Na jaké akce zve Šmidingerova knihovna a ochránci přírody v říjnu?

Knihovna rozvíjí svou činnost také díky ČSOP. I v tomto měsíci se můžeme těšit na zajímavá setkání.

Až do 2. 11. se ve vstupní hale Šmidingerovy knihovny ohlédněte za festivalem Strakonice nejen sobě.

Farmářské trhy se konají pátky 9. a 23. 10. od 13:00 do 17:00 na 1. hradní nádvoří. Přijďte si nakoupit farmářské potraviny a rukodělné výrobky cestou z práce nebo před odjezdem na víkend. Vše s důslednou kontrolou původu a kvality.

Podzimního úklidu Kuřidla se zúčastněte v sobotu 10. 10., 15:00, u hospůdky Habeš. Jde o úklidovou akci v rámci kampaně „Ukliďme svět“ v přírodní rezervaci Kuřidlo.

smid_knKurzy počítačové gramotnosti navštivte následující úterý (13. 10.). Pro úplné začátečníky: Vyhledávání na internetu, 9:00–10:30, ŠK, studovna. MS Excel, 13:00-14:30, ŠK, studovna. Kurzy jsou přednostně pro čtenáře ŠK. Zájemci se musí na kurz přihlašovat osobně, proti vratné kauci 100 Kč.

Kurz zdravého veg(etari)ánského vaření se konají v úterý 13. 10. pro začátečníky a o dva dny později pro pokročilé. Vždy od 18:00 ve cvičné kuchyňce ZŠ Povážská. Přijďte rozšířit své kulinářské obzory o potraviny a pokrmy z oblasti zdravé a bezmasé kuchyně. Kurzy probíhají 1x měsíčně do května, z důvodu omezené kapacity hlaste svou účast na jan.juras@knih-st.cz nebo 721 658 244. Obdobné kurzy probíhají ještě v Blatné, Volyni a Česticích.

V sobotu 17. 10. odjíždí autobusový zájezd do Bavorska. Navštivte skanzen Museumsdorf ve Finsterau (vstupné 5 euro na osobu) a stezku Jugendsteig s díly mladých výtvarníků. Dále procházka podél potoka Reschbachu nebo vyhlídka Hohlstein, možnost několika zastavení po cestě (sklárna Mauth, replika stožecké kaple ve Philippsreutu, kostelík ve Firmiansreutu aj.). Vede Ing. Josef Pecka, profesionální šumavský průvodce. Podrobnosti a přihlášky na pobočce, na hrdlickova@knih-st.cz nebo na tel. 380 422 720.

Neděle 18. 10. znamená hraní na kantely, případně i další nástroje. Od 18:00 na pobočce Za Parkem ve spolupráci s o. s. Spona.

Pondělí 19. 10. přinese Vzpomínky Otava neodnáší aneb Naše město očima místních i přespolních. Hlavní téma bude tentokrát Malé náměstí. Přijďte si popovídat, navzájem porovnat svá alba fotografií, vyměnit vzpomínky a informace. Večerem provází Mgr. Hana Šimková. Koná se od 18:00 ve společenském sále ŠK na III. hradním nádvoří.

V úterý 20. 10. přijďte na přednášku Povídání o netopýrech. Vede Ing. Dagmar Zieglerová, předsedkyně ZO ČSOP Nyctalus z Prahy. Ukáže živé hendikepované netopýry rezavé, o které se stará, bude se promítat a povídat o netopýrech a jejich ochraně.  Koná se od 15:30 ve společenském sále ŠK na III. hradním nádvoří.

Historie u Vás doma. Tak se jmenuje přednáška pracovníků Státního oblastního archivu v Třeboni Mgr. Jakub Kaiseršata, PhDr. Aleše Františka Plávka a Ing. Martina Hankovce o nahlížení nejen do genealogických (rodopisných) písemností na internetu. Čtvrtek 22. 10., 17:00, ŠK, společenský sál.

Následující pondělí (26. 10. ) se koná Tvořivý podvečer s paní Alenou Šimáčkovou: Pouzdro na mobil či brýle. Mezi 17:00 a 19:00 (lze přijít kdykoliv v tuto dobu) v půjčovně pobočky. Pomůcky a materiál k předvedení budou připraveny, ale bylo by dobře přinést si i vlastní (silná látka nebo papírový filc, suchý zip, nůžky, nitě, jehly).

Ve stejný den nastane Halloweenské strašení, od 14:00 do 18:00 v oddělení pro děti Šmidingerovy knihovny.

V úterý 27. 10.  Karel Skalický přednese Strakonické příběhy XXII. Pimprlata za dva grejcary. Loutkové divadlo ve Strakonicích v časech monarchie. Potulní loutkáři a loutkářské rody na Prácheňsku od 2. poloviny 18. do začátku 20. století. Další vyprávění regionálního historika v rámci rozsáhlejšího strakonického cyklu, doprovázené projekcí různých dokumentů a vyobrazení. Od 18:00 ve společenském sále ŠK na III. hradním nádvoří.

Pokračují páteční schůzky přírodovědného kroužku MOP. Scházet se mohou i dospělí bez dětí. Pomoc při vedení schůzky je vítaná, ale není nutná. Lze chodit i nepravidelně. Sraz vždy v 16:00 před hradem u kanceláře CIAO. Bude se chodit hlavně ven, vyrábět z plodů a listů, za větru pouštět draky, za deště je k dispozici klubovna.

Autor: Lukáš Houdek

326 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?