Kateřina Jeníčková a Jana Benešová, které v elitní kategorii obsadily 11. místo. Dále pak mužská štafeta ve složení Milan Novotný a Jiří Jeníček, kteří obsadili krásné 6. místo.

Ač česká výprava letos nebyla početná jako výpravy ostatních zemí, tak o sobě opět dali čeští závodníci vědět, že se s nimi musí počítat. 4 medaile a další krásná umísění našich závodníků jsou skvělou pozvánkou na příští mistroství světa, které hostí Česká republika v termínu 2.-5. července 2016 v biatlonovém areálu Eduard na Jáchymově.

Autor: Radek Sosna

974 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?