V poledne se rozezní zvony za oběti útoků v Paříži

Pátek 13. listopadu 2015 se do historie Evropy zapsal černým písmem. Při teroristickém útoku ve francouzské metropoli zemřelo více než 120 lidí, dalších 300 je zraněno.

Flag_of_France.svgK tomuto činu se již přihlásila teroristická organizace Islámský stát rozkládající se především na území Sýrie a Iráku. Právě ze Sýrie do Evropy proudí největší vlna migrace posledních desetiletí.

Ačkoliv je nasnadě svou zlost svést na uprchlíky, neexistují důkazy, že by tomu tak bylo. Naopak. Vyšetřování ukazuje, že 7 z 8 útočníků se do Paříže dostalo mimo současnou utečeneckou krizi, a tedy by k pátečnímu teroristickému útoku došlo tak i tak.

Celý svět tragédii odsuzuje

Solidaritu s Francií nevyjadřují jen západní země, ale také Rusko a arabské státy. Terorismus odsoudil rovněž předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Munib Hasan Alrawi. „Ať je aktérem kdokoliv, tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí,“ prohlásil v rozhovoru pro ČTK.

Jako výraz soustrasti České republiky vyzval kardinál Duka katolické farnosti k rozeznění zvonů. „Jsem hluboce otřesen tím, co se stalo během včerejší noci v Paříži. Myslím v modlitbě na všechny, kteří ztratili život, všechny, kteří o něj dosud bojují, jejich rodiny a blízké,“ citovala Duku ČTK.

 

Autor: Lukáš Houdek

536 views
Líbil se vám tento článek?

8 komentářů

  1. senior (16. listopadu 2015 v 7:52)

    Nemyslím si , že je nasnadě svádět teroristické činy na uprchlíky .Nasnadě ale je , že elity EU svojí nečinností umožňují , aby se absolutně nekontrolovaně v EU usadila nová vlna muslimů , kteří projeví svoji nesnášenlivost vůči evropským hodnotám později a ještě horším způsobem . Nechci Vám pane Houdek vyvracet vaše naivní vidění světa spojené s přesvědčením , že současná vlna muslimů přicházející do Evropy je mírumilovná a vděčná za poskytnuté přístřeší a nemůže za to , co se v Paříži odehrálo. To , za co tato uprchlická vlna ponese odpovědnost teprve přijde . Nejsem vyznavač kolektivní viny . Jsem dokonce přesvědčený , že velká část muslimů je mírumilovná a s „Paříží“ nesouhlasí. Poznat , kteří jsou ti dobří a kteří špatní již ale nebude možné . Naivně jsme si je do našich domovů pozvali , oni se nám za to odvděčí . Ti ,co stříleli do mladých pařížanů také nerozlišovali dobré od zlých .

    • Lukáš Houdek (17. listopadu 2015 v 8:32)

      Naivní je se domnívat, že sem Islámský stát posílá své lidi mezi utečenci. Cesta ze Sýrie přes Turecko, Řecko a bývalou Jugoslávii je natolik nebezpečná, že řada utečenců zemře cestou. Proč by kdokoliv posílal kohokoliv tímto způsobem, když má k dispozici mnohem snazší metody. Vyšetřování ukazuje, že mezi migrační vlnou a teroristy není souvislost. Cíl teroristického útoku nebylo zabít 150 lidí. Cíl teroristického útoku bylo vyvolat atmosféru strachu a falešné domnění, že se máme obávat uprchlíků. Pokud budou všichni ve své naivitě uvažovat s automatickou nedůvěrou vůči přistěhovalcům, udělají přesně to, co teroristé chtěli, abychom udělali.

      • senior (17. listopadu 2015 v 4:24)

        Váš názor nesdílím . Umím rozlišit vystrašenou mámu s dítětem na ruce od mladých mužů , kteří rozhodně neutíkají před válkou . Jejich mobily , značkové obutí a oblečení nenasvědčuje tomu , že se ve své zemi neměli dobře . Láká je Evropa ( zejména Německo ) ovládaná sociálně demokratickými stranami , svými nehlídanými hranicemi , láká je absurdně rozvinutý evropský sociální systém , ve kterém se nechá slušně žít a nechodit do práce . Obdivuji vaší schopnost odhalit cíl teroristického útoku v Paříži . A co ruské letadlo s 250 lidmi ? Jaký cíl sledoval tento útok ? Čerstvých uprchlíků se jistě obávat nemusíme , radikalizovaných muslimů ale ano . Jak dlouho dle vašeho názoru bude trvat , než se současná vlna uprchlíků stane základnou pro ISIS ? Vy se při svém mládí zajisté tohoto času dočkáte. Přeji vám , aby jste nebyl nucen svůj naivní názor měnit . Na závěr si dovoluji citovat našeho pana prezidenta , vašeho bývalého spolustraníka . “ Nikdy jsem neřekl , že každý muslim je terorista i když zatím platí , že každý terorista byl muslim „, Tohoto pána jsem osobně nemusel , ale za postoj k terorismu si jej vážím . Nebýt jeho , tak jsme byli i v naší krásné zemi zamořeni hodnými uprchlíky .

        • Lukáš Houdek (17. listopadu 2015 v 7:56)

          Teroristy, s nimiž se musel potýkat Helmut Schmidt v Západním Německu, nepovažuji za muslimy. Ale to už je svět každého z nás 🙂

          • senior (17. listopadu 2015 v 8:19)

            Souhlas , ani IRA asi neměla s muslimy nic společného . Pokud sledujete vyšetřování pařížských událostí , možná si opravíte názor na současné dění v evropských zemích i na radikální muslimy .

  2. Anonym (17. listopadu 2015 v 10:18)

    Pane Houdek ,až do přečtení vaší úvahy proč byli postříleni lidé v Paříži jsem si myslel , že máte v hlavě mozek a umíte si na události udělat vlastní názor . Mýlil jsem se , jste papouškující socan.

    • Lukáš Houdek (17. listopadu 2015 v 10:48)

      Jsem bez politické příslušnosti. A strakoničtí sociální demokraté na mě nemají zrovna příjemné vzpomínky. Usuďte sám, jak vysokou úroveň má forma reakce, kterou jste zvolil.

    • Staroch (18. listopadu 2015 v 7:23)

      Ještě že tě máme, Anonyme. Bez tvých intelektuálních příspěvků by vážně nikdo nevěděl, jak to s tím mozkem je. Centrální mozek lidstva koukám.

Nechcete pejska k adopci?