Strakonice vybubnovaly vznik samostatného státu s předstihem

28. října 1918, před 97 lety, získal československý stát samostatnost. Stalo se tak po pádu několikasetleté nadvlády Habsburků ve střední Evropě.

Veřejně známá informace je fakt, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk zahájil svou politickou kariéru právě v našem městě.

Zdroj: wikipedie.cz

Zdroj: wikipedie.cz

16. 2. 1891 pronesl ve Strakonicích ve sladovně pivovarského domu svůj předvolební projev do Říšské rady. Jako kandidát mladočechů reprezentoval několik menších obcí včetně Strakonic. Právě proto musel Masaryk tvrdě bojovat, jelikož v našem městě převládali staročeši.

Nakonec se Masarykovi podařilo zvítězit, když získal 158 hlasů proti 84 podporovatelům soupeře, kterým byl domažlický starosta Steidl. Masaryk pak naše město reprezentoval až do roku 1893.

Vznik státu

Rovněž bychom neměli opomínat příběh strakonického městského strážníka Karla Krause. Ten totiž omylem zprávu o vzniku republiky vybubnoval 14. října. Jednal tak na základě informací z fronty, na níž rakouská armáda prohrávala souboj za soubojem. Byl sice uvězněn, ale o dva týdny později se nový stát na mapě Evropy skutečně objevil.

První republika přestala existovat podepsáním Mnichovského diktátu v září 1938. Po obnovení společný stát Čechů a Slováků zanikl k 31. 12. 1992.

Autor: Lukáš Houdek

486 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. senior (28. října 2015 v 8:35)

    Ač senior , tento zajímavý údaj čtu poprvé , nuž historie není zrovna můj koníček . Mám z toho radost , alespoň tehdy strakoničtí předběhli Písek. Doufám , že se časem nezjistí ,že neznámý písecký strážník bubnoval ještě dříve .

Nechcete pejska k adopci?